imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Această postare nu a fost actualizată de mai mult de un an. Conținutul poate fi depășit.

Noile iMac-uri 4K și 5K au tehnologie care folosește 10 biți pentru codarea fiecărei culori


Noul driver grafic din El Capitan oferă o adâncime a culorii de 10 biți, conform celor de la Cinema5D, care citează revista Mac & I. Nu este clar însă dacă tehnologia funcționează și cu monitoare externe care suportă acest standard.

Ce înseamnă acest lucru? Majoritatea monitoarelor externe sau interne funcționează oferind o adâncime a culorii de 8 biți. Adică oferă 2 la puterea 8 = 256 nuanțe de culoare pentru fiecare canal. Funcționând în spațiul RGB asta înseamnă: 256 pentru roșu * 256 pentru verde * 256 pentru albastru = 16,7 milioane de culori. Noua tehnologie oferă 10 biți per culoare, deci 2 la puterea a 10-a = 1024 nuanțe per culoare. Acest lucru ducând la posibilitatea redării a 1024 * 1024 * 1024 = 1073 milioane de culori (peste un miliard de culori!!!). Oferind astfel de 64 ori mai multe culori decât un monitor cu 8 biți per culoare.

Momentan se pare că nu foarte multe aplicații folosesc noua tehnologie, doar aplicațiile Preview și Photos dezvoltate chiar de Apple beneficiază de ea. Să sperăm că acest lucru va fi remediat de către celelalte companii dezvoltatoare de software și vor actualiza propriile aplicații pentru a beneficia de noua tehnologie.

sursa: appleinsider

MBA Retina
Apple Inc. (AAPL)

Ai citit asta?

“Fiecare Mac pe care îl cumpărăm permite IBM să economisească bani.”

Computerele care funcționează sub Windows ajung să fie, în final, de trei ori mai scumpe decât Mac-urile.