imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Această postare nu a fost actualizată de mai mult de un an. Conținutul poate fi depășit.

Noile sisteme macOS Mojave, watchOS 5, și cel mai recent tvOS sunt aici – Apple WWDC 2018


Bineînțeles, la conferința WWDC din acest an nu a fost vorba doar despre iOS. Pe lângă sistemul de operare pentru mobil, au fost lansate și cele mai noi sisteme macOS, watchOS și tvOS. Să vedem cele mai importante inovații.

macOS Mojave 10.14

De la vârfurile munților am ajuns în deșert, iar noul macOS a primit numele de “Mojave”. Ideea a apărut pornind de la următorul fapt: deșerturile nu sunt frumoase doar pe timpul zilei, sunt spectaculoase și pe timpul nopții – și astfel Apple a introdus în sfârșit Dark Mode. Pe baza demo-ului, funcția este destul de simpatică, deși ne pare rău că aceasta nu a fost introdusă și pentru iOS. Funcția Dynamic Desktop va modifica desktop-ul de la luminos la întunecat pe tot parcursul zilei.

Noi știm că desktop-urile sunt uneori pline de fișiere. Cu Mojave, cei mai obsesivi-compulsivi dintre noi se vor simți ușurați: o nouă funcție îi va ajuta să își organizeze fișierele pe desktop în diferite pachete.

Finder: avem un nou mod de vizualizare intitulat Gallery View, cu ajutorul căruia ne vom putea uita la fotografii într-un mod mai plăcut, și vom avea acces la funcțiile de editare mai ușor, datorită unei bare de meniu laterale. Finder a primit de asemenea funcții automatizate. Apăsând un singur buton, vom putea plasa un watermark pe mai multe imagini și vom putea folosi multe alte funcții inteligente. În sfârșit, vom putea folosi câteva funcții de editare de bază în Quick Look. Metoda folosită este asemănătoare cu cea din iOS, deci editarea va fi mai simplă și mai rapidă.

Continuity Camera: o funcție destul de Cool. Trebuie doar să dai click pe o fotografie în macOS, iar printr-un click dreapta vei avea acces la un meniu de unde vei putea activa camera iPhone-ului tău, și vei putea edita fotografia pe care tocmai ai făcut-o.

Aplicația “News” este în sfârșit disponibilă și pe mac, alături de aplicația Home, deci, de acum încolo, vei putea să îți gestionezi casa inteligentă folosind mac-ul. Au fost dezvoltate opțiuni de securitate și pentru Safari, de exemplu, vei putea dezactiva acele butoane “follow” prezente pe anumite site-uri, iar regulile pentru folosirea datelor despre obiceiurile utilizatorilor au fost înăsprite.

Așteptam de multă vreme acest lucru: Apple a regândit Mac App Store-ul, care devenise un fel de copil orfan al ecosistemului. Au refăcut platforma pornind de la bază, și trebuie să spunem că, privind demo-ul, ni s-a părut spectaculos. Dar rămâne de văzut. Așa cum era de așteptat, majoritatea inovațiilor au adus sistemul pentru desktop mai aproape de iOS – o schimbare binevenită! Și Apple va adăuga și Microsoft 360 și Adobe Lightroom mai devreme sau mai târziu.

Au fost introduse îmbunătățiri în cazul suportului eGPU, machine learning (Create ML API, Core ML 2) și Metal. Pe baza acestora dezvoltatorii de aplicații vor putea crea o mulțime de lucruri noi și sperăm că vor fructifica la maximum toate aceste oportunități.

Craig Federighi a răspuns până la urmă la o întrebare extrem de importantă: el a afirmat că cele două sisteme nu vor fi unificate, din moment ce toți sunt cât se poate de mulțumiți de macOS. Cu toate acestea, se lucrează de ani întregi la asigurarea unei tranziții cât mai facile între aplicațiile macOS și cele pentru iOS, și la crearea unui cadru care să-i ajute pe dezvoltatori să-și porteze aplicațiile cu un efort minim. În fond, au tot apărut știri despre proiectul Marzipan, iar Gruber a afirmat deja că ar trebui să ne așteptăm la noului sistem în 2019.

watchOS 5

Noi funcții fitness: provocări, premii, și alte mici funcții fitness care au generat un entuziasm moderat. Desigur, vom putea monitoriza mai multe tipuri de mișcare, cum ar fi yoga sau drumețiile. Ceea ce este cool este faptul că, de acum încolo, vei putea fi avertizat printr-un puls . Adică, în timpul unui antrenament îți poți monitoriza pulsul și poți stabili care este intervalul în care ai început să arzi grăsimi, iar apoi vei fi anunțat când ajungi din nou la acel puls.

De acum încolo, îți vei putea folosi ceasul și pentru a-ți îmbunătăți relațiile personale cu ceilalți. De fapt, este vorba despre o funcție Walkie Talkie – care, oricât de ciudat ar putea părea, chiar ne-a plăcut. Poate suntem puțin nostalgici.

Printre altele, Watch Face-ul Siri oferă acum suport pentru Shortcuts și va putea afișa conținut provenind de la aplicații terțe. Nu va mai trebui să rostești cuvintele magice: “Hey Siri”. Vei putea activa asistentul digital folosind orice frază dorești.

În plus, au fost introduse notificările interactive, pe care poți da click, iar conținutul web, a devenit și el disponibil. Avem, de asemenea, și o aplicație pentru podcast-uri integrată în watchOS 5. Și vor mai fi introduse multe alte funcții, însă, deocamdată, nu prea s-a vorbit despre ele, dar suntem siguri că vom avea mai multe informații despre acestea în zilele următoare. Probabil nu sunt foarte importante.

tvOS 

Apple TV 4K va avea suport Dolby Atmos, iar utilizatorii vor avea acces la mai mult conținut 4K și HDR. Librăriile vor fi actualizate pentru ca tot mai mulți să se bucure de aceste inovații în această toamnă. A fost dezvoltată o aplicație TV mai inteligentă,  însă aceasta nu are niște funcții spectaculoase: contracte cu furnizori de televiziune străini, un proces de autentificare mai simplu (Zero-Sign-In), și un screensaver (Aerial) cu imagini de pe Stația Spațială Internațională (cel mai spectaculos anunț). Nu putem spune că tvOS ne-a entuziasmat, nici măcar nu puteam afirma că suntem mulțumiți.

Deci, ce părere ai?

MBA Retina
Apple Inc. (AAPL)

Ai citit asta?

“Fiecare Mac pe care îl cumpărăm permite IBM să economisească bani.”

Computerele care funcționează sub Windows ajung să fie, în final, de trei ori mai scumpe decât Mac-urile.