imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Această postare nu a fost actualizată de mai mult de un an. Conținutul poate fi depășit.

Magia produselor Apple


Produsele Apple au avut întotdeauna un farmec aparte. Mediul prietenos cu utilizatorii, designul inovator și original, dispozitivele demne de încredere – toate acestea creează o atmosferă în jurul produselor Apple care îi fac pe unii oameni, inclusiv pe noi, să fie înnebuniți după orice produs nou lansat de companie. Totuși, ce menține în viață aceste sentimente, de ce iubim atât de mult Apple?

Povestea Apple nu a strălucit niciodată atât de mult precum o face acum. Mai mult decât atât, primul Mac nu a fost un succes, fapt ce a trimis compania într-o spirală descendentă. Viziunea unică a lui Steve Jobs a provocat o mulțime de probleme pentru Apple, chiar dacă aceeași atitudine a ajutat Apple să ajungă la vârful industriei IT mai târziu și să păstreze această poziție chiar și astăzi. Mediul prietenos cu utilizatorii și produsele premium de înaltă calitate și-au făcut treaba: chiar dacă acest sistem este destul de închis, ceea ce oprește mulți oameni să intre în el, a reușit să atragă utilizatorii ce folosesc conștient cele mai recente produse ale companiei.

E posibil ca iPhone-ul să fi fost cel care te-a introdus în lumea produselor Apple și poate că acesta a fost și ultimul, dar dacă ești ca noi, ai început deja să acumulezi o colecție a acestor dispozitive. Odată ce începe să îți placă acest mediu și produsele în sine, este posibil să fie evident ce preferi să cumperi atunci când ai nevoie de un nou telefon sau laptop. Confortul pe care ți-l oferă, ideea de premium, soluțiile miniaturale – toate acestea ne fac să ne dorim să deținem produsele chiar dacă nu avem neapărat nevoie de ele.

Lumea cunoaște expresia INSTANT GET chiar dacă nu urmărește știrile Apple la fel de regulat ca alții: asta simt oamenii când stau în fața unui magazin ore întregi doar pentru a putea cumpăra noul iPhone sau iPad printre primii norocoși. Acest lucru s-a schimbat puțin, deși nebunia din jurul fiecărei lansări este încă acolo, doar că acum oamenii campează în magazine online, ca acestea să rămână fără produse pe stoc în doar câteva secunde după ce le-au lansat. Toate acestea deoarece toată lumea vrea cel mai nou, mai subțire, mai rapid și mai tare iPhone. Dacă uneori participi la aceste curse nebunești, știi probabil despre ce vorbim atunci când spunem că toată lumea își zice: uitați-vă la mine, îl am pe cel nou!

Nu este nimic în neregulă cu asta. Credem că deținerea gadget-urilor scumpe – fie ele produse Apple sau dispozitivele altor companii – nu este diferită de a fi un fan al mașinilor sport, fotbalului, jocurilor video sau chiar vinului scump. Desigur, mulți oameni preferă produsele Apple pentru exact opusul. Pentru mulți dintre noi, durata mare de viață a produselor Apple este cea care face ca dispozitivele să fie atât de grozave; de aceea este probabil să alegem din paleta de produse Apple atunci când cautăm un nou dispozitiv de folosit la locul de muncă sau chiar acasă.

Un sistem închis cu produse care se bazează unul pe celălalt

Apple a perfecționat în ultimii ani conexiunea dintre dispozitive la un asemenea nivel încât nici o companie nu a putut să o copieze sau să se apropie de nivelul ei până în ziua de azi. Acest lucru are dezavantajele sale: există oameni deranjați de acest fapt și există oameni cărora le place. Mai mult decât atât, acest sistem închis are drept rezultat produse care se bazează unul pe celălalt. Astfel de produse sunt Apple Watch și Apple TV. Smartwatch-ul Apple are nevoie de un iPhone și ar fi bine să mai ai un alt produs Apple în casă, spre exemplu un Apple TV, pentru a-ți maximiza experiența.

