imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Această postare nu a fost actualizată de mai mult de un an. Conținutul poate fi depășit.

Nokia Thermo – un termometru inteligent care chiar ajută


Casele noastre și dispozitivele din ea devin din ce în ce mai inteligente. Termometrele nu pot fi excepții și unindu-și puterile cu o aplicație, pot fi un companion bun în vremuri bolnăvicioase.

Au fost vremuri bune cele în care erai nevoit să agiți termometrul între două măsurători pentru a coborî nivelul mercurului din el. Probabil majoritatea dintre noi folosim acum acasă termometre fără mercur, cu ecran digital. Îl punem la subraț (sau îl folosim rectal în cazul bebelușilor), așteptăm un minut și verificăm rezultatele când termometrul face zgomot. Fără agitare e mult mai bine, dar nu cel mai bine.

În zilele noastre, termometrele inteligente se răspândesc. Sunt dispozitive care pot măsura temperatura din urechi sau de pe frunte fără să le atingă. Le poți cumpăra în orice farmacie și sunt esențiale pentru o familie cu bebeluș. Așa a fost și pentru noi; am iubit termometrul nostru infraroșu, care a fost un cadou și folosit (din păcate) foarte des. Până săptămâna trecută.

Are o tehnologie mai bună, dar este tot un termometru. Cu toate acestea, Nokia Thermo este un dispozitiv inteligent. Testul ultimelor două săptămâni mi-a arătat că în ciuda elementelor negative, poate fi prietenul tău cel mai bun, în special când iubirea vieții tale își îngrijorează mama și tatăl.

Atât de frumos, dar atât de nesigur…  

Să începem cu hardware-ul. Nokia Thermo este un dispozitiv simplu alb cu un capac verde-neon. Până îl pornești, ar putea fi orice. Apăsând singurul său buton, poți vedea cât de bun este ecranul lui, dar partea sa esențială este senzorul. Conform manualului, el țintește artera temporală cu toți cei 16 senzori și efectuează 4000 de măsurători consecutive pentru a găsi punctul cel mai fierbinte.

În practică, am experimentat ceva diferit. Thermo oferă rezultate diferite pentru feicare dintre noi. Când l-am testat prima dată, unul dintre colegii noștri avea febră și altul era ca un cub de gheață. Practic, ar fi trebuit să plece acasă toată lumea. Eu am ok cu cele 36.8 grade Celsius ale mele, dar am avut, de asemenea, rezultate ciudate. Apoi am început să înțeleg cum funcționează și acum rezultatele mele sunt consecvente. Nu fi surprins dacă, la început, primele rezultate nu sunt consistente. Trebuie să te antrenezi să faci aceeași mișcare și să-l duci către aceeași parte a frunții tale. Durează puțin până te obișnuiești, așa că nu este genul de dispozitiv pe care să-l pui pe cel mai înalt raft și pe care să-l dai jos doar când cineva este bolnav. Prima dată este recomandat să te joci puțin cu el: calibrează-l pentru tine, pentru copil și exersează mișcarea pentru a avea rezultate relevante atunci când e nevoie.

E deștept

Chiar dacă Nokia Thermo arată grozav, sau dacă îmi place cutiuța magnetică a bateriilor (funcționează cu 2 baterii AAA reciclabile) în locul capacului de plastic, atracția principală este software-ul. Aici ne luăm rămas-bun de la termometrului nostru infraroșu și începem să discutăm despre „termometrul inteligent”. Toate măsurătorile noastre sunt salvate și le putem sorta în aplicație pentru a avea detalii mai clare ale problemei. Să o luăm cu începutul.

