imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Această postare nu a fost actualizată de mai mult de un an. Conținutul poate fi depășit.

Nokia BPM+, noua generație de dispozitive pentru măsurarea tensiunii arteriale


Software-ul actualizat al noii generații de aparate electronice pentru măsurarea tensiunii arteriale a avut un efect pozitiv. Noi am testat ultimul membru al „ecosistemului” Nokia.

Nu a fost deloc întâmplător faptul că ultima verificare a produselor noi din seria Nokia au reprezentat în cele din urmă versiunea finală. Un dispozitiv care măsoară tensiunea arterială nu este tocmai un aparat cool pe care să îl ai casă pentru a te ajuta să ai un stil de viață mai sănătos și să previi diverse boli încă din tinerețe, spre deosebire de un cântar inteligent. Și nici nu îl ții deschis toată ziua, 24 de ore din 24, cum ai face, de exemplu, cu o cameră inteligentă. Nici măcar nu vei fi nevoit să îl folosești atât de des în prima parte a vieții, cum se întâmplă în cazul unui termometru inteligent.

Oricum, dispozitivul Nokia BPM+ se apropie cel mai mult de viziunea pe care producătorul Nokia a avut-o atunci când a cumpărat, a reînnoit și a adăugat un soft complet nou produselor Withings. În timpul verificărilor, cel mai mult ne-am gândit cum va fi protejată sănătatea în viitor (în cazul unui scenariu pozitiv, desigur), ce altceva ar mai putea fi perfecționat la un astfel de produs și, de asemenea, oare cum vede Nokia acest potențial imens. Dar haideți să nu ne grăbim și să privim cu atenție acest produs.

Monitorizare a tensiunii arteriale compactă acasă sau în mișcare

Are aproape aceeași mărime precum o cutie de aluminiu de 0.33L

Nokia BPM+ este un dispozitiv wireless pentru măsurarea tensiunii arteriale și a bătăilor inimii care a fost conceput pentru ca utilizatorul să poată afla aceste valori cu ușurință, cu ajutorul unui smartphone, indiferent de locul în care se află. Așa îți poți da seama cum a fost realizat: aparatul este compact și necesită puțin loc pentru depozitare. A fost creat dintr-un material moale în comparație cu versiunea precedentă, iar înfășurarea manșetei speciale în jurul acelui corp de metal o face să aibă dimensiunea unei cutii de aluminiu de 0,33 litri. Acest material este similar cu cel folosit în cazul celorlalte tipuri de dispozitive. Cele mai multe păreri venite din partea celor care au testat aparatul dezvăluie faptul că aparatul este mai confortabil de purtat și nu lasă urme pe braț precum cel vechi.

Cu toate acestea, nu există o cutie separată în care să ții aparatul. Odată ce îl scoți din hârtia în care este împachetat, ții deja în mâini o cutie din carton de calitate superioară, cu închidere magnetică. Aceasta te va ajuta să păstrezi dispozitivul și să-l iei cu tine în călătorii.

Datorită noii manșete acesta este mult mai mic spre deosebire de predecesorul său

Instalarea inițială a produsului este destul de simplă: pui patru baterii de tip AAA în interiorul lui, baterii pe care va trebui să le cumperi separat pentru că nu vin odată cu produsul în sine, să îl deschizi apăsând un mic buton, și apoi are loc magia. Înainte de asta, descarcă aplicația Health Mate – dacă nu o ai deja, și apoi conectezi dispozitivul la telefon prin Bluetooth. Permite-i telefonului să se conecteze din mini-fereastra care-ți apare automat și totul ar trebui să fie în ordine. Instalarea este la fel de simplă cum ți-ai conecta căștile AirPods la telefon. Singurul lucru care-ți mai rămâne de făcut după aceea este să te obișnuiești cu programul, să-ți înfășori manșeta în jurul brațului și apoi să afli care este presiunea arterială sistolică și diastolică sau cum stai cu bătăile inimii.

Ceea ce este și mai important înainte de a folosi dispozitivul este de fapt consultul medicului tău specialist. Ia aparatul cu tine la următoarea ta vizita la doctor, folosiți-l împreună și lasă doctorul să-ți spună care este poziția corectă în care trebuie ținut. Un lucru grozav dacă ne gândim la faptul că informațiile adunate de aceste dispozitive vor fi folosite eficient de medici în a perfecționa sistemul medical. Oricum, pentru ca totul să meargă va trebui să ajutăm în descoperirea tehnologiei – cel puțin medicul specialist va ști destul de multe despre acest dispozitiv.

Producătorii au inclus totuși și un ghid pentru cei cărora le place să se descurce singuri. Însă din moment ce aici nu e vorba despre un simplu termometru, s-ar putea ca măsurarea tensiunii fără ajutorul unui profesionist să nu fie cea mai bună opțiune pentru că informațiile nu vor fi tocmai corecte. Poți alege dintre două tipuri de măsurare: normal sau automat, cel din urmă măsurând tensiunea de trei ori consecutiv la intervale de 30 de secunde (acesta fiind de altfel versiunea recomandată).