Pe lângă acestea, atât iPhone cât și iPad au funcții atât de utile încât poți să le folosești cel mai bine cu alte produse Apple. Unele dintre acestea sunt AirPlay-ul menționat în legătură cu Apple TV sau AirDrop, care ajută la mutarea rapidă a datelor, Handoff, Universal Clipboard, efectuarea unui apel telefonic de pe Mac sau deblocarea automată care necesită un Mac și un Apple Watch. Există multe aspecte care exemplifică modul în care produsele se bazează unul pe celălalt. Ele ar putea părea lucruri mărunte, dar împreună creează un mediu de lucru uimitor.

Prezentarea

Apple a fost criticată de multe ori de-a lungul anilor, insinuându-se că execută concepte sau creează dispozitive pe care alte companii le-au creat anterior sau că au încercat să creeze ceva similar. Este greu de contrazis asta, deoarece au existat smartphone-uri și înainte de iPhone, au existat tablete și înainte de iPad și, desigur, au existat smartwatch-uri și înainte de Apple Watch. Cu toate acestea, Apple a fost prima care a creat astfel de produse pe care utilizatorii preferă să le folosească.

Conceptul de bază al iPhone-ului a fost să ia performanța mediocră a tuturor smartphone-urilor din acel moment, să o dubleze și să creeze un telefon mult mai ușor de controlat. Apple a adăugat toate cunoștințele pe care le-au avut din dezvoltarea iPod-urilor și programele „complete” ale OS X și le-a servit cu o interfață grafică adecvată. Această abordare poate fi găsită în detalii minuscule, în afară de hardware și software, precum în modul în care produsul este ambalat și cât de frumoase sunt manualele de utilizare și autocolantele incluse alături de produse.

Designul mai important ca orice

Compania din Cupertino nu uită nici pentru o secundă de criteriile create în domeniul designului care sunt încorporate în produse. Este mai bine să nu discutăm gusturile, dar putem afirma cu siguranță că faptul că nu arată ca un cartof urât, ci ca un dispozitiv sofisticat și atent gândit este un factor decisiv pentru mulți clienți. Apple a reușit să ducă această idee mult mai departe nu cu mult timp în urmă, când echipa de design a lui Jony Ive a ușurat atât de mult noul MacBook încât acesta are orice, dar nu performanță. Lăsând gluma deoparte, s-ar putea să simți că firma ia designul prea serios în detrimentul puterii. Cu toate acestea, actualul MacBook Pro stă bine în categoria din care face parte.

Dotările minunate, cum ar fi aspectul glossy al iPhone-ului 7 Jet Black sau designul ceramic al Apple Watch Edition, oferă utilizatorilor sentimentul că aceste produse nu sunt complet străine de ei. Acestea sunt dispozitive la modă care sunt foarte bine alcătuite atât din punct de vedere hardware cât și din punct de vedere al software-ului. Una dintre soluțiile noastre preferate de design este cea a marginilor rotunjite ale MacBook care au fost create în acest fel de Apple, pentru a face ca lumina să nu se reflecte din dispozitiv. Mai târziu am regăsit astfel de muchii rotunjite la iPhone și Apple TV.

Încă un lucru

Acel mic lucru suplimentar care ne lasă cu gura căscată, la care nu ne-am așteptat deloc – deși se întâmplă din ce în ce mai rar în aceste zile. Se pare că nici o companie nu poate depăși această esență tipică pentru Apple. Doar gândindu-te la dispozitivele pe care le-ai cumpărat în ultimele zile, s-ar putea să te gândești cum că nu simți deloc entuziasmul despachetării unei noi camere sau unui monitor, de exemplu. Pe de altă parte, chiar și despachetarea unei noi perechi de EarPod-uri te poate face să te simțiți mai entuziasmat chiar dacă nu este prima pereche pe care o desfaci și cu siguranță nu va fi ultima. Esența noului umple pur și simplu oamenii cu un sentiment de bine.

MBA Retina
Apple Inc. (AAPL)

Ai citit asta?

“Fiecare Mac pe care îl cumpărăm permite IBM să economisească bani.”

Computerele care funcționează sub Windows ajung să fie, în final, de trei ori mai scumpe decât Mac-urile.