imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

MacBook Pro 2023 – Un concept creat de comunitate


Ce fel de computere ar putea oferi Apple utilizatorilor avansați peste 5 ani? Ne-am imaginat ceva destul de grandios, plecând de la feedback-ul și ideile comunității iMagazin!

Să-i dăm drumul

Dacă urmărești regulat iMagazin, e posibil să știi că, din când în când, încercăm să prezentăm diferite concepte artistice pe care fanii le creează pentru produsele Apple. Printre acestea se găsesc și multe concepte fanteziste și de-a dreptul idealiste, dar sunt și câteva ce ar putea semăna destul de mult cu produsele reale. Cât despre fotografiile pe care le-am pus la dispoziție, printre acestea se pot număra și imagini destul de bine detaliate, cu o calitate excepțională, dar e posibil să detectezi și câteva la o calitate mai slabă.

Cu toate astea, nu am găsit niciodată comentarii sub articolele noastre în care să se afirme: Da, credem cu adevărat că un anumit produs va fi exact așa, într-un anumit an. Cum va arăta MacBook Pro peste 5 ani? – ne-am pus pur și simplu această întrebare. Și unde altundeva să căutăm răspunsul, dacă nu în comunitatea iMagazin? În trecut, am observat o mulțime de observații, însemnări și notițe sub articolele publicate. În prezent, am reușit să colectăm din aceste comentarii toate ingredientele necesare, cu ajutorul cărora am reușit să gătim conceptul artistic de mai jos, a cărui randare sperăm să mulțumească întreaga comunitate iMagazin. În continuare, nu ne mai rămâne nimic altceva decât să prezentăm, cu mare mândrie, conceptul artistic pentru MacBook Pro 2023.

Așadar, despre ce fel de computer e vorba, mai exact, în acest clip video? Hai să o luăm pas cu pas!

Tradiție încapsulată într-un design modern

La capitolul design și materiale putem spune din nou bun-venit vechiului unibody din aluminiu și policarbonat de la sfârșitul anului 2009. Computerul pe care ni l-am imaginat ar putea avea aceleași dimensiuni ca modelele de 13” din prezent. Dar bazându-ne pe faptul că Jony Ive va rămâne la Appe pentru următorii 5 ani, am mai tăiat din grosime, pe care am redus-o de la 14.9mm la 11mm. Această mișcare afectează, bineînțeles, și greutatea, astfel încât cele 1370g din prezent se vor transforma în 1005g.

În privința porturilor, am avut idei destul de radicale. Pentru anul 2023 ar fi cam imposibil ca jack-ul audio de 3.5mm (eliminat de pe iPhone încă din 2016) să se mai regăsească pe MacBook. Asta ar putea însemna că ne putem lua la revedere de la ultimul conector non-USB-C de pe acest computer. Cu toate astea, în schimb, am putea avea parte de patru porturi Thunderbolt 4 cu o lungime de bandă de 80 Gb/s. Asta înseamnă că ar putea alimenta simultan două displayuri 8K la 120Hz.

Display fără margini

Cea mai vizibilă diferență e displayul care, în sfârșit, va putea utiliza tehnologia OLED. Astfel, principalele caracteristici ale displayului ar putea fi următoarele: un uluitor raport de contrast, culoarea neagră redată ca niciodată până acum, plus un design fără margini. Această schimbare ar putea presupune și modificarea raportului de aspect de la 16:10 la 3:2.

Desigur, creșterea densității de pixeli e obligatorie. Rezoluția din prezent de 2 560 x 1 600 px, ce indică 227 ppi, va fi înlocuită de 3 120 x 2 080 px ce ar putea ajunge la un număr de 272 pixeli pe inch. Ar fi destul de important ca luminozitatea să crească, în acest răstimp de 5 ani, de la 500 nits la 1000. În plus, așa cum am văzut deja la iPad Pro, rata de refresh ar putea fi îmbunătățită de la 60Hz la 120Hz. Toate aceste modificări ar urma să fie realizate într-o manieră mult mai eficientă din punct d vedere energetic.

Urmărind trendul celorlalte linii de producție, Touch ID ar putea fi înlocuit de Face ID și în cazul modelelor de MacBook. Să sperăm că până atunci va apărea o nouă versiune ce va putea funcționa în lipsa insuliței cu senzori de deasupra ecranului, senzori ce ar putea fi plasați sub display. Mulțumită funcției Invisible Face ID (așa ne-am gândit să o numim), displayul cu care va fi echipat MacBook Pro 2023 ar putea fi un panou unitar, continuu și fără niciun fel de intervenție exterioară vizibilă.

