imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Macbook Pro 2018 15” – Cel mai puternic laptop Apple dintotdeauna | TEST


Am avut ocazia de a testa, timp de 3 zile, cel mai puternic laptop de la Apple: Macbook Pro 2018 de 15”. În tot acest răstimp, ne-am putut forma o părere generală despre performanțele unui laptop portabil din categoria de top a anului 2018, și în ce măsură ne putem baza pe acele povești îngrozitoare care circulă pe internet despre supra-încălzirea computerului. Doamnelor și domnilor, permiteți-ne să vă împărtășim rezultatele testului.

În ce privește performanța, noi am preferat întotdeauna computerele desktop în detrimentul laptopurilor de top. În 2018 putem găsi o mulțime de notebook-uri ce se pot încadra în clasa desktopurilor, dar acestea sunt mai degrabă niște compromisuri. Cele pe care le putem cu adevărat compara cu computerele desktop sunt destul de grele – greutatea medie poate fi între 4 și 5 kilograme – și nu se prea poate vorbi de o durată de viață a bateriei, de vreme ce spațiul destinat acesteia a fost înlocuit de componente performante și sisteme de răcire. Dacă adăugăm și faptul că aceste computere nu prea încap într-un rucsac obișnuit, putem să renunțăm să le mai catalogăm ca fiind portabile.

Putere. Mobilitate. Timp de operare.

Apple a creat linia de produse MacBook Pro pentru mobilitate, timp de operare și compromis. Cel mai nou și cel mai puternic membru al familiei Pro e modelul MacBook Pro 15” din 2018, care a fost echipat cu cele mai puternice echipamente hardware disponibile în momentul de față pe piață. Noi am testat modelul echipat cu procesor i7 la 2,2 GHz, care, față de quad-core-ul generației trecute, acum are 6 nuclee cu 12 procese de execuție (threads). La acest pachet am primit 16GB DDR4 RAM și obișnuitul (și extrem de rapidul) SSD de 256 GB.

Nu vom petrece prea mult timp vorbind despre detaliile legate de porturi și noile caracteristici, de vreme ce acestea au fost prezentate deja în articolul despre modelul de 13”. Cu toate astea, trebuie să recunoaștem că de fiecare dată când am ținut în mâini dispozitivul, am fost uimiți de produsul pe care cei de la Apple au reușit să-l creeze. Deși True Tone nu e întotdeauna avantajos pe un astfel de computer, la finalul zilei, această funcție se dovedește destul de benefică pentru ochi. E bine de știut că Apple a inclus-o pe noile dispozitive. Oricum, hai să trecem la partea principală a acestui articol, în care vă împărtășim experiența pe care am avut-o cu acest dispozitiv, la capitolul performanță.

În timpul unei zile obișnuite de lucru, persoana care a testat laptopul lucrează în principal cu editarea clipurilor video și cu programe de animație și de compoziție, așa că ne-am făcut o părere destul de documentată cu privire la punctele forte și cele slabe. În procesul de randare a proiectelor finalizate, fiecare program lucrează în funcție de algoritmi diferiți, ca să nu mai vorbim de faptul că diferite codec-uri influențează de asemenea viteza procedurii. Acestea sunt lucruri pe care oamenii ar trebui să le învețe mai devreme sau mai târziu, astfel încât să poată lucra cu propriile computere în cea mai eficientă manieră cu putință.

De fapt, norocosul nostru coleg a avut ocazia de a lucra la noul nostru proiect secret pe MacBook Pro 15” 2018, așa că și-a trecut proiectul de pe iMac pe această minunăție portabilă. Deși l-am comparat cu cea mai puternică configurație (desktop) existentă în 2014, a fost o idee proastă să comparăm un laptop cu un computer desktop. Însă suntem siguri că mulți oameni s-au gândit să treacă de la un computer desktop la unul portabil.

Proiectul a fost montat în DaVinci Resolve, iar la final, după ce am analizat procesul, ne-am întrebat serios dacă acest computer ar putea înlocui pe bune iMac-ul dedicat acestor sarcini, așa că am început să exportăm proiectul pe ambele computere. Am făcut asta de câteva ori, utilizând modalități diferite și, din fericire, am obținut ce ne așteptam să obținem: rezultatele au fost mixte. Pentru diferite setări de randare, uneori MacBook Pro 15” 2018 a finalizat mai repede, alteori computerul desktop.

