imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Această postare nu a fost actualizată de mai mult de un an. Conținutul poate fi depășit.

Ocupația: psiholog robot (Munca în 2030)


Roboții și inteligența artificială vor schimba complet societatea până în 2030. Anumite locuri de muncă vor înceta să mai existe și vor apărea alte sujbe greu de imaginat acum. Cu toate acestea, nu există motive să fim îngroziți sau prea optimiști, pentru că viitorul se află undeva între aceste două extreme. Noua eră a mașinilor va începe în curând.

Dar la ce ne putem aștepta, ce va fi atât de diferit?

Să vedem un exemplu fictiv al lumii complet schimbate din 2030. Să ne imaginăm un designer freelancer, Janine, în vârstă de treizeci de ani. Dimineața, asistentul său cu inteligență artificială o atenționează că mătușa ei nu se simte prea bine. Ea contactează robotul de acasă care monitorizează constant starea de sănătate a bătrânei și vede că sistemul a detectat deja problema, mai mult, a comandat deja medicamentul pentru aceasta. Janine, care se află în mașina ei cu pilot automat, mergând de la școala fiicei sale la locul de muncă, comandă niște flori împreună cu pachetul care va fi livrat de o dronă într-o oră. Asistentul îi aduce la cunoștință că sistemul de monitorizare a stării de sănătate a copilului a observat scăderea nivelului zahărului în sânge. Janine comandă imediat niște dulciuri pentru fiica ei, care sunt de asemenea livrate de o dronă.

Acești roboți răi ne vor lua locurile de muncă

Acest exemplu poate fi găsit în cel mai recent raport privind anul 2030, publicat de Dell și Centrul de reflecție Silicon Valley pentru cercetarea viitorului, Institutul pentru Viitor (IFTF), intitulat „Următoarea Eră a Parteneriatului Om-Mașină”. Există două viziuni în ceea ce privește schimbările sociale care se vor întâmpla în următorii 10-15 ani: una catastrofic-pesimistă și cealaltă vesel-optimistă.

Abordarea pesimistă prezice că roboții vor prelua majoritatea locurilor de muncă actuale, ceea ce va duce la șomaj, haos și sărăcie. Membrii iluștrii ai lumii tehnologice ne oferă o serie de soluții diferite pentru a evita acest lucru. De exemplu, Elon Musk și Mark Zuckerberg ar dori să introducă venituri de bază universale, în timp ce Bill Gates ar impozita roboții care lucrează și inteligența artificială – și companiile care le angajează – la fel cum ne impozitează guvernul pe noi.

Cu toate acestea, după cum a dovedit deja trecutul, toate schimbările tehnologice de la prima revoluție industrială la computerele personale și Internet au și creat întotdeauna locuri noi de muncă, pe lângă dispariția unora. Nu trebuie să fim clarvăzători pentru a spune că și acum se va întâmpla la fel, fără a menționa că 85% din locurile de muncă din anul 2030 nu există încă acum. Dar nu putem fi nici complet liniștiți în acest sens, pentru că, de exemplu, mai mult de o treime dintre locurile de muncă din Marea Britanie și 38% din locurile de muncă din America riscă să dispară. Dar la ce fel de noi locuri de muncă ar trebui să ne așteptăm?

Piața muncii în 2030

Dat fiind că educația este rapid digitalizată și transformată într-un sistem foarte personalizat, numărul profesorilor freelanceri și cererea de universități online cresc (numărul de freelanceri va crește drastic în toate domeniile). Din ce în ce mai mulți experți vor putea crea institute de învățământ superior bazate pe internet datorită stilurilor educaționale eficiente, competențelor tehnologice și planurilor de marketing.

Nu numai că agricultura va deveni computerizată, dar se va orienta și spre marile orașe, sub forma unor ferme verticale care se întind spre cer, oferind soluții ecologice și economisind parțial costurile de transport. Fermierii din oraș vor putea să-și crească producția aici.

Multe noi oportunități de angajare vor fi create și în sectorul asistenței medicale datorită consecințelor diverselor influențe provenite din tipărirea 3D și fermele de printare 3D controlate de roboți la algoritmii AI. Nanomedicina și terapiile personalizate vor începe să înflorească.

Din ce în ce mai mulți oameni vor deveni colectori profesioniști de date în epoca big data. Aceștia vor colecta un terabit sau chiar o cantitate mai mare de informații vizuale și alte tipuri de informații despre mediul lor, cumpărături și centrele orașelor pentru companii cu senzorii lor. Aceste date vor fi apoi utilizate de client pentru marketing și alte scopuri de afaceri.

AI și roboții vor crea un număr imens de locuri de muncă legate de învățarea mașinilor, care deja înflorește astăzi; aceste locuri de muncă se vor încadra în trei grupuri de: traineri, explicatori și susținători.

Trainerii (consumer tone and meaning trainer, smart machine interaction modeller, world image teacher) vor învăța sistemul cum să funcționeze, de exemplu modul în care pot evita greșelile tipice produse de sistemele de prelucrare ale limbajului natural și de traducere automată, cum să înțeleagă sarcasmul sau cum pot imita algoritmii comportamentul uman și pot fi mai empatici.

Cei care explică (designerul de context, analistul de transparență, strategul de utilitate AI) intenționează să reducă decalajul dintre tehnolog și executivii companiei și să ajute directorii companiilor care nu cunosc la fel de bine tehnologia să înțeleagă funcția și utilizarea desemnată a algoritmilor complecși.

Susținătorii (eticul de automatizare, economistul de automatizare, managerul de parteneriat cu mașinile) vor fi responsabili pentru funcționarea planificată a sistemelor AI și vor trebui, de asemenea, să facă față în timp util consecințelor neașteptate.