Pe interior

Un element ce ar putea părea evident e că dimensiunea plăcii de bază s-ar putea micșora considerabil. Acest aspect s-ar putea dovedi util din mai multe puncte de vedere. Spațiul astfel obținut ar putea fi ocupat de o baterie mai mare, de 77.8 Wh, capabilă să asigure 16 ore de funcționare, fapt ce ți-ar putea permite să lași acasă încărcătorul pentru o zi întreagă de lucru. Orele suplimentare sunt și ele incluse ☺.

Toate acestea nu ar fi posibile fără aplicarea altor soluții care să economisească energia, precum cea de-a doua generație de procesoare Apple XM cu 25W TDP, ce ar putea fi creată exclusiv pentru computerele portabile. Procesorul dotat cu 6 nuclee ar putea lucra la o viteză clock de bază de 3.4GHz, cu un Turbo Core de până la 5.2Ghz și ar putea fi însoțit de o placă video cu memorie de 16GB HBM 4 (High Bandwidth Memory). Prin urmare, capacitatea maximă de calcul va fi de 7.5 teraflopi. La acea vreme, plăcile video ar putea fi proiectate de Apple, însă arhitectura ar rămâne în continuare AMD.

Modelul de 13” ar putea fi disponibil cu două procesoare XM diferite: pe de o parte am putea avea modelul mai sus menționat XM6 (6 nuclee), iar pe de altă partea am putea avea varianta cu 8 nuclee XM8. Acesta din urmă ar putea fi lansat cu o viteză clock ceva mai redusă. Modelul de 15” ar putea fi echipat cu procesoare XM10 și XM12. Cel de-al doilea ar putea lucra la o viteză clock de bază de 3.2GHz și 5.0GHz cu Turbo Core. Performanța grafică a modelului mai mare de MacBook Pro va fi, în aceste condiții, uluitoare. 10 teraflopi – single precision și 20 de teraflopi – half precision. E posibil ca acest model să fie echipat cu o memorie de 32GB HBM 4.

La capitolul RAM, e posibil ca modelele de bază să fie echipate cu 32GM LPDDR5, însă va exista posibilitatea să fie configurate până la 128GB. Cu toate astea, capacitatea de stocare ar putea fi cumva limitată. Noi suntem de părere că modelele din gama entry-level ar putea veni cu 512GB SSD. Desigur, această valoare va putea fi extinsă până la 4TB – va fi doar o chestiune de bani. Astfel, viteza nu ar mai fi o problemă: viteza maximă de scriere ar putea ajunge la 8.5GB/s, iar citirea la 9.5GB/s.

E posibil să avem parte și de alte schimbări minore. Sistemul audio integrat ar putea funcționa cu 3 speakere pe canal în loc de două, pentru o performanță audio sporită, iar Touch Bar-ul ar putea fi îmbunătățit cu bine-meritata tehnologie Taptic Engine, astfel încât să poată oferi feedback haptic.

Toate randările au fost create de Viktor, aka K1l1m6n, colegul din Ungaria, care în prezent studiază designul industrial. În caz că vrei să discuți chestiuni profesionale cu el, îi poți adresa întrebări în secțiunea de comentarii de sub articol; va fi mai mult decât bucuros să intre în detalii. În caz că ești atras de munca pe care o face, îl poți urmări pe Instagram și pe Behance. Pe această din urmă platformă a creat o pagină specială dedicată acestui proiect, care ar putea fi potrivită pentru show-ul dedicat produsului Apple din 2023 – merită cu siguranță să arunci o privire.

Acest întreg concept nu ar fi putut fi adus la viață fără comentariile și feedbackul oferit de cititorii noștri. Mizăm și în continuare pe comentariile și opiniile comunității iMagazin: scrie-ne dacă ți-au plăcut fotografiile, ce fel de schimbări ți-ai dori, și ce fel de concepte ți-ar plăcea să vezi pe viitor.

 

Apple Inc. (AAPL)

Ai citit asta?

“Fiecare Mac pe care îl cumpărăm permite IBM să economisească bani.”

Computerele care funcționează sub Windows ajung să fie, în final, de trei ori mai scumpe decât Mac-urile.