imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Această postare nu a fost actualizată de mai mult de un an. Conținutul poate fi depășit.

Jocul nostru favorit pentru Mac: Don’t Starve


Nu îți vom prezenta de data aceasta un joc proaspăt lansat sau unul care schimbă lumea. Don’t Starve a lipsit de pe Mac o perioadă, dar oricum, se poate și să nu fi auzit de el încă. Acest joc oferă cea mai bună experiență de gaming pe care am văzut-o de mult timp.

Probabil că ai auzit vechea vorbă pe care o aude cineva când decide să treacă la Mac: uită de jocuri pe Mac. Nu este neapărat adevărat, mai ales dacă nu ești un jucător fanatic, așa că nu va fi o problemă chiar atât de mare. Chiar și așa, s-ar putea să te simți dispus să încerci câteva jocuri, dar asta o poți face în mai multe moduri. MacBook-ul s-ar putea încălzi și de la cea mai simplă grafică care poate rula și ventilația poate produce zgomote nemaiauzite înainte, asemănătoare unei turbine industriale. S-ar putea să te gândești că e mai bine să nu joci jocuri complicate în cazul acesta.

Dar există Don’t Starve și arată atât de bine chiar și cu imaginile statice pe care chiar vrei să încerci dacă laptopul le poate rula sau nu. Din fericire se poate! Nu știm dacă este vorba de un mare efort al echipei dezvoltatorului din spatele jocului sau jocul este atât de simplu încât Mac-urile îl pot rula fără probleme și laptopul se încălzește doar puțin mai mult decât de obicei.

Dar de ce este Don’t Starve atât de bun încât te poate face să te îndrăgostești? Dacă trebuie să răspundem la această întrebare cu un singur cuvânt, am spune: unicitate. Fiecare moment al acestui joc are atât de multă atmosferă și este destul de întunecat, dar nu te sperie și este foarte plin de umor încât te va atrage chiar dacă ești puțin susceptibil la acest tip de jocuri.

Don’t Starve este o poveste clasică Faustiană: avem un inventator care vrea să devină om de știință, Wilson, care face mereu experimente alchimice, de obicei fără succes. Apoi, într-o zi aude un sunet și face o înțelegere cu o creatură mitică a întunericului care îi transferă foarte multe cunoaștiințe. Wilson începe să construiască un dispozitiv care sfârșește prin a elibera creatura, iar Wilson este aruncat într-o zonă întunecată, unde totul vrea să-l omoare. Acesta este locul în care te alături călătoriei sale: trebuie să supraviețuiești în această lume sumbră, dar frumoasă.

Ia cuvântul „survival” cât de literal se poate: poți să mori de foame, poți să înnebunești, poți să iei foc, poți fi ucis de creaturi inamice, poți să mori de sete în căldura verii și poți îngheța până la moarte în frigul iernii. S-ar putea să fii ucis de umbre noaptea când nu mai e deloc lumină. Trebuie să te antrenezi și să ai grijă în mod constant să supraviețuiești, și poți termina acest joc doar jucând zi de zi. Momentele în care te poți relaxa sunt foarte rare. Stresul este constant în acest joc.

Mecanica jocurilor a împrumutat mult de la Minecraft, dar cei care nu ar putea niciodată să iubească lumea pătrată pixelată, vor găsi cu siguranță acest joc cu grafică unică, pe placul lor. Există multe lumi diferite și poți aduna diferite lucruri din fiecare. Dintr-una dintre lumi poți aduna lemne pentru a face un foc, poți colecta pietre pentru a face unelte etc. Jocul are o mulțime de detalii minunate și de colecții din care poți realiza multe lucruri diferite. Nu toate sunt esențiale pentru supraviețuire, dar există câteva lucruri destul de interesante care te pot ajuta – deși pentru acestea, va trebui mai întâi să găsești elementele foarte rare sau greu de obținut pentru a le construi.

Schimbarea constantă între zi și noapte, dar și între sezoane, face ca supraviețuirea să fie mult mai dificilă. Toate situațiile necesită strategii de supraviețuire diferite. Primăvara și toamna trec de obicei fără probleme prea mari, deși te poți răcori ușor în timpul dușurilor de primăvară, dar fulgerul îți poate distruge imediat baza la care ai lucrat câteva zile. Poți muri de frig în câteva secunde în timpul iernii dacă nu ești aproape de foc și poți muri de sete în timpul verii. Apoi, este alternanța între zi, apus și noapte. Colecționezi lucrurile pe parcursul zilei, dar merită să te apropii de bază când vine vorba de ploi și cu siguranță vei fi nevoit să faci focul noaptea. Toate acestea se schimbă în mod dinamic, la fel ca în viața reală: zilele sunt mai lungi în timpul verii și abia ai câteva ore într-o zi în timpul iernii, înainte de a veni întunericul. Asta ca să nu mai vorbim și despre diferitele cicluri de lună…

Trebuie mereu să te gândești înainte dacă vrei să trăiești pentru a vedea lumina zilei următoare. Trebuie să ai grijă de mâncare în fiecare zi și trebuie să ai grijă să nu fii ucis de nicio creatură inamică. Dacă sănătatea mintală este foarte scăzută, lumea din jurul tău se deformează într-un fel de teroare psihologică. Cu toate acestea, sarcinile zilnice reprezintă doar o mică parte din problemele pe care trebuie să le ai în vedere. Vei îngheța mai repede dacă nu faci o pălărie caldă toamna. Îți va arde toată baza în timpul ploilor de primăvară dacă nu pui un paratrăsnet. Vei avea o perioadă foarte grea în timpul iernii dacă nu îți faci rezerve de mâncare. Dacă credeai că ai totul, poți întotdeauna să fii atacat de câini sălbatici care te vor ucide.