Ca să nu scriem doar anecdote, hai să vedem rezultatele concrete ale testului. Într-un timeline de 24 de cadre pe secundă (fps) la 1080p, am randat codecul Apple ProRes 442 HQ în DaVinci Resolve. Cu o estimare de 5-10%, Macbook Pro 15” a fost mai rapid. În Final Cut, cu aceleași setări, ambele computere au înregistrat același timp de randare. Pentru Adobe Premier am schimbat tactica și am utilizat codec-uri h.264, care se găsesc și în testele YouTube. Deși ne așteptam ca iMac-ul să câștige, nu ne-am putut imagina că acesta va fi de 4-5 ori mai rapid.

După asta, ne-am dorit ca MacBook să câștige, doar ca să ne demonstrăm că astfel de comparații nu-și au sensul, așa că am exportat același timeline cu h.265. De data asta, MacBook Pro a câștigat, fiind de două ori mai rapid.

Ca să ne convingem de îmbunătățirile la nivel de performanță ale modelului MacBook Pro de anul acesta, am mers la magazinul iSTYLE și i-am rugat pe băieți să ne pună la dispoziție un MacBook Pro 2016, pe care am lucrat într-un timeline 8K. Sinceri să fim, atmosfera s-a cam încins. Deși îmbunătățirile de 40-50% înregistrate pe siteurile de benchmark nu s-au văzut tot timpul în practică, noul MacBook Pro a fost mai rapid în cele mai multe dintre scenarii. Acesta s-a descurcat cu codec-urile h.265 mult mai bine decât predecesorul său de acum 2 ani.

Desigur, aceste rezultate sunt influențate de viteza capacității de stocare. Dacă vrem să comparăm de exemplu un model de 512GB cu unul de 256GB, putem fi siguri că cel cu o capacitate mai mare de stocare va fi avantajat. Am încercat și noi, și chiar și un model din 2016 a reușit să câștige în fața celui mai nou tip de hardware atunci când diferența capacității SSD a fost suficient de mare.

Încălzirea

Singurul lucru care ne-a mai rămas de făcut e să discutăm puțin și despre acel throttling-gate, care a șocat destul de mulți oameni pe internet zilele astea. Înțelegem că unii oameni trăiesc din numărul de click-uri, dar sincer, trebuie să o spunem: nu există fum fără foc. Da, modelele de MacBook Pro 2018 se încălzesc rapid, așa că, în teorie, pierd 20-25% din performanța maximă. În aceeași manieră în care se încălzeau modelele de anul trecut sau din urmă cu doi ani.

Deci aici putem vorbi de greșeli de proiectare, dar cel mai probabil Apple a sacrificat anumite modificări la nivel de performanță dinadins, pentru a obține mai mult la capitolul portabilitate. Noul computer se poate menține la o viteză medie de cloak de 2,2 Ghz. Cei 4,1 Ghz prezenți pe pachetul noului computer se referă la momentele în care dorim să deschidem o aplicație. De fapt, această viteză cloak nu e cunoscută de toate nucleele. Mai mult decât atât, Intel nu dezvăluie câte din cele 8 nuclee pot face asta.

Verdict

E dureros acest sacrificiu? Dacă am vrea să înlocuim computerul desktop destinat pentru activități ce necesită putere mare de calcul cu un nou MacBook Pro, nu suntem de părere că ar merita pe termen lung să facem asta. Cu toate astea, dacă ne gândim că acest dispozitiv încape chiar și în cel mai mic ghiozdan și poate fi purtat oriunde fără dureri de spate, sacrificiul pare complet nedureros. Apple a reușit să-și asculte utilizatorii, echipând acest computer cu cel mai puternic hardware existent și creând cel mai puternic Mac portabil care a existat vreodată.

Credem cu tărie că pentru cei care au nevoie în același timp de performanță și portabilitate, acesta e computerul perfect, chiar dacă are un preț destul de piperat. Această mașinărie de calcul extrem de puternică e dedicată exclusiv pentru un anumit tip de public, și noi am recomanda-o doar în cazuri rezonabile. Pentru alte scenarii, ar trebui să îți iei modelul de 13”, dar ai putea de asemenea să optezi și pentru modelul de bază, care poate livra la rândul său tot ce trebuie și care poate fi echipat mai degrabă cu o capacitate mai mare de stocare decât cu un procesor mai puternic. Se știe că, uneori, cheltuielile adiționale pentru modelele mai mari nu se justifică.

Apple Inc. (AAPL)

Ai citit asta?

“Fiecare Mac pe care îl cumpărăm permite IBM să economisească bani.”

Computerele care funcționează sub Windows ajung să fie, în final, de trei ori mai scumpe decât Mac-urile.