imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Această postare nu a fost actualizată de mai mult de un an. Conținutul poate fi depășit.

Mac-ul și funcțiile de accesibilitate


De foarte mult timp, Apple a pus mare preț pe a face dispozitivele ei accesibile pentru oricine trăiește cu dizabilități. Fie că e vorba de muncă, management, de treburi zilnice precum citirea email-urilor, știrilor sau de distracție: totul este posibil pentru oricine cu un computer Mac.

Există multe opțiuni de a face mediul înconjurător accesibil celor care nu dețin aceleași abilități ca și restul oamenilor sănătoși din cauza bolilor sau a geneticii. Dispozitivele IT reprezintă o parte indispensabilă a vieții zilnice, fie că e vorba de un telefon mobil sau un computer. Toată lumea ar trebui să aibă parte de aceste produse în viață din moment ce folosirea lor nu prezintă dificultăți, ci chiar face viața mai ușoară.

VoiceOver

VoiceOver nu este doar o simplă mașină de citit. Utilizatorul poate vedea ce nu a putut să vadă în trecut grație acestei funcții. VoiceOver știe exact ce se întâmplă pe computer în acel moment; este integrat sistematic, astfel încât este de asemenea compatibilă cu aplicațiile celorlalți dezvoltatori. Poți folosi controlul prin voce cu ea și este disponibilă în 30 de limbi.

Configurarea este destul de simplă: o poți porni și opri apăsând CMD + 5 (sau apăsând CMD + TouchID de trei ori pe un MacBook Pro cu Touch Bar ). Poți personaliza funcțiile sale cu ajutorul VoiceOver Utility: caut-o pe Spotlight sau pornește-o imediat prin combinația Ctrl + Alt + F8. Poți deprinde folosirea ei prin System Preferences > Accessibility > VoiceOver Training.

Zooming in or out

E posibil ca setările native să nu fie cele mai confortabile pentru tine: în acest caz, poți mări sau micșora totul printr-o simplă bifare a unei căsuțe. Poți accesa această setare prin System Preferences > Accessibility și apoi prin atingerea opțiunii „Zoom”.

Revizuirea setărilor ecranului

Sunt mișcările rapide, contrastul, transparența sau mărimea cursorului o problemă pentru tine? Dând click pe opțiunea „Display” poți personaliza complet nivelurile acestor setări. Toată lumea poate găsi ceva cu care să se joace: de exemplu, poți inversa culorile și umbla la setările ecranului.

Personalizarea tastaturii, a mouse-ului și a trackpad-ului

Dacă ai probleme cu tastarea, pornirea Sticky Keys sau Slow Keys ar putea să te ajute mult. Poți de asemenea seta dacă trackpad-ul sau mouse-ul tău să fie înlocuit de tastatură. Primele două opțiuni pot fi pornite din setările „Keyboard”, în timp ce ultima poate fi găsită sub „Mouse & Trackpad”. Pentru a personaliza mișcarea cursorului, dacă e prea rapid, sau pentru a seta gesturile Trackpad pe gustul tău, trebuie să te uiți în meniul separat din System Preferences.

Dictarea și citirea cu voce tare

Prin pornirea Enhanced Dictation practic activezi un sistem de control bazat pe voce, cu ajutorul căruia poți deschide aplicații sau selecta opțiunile din meniu, etc. Funcția funcționează și invers: cititorul este capabil să citească mesajele sau notificările sistemului cu voce tare. Sistemul cunoaște un număr de comenzi preconfigurate, dar poți seta propriile comenzi de dictare de asemenea. Trebuie să cauți în altă parte și meniul pentru a seta asta: poți găsi meniul de dictare în setările „Keyboard”.

Switch Control și Dwell Control

Mac-ul devine foarte interesant atunci când funcțiile de accesibilitate sunt pornite. Apple a creat nenumărate video-uri despre cum poți transforma spațiul de viață al unei persoane cu dizabilități într-unul complet accesibil acelei persoane – de exemplu cum un om paralizat complet poate crea artă cu ajutorul computerului său. Pentru așa ceva a fost creat Switch Control: cu ajutorul acestei funcții poți tasta sau mișca elemente. Sistemul va examina un anumit panou sau element până când utilizatorul îl selectează sau începe o nouă acțiune. Poți găsi un punct separat din meniu pentru asta în System Preferences > Accessibility.

Dwell Control face exact opusul. Configurează mișcările cursorului în butoanele unui dispozitiv extern. Când cursorul nu se mișcă, deci utilizatorul nu atinge butoanele, sistemul face acțiuni ca deschiderea unei aplicații, selectarea unei opțiuni din meniu, etc. Pentru ca acestea să funcționeze trebuie să le configurezi, desigur, cu mare atenție, dar trebuie să faci asta doar o singură dată. Nu trebuie să îți faci griji despre uitarea setărilor funcțiilor de accesibilitate după un restart sau o actualizare a sistemului.

MBA
Apple Inc. (AAPL)

Ai citit asta?

“Fiecare Mac pe care îl cumpărăm permite IBM să economisească bani.”

Computerele care funcționează sub Windows ajung să fie, în final, de trei ori mai scumpe decât Mac-urile.