Există și alte creaturi pe lângă animalele inamice. Dacă îi dai carne lui Pig King, te va urma o zi și te va proteja când vei fi atacat. Buffalos sperie câinii dacă te trezești în mijlocul lor, cu excepția cazului în care este sezonul de împerechere, pentru că atunci și aceste animale pașnice te vor ucide. Există numeroase tipuri de animale cu psihologii unice, care trăiesc alături de tine în această lume și toate acestea trăiesc în mod diferit de tine și în mediul lor. Această poveste se derulează într-un univers cu adevărat complex și detaliat.

Cel mai realist lucru despre acest joc este cât de nemilos este. Nu primești niciun ajutor sau instrucțiuni. Nu știi ce te va omorî dacă îl mănânci, care animal te va ataca, sau cu ce materiale poți construi și cum să utilizezi aceste lucruri. Nu știi nimic! (Jon Snow) Acest paradox face jocul foarte plăcut. Incertitudinea face mai intensă atmosfera pe care această lume o creează și vei începe să tratezi totul și pe toată lumea atent și sceptic. Va trebui să mori de multe ori pentru a începe să înveți cum funcționează lucrurile și pentru a ști ce te ajută să supraviețuiești și ce nu. Chiar și jucătorii mai experimentați pot fi surprinși de noi apariții, deoarece această lume este enormă.

Lucru extrem de crunt în acest joc este natura nemiloasă a morții tale. Nu există indicii deloc, renaștere sau continuarea de la ultimul punct unde ai rămas. Odată ce ai murit, ești mort de-a binelea. Nu contează dacă ai investit trei zile din viața ta pentru supraviețuire, trebuie să începi totul de la zero într-o lume complet regenerată. Prima dată vei avea probabil un anevrism, dar întotdeauna vei începe din nou și din nou, cu mai multă experiență de fiecare dată care te va ajuta să supraviețuiești mai mult. Poți găsi aici câteva posibilități de renaștere, dar pentru asta trebuie să ai o mulțime de cunoștințe și chiar cele două-trei posibilități de renaștere nu vor fi de ajuns. De exemplu, când am testat jocul, nu am trăit suficient pentru a vedea toate cele patru anotimpuri. Cea mai lungă perioadă pentru care am rămas în viață a fost de 60 de zile. Doar pentru a avea ceva de comparat, o zi din viața reală durează 8 zile în joc, așa că o perioadă de 60 de zile de supraviețuire necesită 8 ore de joc. Îți imaginezi cum ne-am simțit când totul s-a schimbat și am fost atacați de albine…

Cu toate acestea, chiar și reînceperea poate aduce bucurie. Ai 11 personaje care pot fi redate cu caracteristici unice. Wilson poate avea o barbă care îl va ajuta să mențină căldura în timpul iernii, dar va trebui să o tai în timpul verii, altfel te vei sufoca. Ai de asemenea o fetiță, de exemplu, care poate convoca sufletul morții unei surori gemene, dar ea este destul de slabă pe cont propriu. Poți fi un robot care poate mânca orice otrăvitor sau putrezit, dar va eșua la căderea ploii. Preferatul nostru este pădurarul care se transformă într-un castor când taie prea mulți copaci și poate face multe daune în acea perioadă, dar este jumătate mort a doua zi după transformare. Am putea merge mai departe pentru că jocul este foarte complex.

Poți obține anumite personaje prin experiență, dar va trebui să lupți din greu pentru altele. De exemplu, poți obține personajul unui păianjen care nu va fi atacat de alții foarte periculoși, deci este foarte util. Cu toate acestea, pentru a avea acel personaj, va trebui să păstrezi păianjenii ucigași până când unul dintre ei scapă un craniu pe care apoi trebuie să-l îngropi într-un mormânt în momentul potrivit al zilei, doar ca să poți lua personajul după ce un fulger lovește mormântul. Jocul are, de asemenea, sarcini dificile pe care trebuie să le finalizezi: există întotdeauna ceva nou, necunoscut și interesant.

Nu avem nimic rău de spus despre Don’t Starve. Un lucru este sigur: nu va fi pe placul tuturor. Cu toate acestea, dacă îl vei testa, vei putea experimenta un gameplay foarte intens și de lungă durată. Nici prețul nu este rău, deoarece poți achiziționa jocul pentru aproximativ 15 euro și poți achiziționa toate extensiile și un mod multiplayer pentru un preț puțin mai mare, ceea ce aduce un alt plus acestui joc deja grozav.

Sperăm că dacă nu știai de Don’t Starve, acum știi și îl vei testa. Distracție plăcută!

iPhone XS unicredit
Apple Inc. (AAPL)

Ai citit asta?

“Fiecare Mac pe care îl cumpărăm permite IBM să economisească bani.”

Computerele care funcționează sub Windows ajung să fie, în final, de trei ori mai scumpe decât Mac-urile.