Cooperare între oameni și mașini

Scenariile vesel-optimiste vorbesc despre cum toate problemele noastre de ordin social și tehnologic vor fi rezolvate de tehnologia înaltă. O abundență nemaivăzută se va răspândi în întreaga lume și vom fi capabili să ne folosim timpul de lucru și liber cu mai multă creativitate decât am fi putut să o facem vreodată. Ne vom putea relaxa pe plajă și concentra pe antrenarea corpului și minții, căci mașinile vor putea să facă totul pentru noi și în locul nostru. Cu toate astea, toată lumea e de acord că vor avea loc și câteva schimbări serioase. Nu vom fi surprinși de aceste soluții tehnologice în 2030, fiindcă ele vor deveni o parte elementară a vieții de zi cu zi, la fel cum a devenit electricitatea și, un exemplu mai recent, Internetul. „Fără ca majoritatea dintre noi să ne dăm seama când s-a întâmplat, web-ul a devenit dintr-o curiozitate nouă și stranie o condiție de fundal a vieții noastre,” a scris jurnalistul The Guardian Oliver Burkeman în 2009.

Ne putem aștepta ca ceva similar să se întâmple cu tehnologiile care sunt considerate speciale astăzi. Ele vor deveni mai eficiente ca oricând și vor oferi tot mai multe oportunități, devenind parte a tuturor segmentelor vieții. De exemplu, vom putea depăși limitele noastre umane cu ajutorul unor cip-uri inserate în corpurile noastre, care vor fi rezultatul dezvoltării interfețelor creier-computer. Ele vor putea rezolva probleme și realiza care sunt dorințele noastre mult înainte ca noi să putem să le spunem.

Rolul oamenilor care vor lucra în parteneriate cu mașinile se va schimba și el: vom deveni liderii tehnologiilor, care pot fi considerate o extensie a noastră și care participă activ și pro-activ în organizarea și împlinirea cerințelor noastre zilnice legate de gestionarea resurselor digitale.

Ritmul acestor schimbări va crește atât de mult încât va trebui să lucrăm și să ne dezvoltăm noi abilități zilnic pentru a lucra cu aceste noi industrii. Mașinile vor fi capabile să ajute cu orice job și cu cât mai multe activități la care Homo Sapiens este mai bun ca mașinile – lucruri care necesită intuiție, creativitate, empatie și inteligență emoțională – le oferim, cu atât vor putea ele să le ducă la bun sfârșit mai eficient.

Noua eră a mașinilor

Automatizarea, inteligența artificială, robotica, etc. vor rescrie realitatea atât de puternic încât lumile biologice, fizice și digitale vor începe să se întrepătrundă și vor deveni accesibile una alteia grație granițelor tot mai mici dintre ele. „A Doua Epocă a Mașinilor” se apropie.

Pe lângă automatizarea și coordonarea vieții, parteneriatul om-mașină va restructura modul în care oamenii lucrează nu numai prin AI și alte tehnologii care creează și distrug joburi. Companiile din 2030 vor căuta forța de muncă talentată, vor controla echipe și vor crea produse și servicii într-un mod diferit. Un nou arsenal de motoare de brand-uri personale și reputații, dispozitive de afișare a datelor, programe de analiză inteligente și automatizare, ajutate de mașini capabile să învețe vor face ca abilitățile și competențele oamenilor să poată fi căutate și vor arăta ce poziție ar putea fi ocupată de ce angajat. Tehnologiile VR – precum integrarea avatarurilor în interviuri de job virtuale – vor face ca angajatorii să nu ia decizii în funcție de sex sau prejudecăți rasiale.

Oamenii angajați full time vor fi mai puțini; companiile vor căuta mai degrabă oamenii potriviți pentru a ajuta la un anume proiect. Abilitatea de a culege cunoștințe noi va fi mai importantă decât cunoștințele în sine în multe cazuri. Tehnologiile AR, precum și multiplicarea și creșterea imens de rapidă a numărului de aplicații și servicii ne va ajuta să transferăm cunoștințele necesare în timp real, chiar atunci și acolo.

Angajatul anului 2030 va fi învățat cum poate accesa informații și gestiona medii precum AR și VR.

Rețete pentru succes

Următoarele cinci abilități vor deveni cele mai importante la nivel personal: punerea în context a inteligenței (înțelegerea nuanțelor culturale și sociale, etc.), gândirea antreprenorială, gestionarea brandului personal / identității digitale, cunoștința automatizării (integrarea tehnologiilor de comunicare a informațiilor în muncă și în viață), abilitatea de a înțelege succesul comun al omului și al mașinii.

La nivel organizațional, va fi esențial să realizăm că: securitatea nu este o problemă tehnologică, ci de business, căci încrederea consumatorilor poate fi aruncată pe geam odată cu sistemele invadate constant. Cererile lor trebuie să fie satisfăcute în timp real și fără întârzieri, iar brandul companiei trebuie eficientizat constant de algoritmii corespunzători. Alte caracteristici determinante pentru companiile din 2030 vor fi diversificarea valorilor de lucru și stimulentul constant pentru inovare.

Tehnologiile inteligente vor aduce împreună forța de muncă ideală și organizarea ideală de la sarcină la sarcină.

Lucrări folosite:

The next era of human-machine partnerships

How AI will teach us to have more empathy

The jobs that artificial intelligence will create

Will robots steal our jobs?

Top jobs: a decade from now

AWS4 NPI- cumpara acum
Apple Inc. (AAPL)

Ai citit asta?

“Fiecare Mac pe care îl cumpărăm permite IBM să economisească bani.”

Computerele care funcționează sub Windows ajung să fie, în final, de trei ori mai scumpe decât Mac-urile.