imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Această postare nu a fost actualizată de mai mult de un an. Conținutul poate fi depășit.

Nvidia dezvoltă un sistem super inteligent pentru videouri slow-motion


O nouă metodă ne oferă posibilitatea de a converti o înregistrare video cu un număr normal de cadre pe secundă într-un video slow-motion detaliat, totul cu ajutorul inteligenței artificiale. Această metodă este extrem de avantajoasă în cazul video-urilor înregistrate cu smartphone-ul.

O funcție fundamentală a smartphone-urilor din prezent este, fără îndoială, posibilitatea de a înregistra un video slow-motion de calitate. Să poți filma un video cu o viteză de 120-240 de cadre pe secundă este un lucru comun în ziua de azi, dar, în același timp, nu este un lucru ușor de realizat, dacă ții cont de aspectele tehnice. Dacă vrei să cumperi o cameră sau o cameră video care are înregistrează la fel de multe cadre pe secundă ca un iPhone 8 sau un iPhone X, prețul este destul de piperat.

Acest lucru se datorează faptului că înregistrarea unui număr mare de cadre pe secundă necesită o cantitate mare de materiale sursă și consumă o cantitate mare de energie. Deci, dacă filmarea ta este mai lungă, se poate întâmpla ca dispozitivul să se încălzească și iar bateria să se termine. Nvidia încearcă să găsească o soluție pentru această problemă (folosind soluții software și hardware), dezvoltând o nouă metodă bazată pe deep learning. Fără îndoială, au avut deja rezultate bune pe parcursul cercetării.

Ochiul uman percepe imagini în mișcare, dacă îi sunt furnizate cel puțin 24 de cadre în decursul unei secunde. La cinematograf numărul de cadre pe secundă se situează chiar la această valoare, însă, în cazul televiziunii, standardul este de 25-30 de cadre pe secundă. Un număr mai mare de cadre pe secundă înseamnă un video mai dinamic și mai puțin cinematografic, astfel că regizorii care filmează cu mai multe cadre pe secundă decât standardul, trebuie apoi să transforme înregistrarea într-una cu 24 de cadre pe secundă. Bineînțeles, mai multe imagini înseamnă mai multă informație, astfel că înregistrarea poate deveni mai lungă și mai detaliată.

Totuși încetinirea unui video este extrem de dificil de realizat fără să apară greșeli. Nvidia încearcă să înlăture aceste limite fizice cu ajutorul științei. Programele speciale pentru prelucrarea înregistrărilor au experimentat până acum cu diverse soluții, oferind utilizatorilor opțiunea de a alege și de a schimba ordinea cadrelor pentru a obține un rezultat final mai bun.

Aici intră în ecuație și algoritmul deep learning – acesta identifică obiectul din informația colectată și poate alege să multiplice anumite cadre. Pe de o parte, algoritmul poate fi extrem de util în perioada de post-procesare, oferind celui care editează șansa de a încetini anumite cadre, chiar dacă nu are fizic resursele necesare. Pe de altă parte, în cazul smartphone-urilor, ar fi posibil să aplici un efect de super slow-motion după încheierea înregistrării, economisind energie și spațiu de stocare.

Cercetarea este încă în primele stadii ale dezvoltării – iar, din moment ce discutăm despre un algoritm de tip deep learning, vom avea mult de așteptat până când utilizatorii vor putea beneficia de acest algoritm. Este vorba despre un proces lung și exhaustiv, software-ul trebuie să învețe milioane de compoziții, obiecte și situații, și trebuie să învețe să țină cont și de condițiile externe cum ar fi: mișcarea camerei, luminozitatea, stabilitatea imaginii. Deci, deocamdată, putem vorbi doar despre un proiect interesant.

 

Sursa: TheVerge

MBA Retina
Apple Inc. (AAPL)

Ai citit asta?

“Fiecare Mac pe care îl cumpărăm permite IBM să economisească bani.”

Computerele care funcționează sub Windows ajung să fie, în final, de trei ori mai scumpe decât Mac-urile.