imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

macOS pe iPad și procesor ARM pe MacBook | Opinie


Apple a ajuns la o răscruce de drumuri atât în ce privește linia de produse pentru iPad, cât și cea pentru Mac. Cu toate astea, lucrurile s-ar putea echilibra curând, însă într-o manieră în care, între timp, totul ar fi întors cu susul în jos. Speculații despre viitorul produselor din gamele iPad și Mac: macOS pe iPad și procesor ARM pe MacBook.

iPad

Înainte de toate, hai să privim la situația curentă a celor două produse și care sunt cele mai importante probleme pe care le întâmpină. Ultimul iPad Pro a fost lansat recent. Putem spune fără niciun fel de preconcepție că acesta a devenit un produs incredibil din punct de vedere al performanței. E extrem de puternic, arată fantastic, accesoriile sunt destul de high-tech. iar displayul e cu adevărat impresionant. Dispozitivul se bucură de cele mai moderne tehnologii.

Cu toate astea, dispozitivul încă se chinuie să depășească statutul unui simplu dispozitiv de divertisment.

Apple afirmă în continuare că acest produs poate înlocui cu adevărat un computer. Cu toate astea, s-a dovedit de o mulțime de ori că lucrurile nu stau chiar așa. Motivul din spatele acestei realități nu e nici puterea componentelor hardware, nici performanța în sine. iPad-ul se confruntă, mai degrabă, cu o problemă de software. Aceasta împiedică dispozitivul să iasă din zona de divertisment și să devină un produs lucrativ. Momentan, nu putem accesa fără restricții fișierele, nici nu putem rula aplicații în fundal. În plus, ne lipsesc acele produse software profesionale ce se pot instala fără să apelăm la App Store. E posibil ca până la rezolvarea acestor probleme iPad-ul să nu poată funcționa ca un înlocuitor real al computerului.

Mac

Pe de altă parte, avem produsele Mac, în special linia MacBook. Aici se aplică mai curând inversul situației în care se află iPad-ul. Avem parte de un sistem de operare fantastic, capabil să gestioneze o mulțime de activități. (Grație update-ului Mojave, sistemul a redobândit stabilitatea ce a consacrat sistemul macOS.) În plus, ca extraopțiune, acesta are parte de o mulțime de aplicații profesionale și excelent optimizate. Cu toate astea, dacă vrei să te bucuri fără compromis de aceste aplicații ai nevoie de un sistem suficient de puternic. Așadar, trebuie să cauți cu lupa printre cele mai scumpe configurații pentru această experiență.

Așa cum ne reamintea David Lee, în clipul de mai jos, când afirma eternul adevăr: un produs cu adevărat fantastic e fantastic datorită armoniei dintre software și hardware. Să luăm ca exemplu iPhone-ul. Ne putem plânge de prețul ridicat, însă e limpede pentru toată lumea că acest dispozitiv oferă un excelent echilibru între hardware și software. Cu mai puțină memorie RAM și o capacitate a bateriei semnificativ mai mică, acesta poate concura cu telefoanele Android, care dețin poziția de lider când vine vorba de specificațiile hardware.

Așadar, iată datele problemei

Mac-urile au parte de un software excelent, dar întâmpină probleme la capitolul hardware. iPad-ul se bucură de un hardware fantastic, dar e limitat de componenta software. Așadar, soluția ar fi că cele două dispozitive ar trebui, cumva îmbinate. De aici ar reieși un iPad cu software minunat și un MacBook ireproșabil pe partea de hardware. Cu toate astea, potrivit cunoștințelor noastre, acest lucru poate fi obținut, realist vorbind, într-o singură manieră:

În situația în care Apple face tranziția către arhitectura ARM pentru Mac.

De ce? Pe de o parte, unul dintre cele mai mari obstacole pentru linia de produse Mac e Intel. O companie din exterior pe care Apple nu o poate controla. Nu îi poate spune ce să lanseze și când, nu produce direct pentru Mac-uri și decid direct asupra prețului ridicat al chip-urilor. E multă bătaie de cap, dar nu prea există alternative, pentru că totul e construit pe arhitectura Intel. Cel puțin pentru moment.

ARM

Apple are o relație incomparabil mai bună cu ARM. Deși nu le produce propriu-zis, compania proiectează toate chipset-urile din seria A. Acestea se potrivesc perfect computerelor Apple din toate punctele de vedere. Așadar, experiența e deja un dat. Dar cum stăm cu performanța? A12X chiar are aceeași putere ca majoritatea laptop-urilor dotate cu chip-uri Intel. În plus, acesta are un cost de producție mai scăzut. Așadar, dacă ar fi montat pe Mac-uri, dependența de programul Intel va lua sfârșit fără ca Apple să renunțe la performanță.

MacBook cu arhitectura ARM.

Nu e o coincidență că în ultima vreme au apărut o mulțime de vești ce indică faptul că Apple are de gând să renunțe la procesoarele Intel și să lanseze o serie de chip-uri proiectate de un departament propriu. Desigur, tranziția nu s-ar realiza fără anumite inconveniente, iar succesul acesteia nu ar ține doar de Apple. macOS și toate aplicațiile pot fi integrate în sistemul ARM, însă tot nu ar fi suficient. E nevoie ca și dezvoltatorii de aplicații să fie dispuși să realizeze tranziția.

Surpriză, surpriză

Recent, a fost lansată o versiune – mai mult sau mai puțin – integrală de Photoshop pentru iPad. Dacă există o versiune pentru iPad, aceasta e, implicit, și o versiune ARM. În caz că vom avea șansa să vedem Mac-uri cu ARM pe viitor, cel puțin un dintre aplicațiile profesioniste va fi deja disponibilă. Dacă Apple va reuși să determine cei mai importanți dezvoltatori să urmeze exemplul Adobe, atunci dezvoltatorii mai mici vor urma, fără îndoială, exemplu. Într-o astfel de situație, tranziția ar deveni, în cele din urmă, posibilă. Acest lucru ar aduce o nouă prospețime ecosistemului și ar rezolva limitările din prezent.

Astfel am avea în cele din urmă o linie de produse Mac în care componenta hardware ar fi în echilibru perfect cu cea software. Ne-am putea bucura de o experiență mai plăcută și mai performantă fără să renunțăm la aplicațiile profesioniste. Pe de altă parte, am avea o linie de produse iPad în care aplicațiile pentru desktop ar putea fi introduse simplu, fără prea mare effort. Câștigul ar fi de ambele părți.

Ei bine, da, această situație ar trebui precedată de o tranziție destul de dificilă. Însă e cunoscut faptul că Apple nu se sperie ușor de astfel de provocări…

Tu ce părere ai? Ar merita efortul?

Vezi oferta de produse iStyle!

MBP
Apple Inc. (AAPL)

Ai citit asta?

“Fiecare Mac pe care îl cumpărăm permite IBM să economisească bani.”

Computerele care funcționează sub Windows ajung să fie, în final, de trei ori mai scumpe decât Mac-urile.