Cu toții suntem doamne bătrâne

Normal că am testat dispozitivul pe propria piele, cum se spune, iar rezultatele nu au fost deloc surprinzătoare. Autorul acestui articol a avut o tensiune arterială de 155/88 conform măsurării automate, care este o hipertensiune sistolică izolată, după cum spune aparatul. De asemenea, suntem nevoiți să adăugăm faptul că nu am consultat deloc un medic profesionist în ciuda sfaturilor pe care vi le-am dat, așa că nu știm dacă aparatul a fost sau nu poziționat pentru a da valorile corecte.

O aplicație simplă și ușor de folosit

După o căutare rapidă pe Google despre ce înseamnă hipertensiunea sistolică izolată, am aflat că această problemă este foarte des întâlnită printre vârstnici, și ca să fim și mai exacți, printre femei. Întotdeauna am jurat că nu ne vom auto-diagnostica cu ajutorul internetului, dar mereu facem asta… În afară de toate acestea, aparatul a fost chiar ușor de utilizat și acum credem că nu este atât de complicat să repetăm procedura o dată pe lună, mai ales că nu durează mai mult de 5 minute, cu tot cu despachetatul aparatului.

De aceea, Nokia BPM+ ar putea deveni un produs de monitorizarea a tensiunii arteriale foarte folosit acasă. E nevoie să scoatem ceva bani din portofel pentru a-l cumpăra, fiind mai scump cu un astfel de aparat tradițional, însă de la acesta avem parte de mult mai multe lucruri odată cu acest preț. Un exemplu important dintre beneficiile sale este istoricul medical mereu actualizat și foarte precis pe care îl poți accesa oricând. Acest lucru este extrem de valoros acum și va avea o importanță și mai mare cât timp știința medicală va continua să evolueze.

Cu toată sinceritatea, sperăm ca cititorii noștri să nu aibă nevoie de un astfel de dispozitiv pentru un timp îndelungat, din moment ce problemele de sănătate legate de tensiunea arterială vin de obicei odată cu înaintarea în vârstă. Oricum, este mai bine să fii în siguranță decât să regreți: dacă începi să te monitorizezi folosind dispozitivele Nokia ca o măsură preventivă de-a lungul timpului, vei știi când starea ta de sănătate se va deteriora. Acest lucru se va întâmpla în special în cazul unei persoane care este foarte ocupată sau are duce o viață foarte agitată, stresantă.

De asemenea, Dispozitivul poate fi și un cadou minunat pentru rude: cine nu are bătrâni în familie care uită mereu să-și măsoare tensiunea, sau care mint medicii cu privire la cifrele care indică tensiunea tocmai pentru a demonstra că totul este în regulă. Așadar, putem pune capăt unei astfel de situații și toate acestea în avantajul lor!

Ecosistemul Nokia

Hai să recapitulăm pe scurt lucrurile, la finalul acestui articol, luând în considerare nu doar testele făcute de noi cu BPM+, ci și alte teste făcute până acum. Poate că nu ai observat până acum, dar noua conducere a adus o schimbare extrem de pozitivă privind utilizarea produselor pe care noi le-am testat până acum, nefiind vorba doar de un nou logo. Produsele Whitings erau destul de bune și înainte, însă aveau o mare problemă, cea a softului. Mulți oameni s-au plâns de erorile din sistem. Pe de altă parte, aspectul este cel mai mare avantaj al noilor aplicații Nokia Health: în sfârșit avem parte de ceva extrem de sigur în funcționare și cu o interfață prietenoasă, din moment ce dezvoltatorii pun sub semnul întrebării sănătatea noastră dintr-o perspectivă mult mai complexă.

Dacă cineva cumpără doar un produs din gamă, descarcă aplicația de care are nevoie și pe care o folosește, totul merge perfect. Dacă ai mai multe dispozitive, atunci ai „Journal”, care este de fapt un tabel ce conține toate măsurătorile tale medicale. Aceasta este ultima inovație marca Nokia care, într-adevăr, te ajută să accesezi și să cauți extrem de ușor în tot istoricul tău medical. Dacă am fi vrut să fim cu adevărat drăguți, atunci am fi putut spune că acest Jurnal face legătura între toate dispozitivele din ecosistem la fel cum iCloud conectează produsele Apple. Jurnalul se poate utiliza în versiunea sa completă când îl accesezi de pe laptopul tău, dar lăsăm deoparte deocamdată acest aspect negativ: suntem dispuși să stăm în fața computerelor când vine vorba despre sănătatea noastră.

Producătorul Nokia a explicat achiziția de 170 de milioane de euro spunând că produsele se potrivesc perfect în portofoliul companiei. Un aspect care s-a dovedit a fi adevărat, în special dacă privim și folosim noul software. Singura întrebare rămasă este cât de importante vor deveni pentru viața noastră de zi cu zi, pe termen îndelungat, aceste dispozitive de măsurare a activității și produse medicale inteligente. Realizarea unui ecosistem medical este un pas imens înainte care va ajuta în atingerea obiectivului, dar va fi nevoie ca din această ecuație să facă parte și societatea medicală, pe lângă clienții entuziasmați și companie. Va fi nevoie de competență și voință pentru a folosi astfel posibilitățile pe care aceste dispozitive și programe le furnizează. Odată ajunși aici, toate produsele Nokia Health vor fi imediat catalogate ca nevoi urgente.

dji
Apple Inc. (AAPL)

Ai citit asta?

“Fiecare Mac pe care îl cumpărăm permite IBM să economisească bani.”

Computerele care funcționează sub Windows ajung să fie, în final, de trei ori mai scumpe decât Mac-urile.