Să descarci și să instalezi aplicația este ușor (ea există pentru iOS și Android) și durează doar o secundă să cuplezi dispozitivul. Cu toate acestea, noi ne-am împotmolit când a venit vorba să ne conectăm la rețeaua WiFi. A fost o problemă serioasă și în cazul multor alte produse Withings. Routerul nostru de acasă nu e bun. Am încercat mai multe rețele diferite și funcționează foarte bine cu orice router de generație nouă, dar în caz că nu ai fibră optică în casă și operatorul tău ți-a oferit un router mai bătrân decât copiii tăi, ai putea să ai ceva probleme. Acest lucru este decisiv, fiindcă dispozitivul trimite toate datele spre aplicație folosind WiFi-ul. Vestea bună e că, din moment ce este portabil, poți face toate măsurătorile offline. El le stochează și le trimite spre aplicație când găsește o conexiune corespunzătoare.

Poți desemna fiecare măsurătoare diferiților membrii ai familiei, însă dispozitivul trimite notificări de tip push spre toată lumea. Acest lucru face înregistrarea puțin complicată, din moment ce dacă folosiți conturi diferite, toți veți primi notificări dar nu veți putea asocia rezultatele. E bine, din acest motiv, să folosiți doar un cont pe mai multe dispozitive. Nu e nevoie să sunați dacă cineva are febră, fiindcă veți știi instant. „39.5. Am văzut, iubire, vin acum.”

Conform acestui lucru, e natural că vezi fiecare eveniment și temperatură pe o interfață vizuală, așa încât să poți fi mereu la curent cu ce se întâmplă. Ce îmi place foarte mult este că poți să adaugi informații precum momentul în care ți-ai luat medicamentele. Nu mai există momente de genul „Oare când vor trece 4 ore? Am luat medicamentul la ora 11 sau mai târziu?” Nu pot găsi cuvintele potrivite pentru a vă spune cât de recunoscător sunt să nu mai am conversații precum acestea. Poți, de asemenea, să adaugi simptome sau să atașezi poze ale stării tale. Nu poți edita greșeli de tastare, însă poți șterge notița și o poți scrie din nou.

 

Poți conecta termometrul la aplicația Health, dar pentru mine nu este ceva important. Datorită efectelor vizuale, voi folosi aplicația Thermo. Ar fi grozav să am un serviciu medical care ține evidența evenimentelor mele folosind datele din Health. Sau cum ar fi dacă am putea să trimitem detaliile noastre medicului de familie și el sau ea să ne poată pune un prim diagnostic fără a întreba nimic. Din păcate, este o realitate îndepărtată.

Verdict

Deci, iată un termometru inteligent care costă dublu față de cele cu care eram obișnuiți. Trebuie să exersezi folosirea lui și să faci aceleași mișcări tot timpul. El nu are o carcasă, ci doar un capac. Pot să-ți recomand, sincer, așa ceva?

DA, scris cu majuscule. Sunt puține dispozitive care vin la noi și știm că sunt necesare și importante. Am trecut de curând printr-o perioadă de febră după vaccinare. Dacă ai copii, știi despre ce vorbesc, iar dacă nu, îți poți imagina ce rău poate fi să vezi cum cineva drag ție suferă. Devii emoțional. Nu trebuie să-ți faci griji, că ai totul în aplicație. Tot ce trebuie să ții minte este să îți notezi când iei medicamente, iar când vizitezi medicul trebuie doar să scoți ceva din buzunar, fără a căuta informații în cele mai întunecate colțuri ale minții tale. După acest test, verdictul nostru este de a ține termometrul infraroșu ca un dispozitiv de rezervă și de a cumpăra un router nou pentru a folosi Nokia Thermo ca ajutor principal. A fost o achiziție instantă pentru mine.

Nokia fever s-a declanșat, am publicat deja un test al cântarului inteligent, iar cel al unei camere de supraveghere a urmează.

iPhone XS unicredit
Apple Inc. (AAPL)

Ai citit asta?

“Fiecare Mac pe care îl cumpărăm permite IBM să economisească bani.”

Computerele care funcționează sub Windows ajung să fie, în final, de trei ori mai scumpe decât Mac-urile.