imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Această postare nu a fost actualizată de mai mult de un an. Conținutul poate fi depășit.

Nu observasem cum Apple încearcă să ne ghideze spre viitor 


Dacă în anii trecuți ochelarii inteligenți apăreau doar în filmele science-fiction, în prezent, tehnologiile viitorului își găsesc loc în viața de zi cu zi. De asemenea, avem acces și la hardware-ul necesar; singura întrebare care se pune este când va fi acesta transformat într-un dispozitiv real.

Când am început să ne ocupăm de proiectul iMagazin, în urmă cu doi ani, internetul era plin cu idei despre succesorul telefoanelor inteligente. Aceste concepte erau atât de departe de realitate, încât nici măcar nu puteam visa lansarea unui astfel de dispozitiv.

Cu ceva mai mult de jumătate de an mai târziu, înainte de WWDC, am scris despre faptul că Apple face primii pași către revoluția realității augmentate. În acea zi a fost anunțat ARKit. Au prezentat pe scenă o idee fantastică, de când iOS devenise cea mai mare și mai bună platformă din lume. Un an mai târziu, au fost anunțate iPhone 8 și iPhone, telefoane proiectate să ofere cea mai bună experiență de realitate augmentată dintotdeauna.

Cei care urmăresc regulat știrile despre Apple e posibil să-și amintească de faptul că, puțin mai târziu, Jony Ive a afirmat că iPhone X se mișcă și se schimbă constant. Desigur – ne-am gândit noi. Bătrânul Jony e înnebunit după ideile echipei de marketing.

Dar ce să vezi? La mijlocul anului 2018 am început să-i înțelegem gândurile. Lansând ARKit, Apple a început cu adevărat petrecerea. Prima platformă a fost doar un experiment al celor din Cupertino, însă oferea randarea în timp real a obiectelor 3D, SpriteKit, SceneKit și șabloanele Metal.

ARKit 1.5 era capabil să recunoască suprafețele neregulate și a oferit dezvoltatorilor oportunitatea de a utiliza camera în modul vertical cu autofocus, pentru a face recunoașterea mai eficientă. La ediția de anul acesta a evenimentului WWDC, Apple a lansat ARKit 2.0 cel mai semnificativ update pentru suportul multiuser.

În urma demo-ului LEGO, a reieșit că platforma e capabilă să recunoască și să intre în relație cu elemente 3d pentru a oferi o adevărată realitate mixtă. Exact așa cum suntem obișnuiți în filmele science-fiction, dar nu prin ochelari, ci prin iPhone. Astfel, Apple a lansat o bază grozavă pentru un nou dispozitiv, care ar putea fi o pereche de ochelari, mai degrabă decât un telefon.

E vreo urmă de adevăr în ideea asta? Nu e ușor de intuit care sunt beneficiile ochelarilor inteligenți pe termen lung. Dar dacă aruncați o privire la App Store, veți vedea că obișnuitele jocuri caraghioase au început să dispară, iar locul lor e luat de aplicații utile. Acum doi ani am fi spus nu, în prezent suntem sceptici, însă în 2020 am putea asista la marea lovitură.

MBA
Apple Inc. (AAPL)

Ai citit asta?

“Fiecare Mac pe care îl cumpărăm permite IBM să economisească bani.”

Computerele care funcționează sub Windows ajung să fie, în final, de trei ori mai scumpe decât Mac-urile.