imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Această postare nu a fost actualizată de mai mult de un an. Conținutul poate fi depășit.

iPhone-ul a împlinit nouă ani


Pe 9 ianuarie 2007 Steve Jobs susținea probabil cea mai importantă prezentare de la revenirea sa la Apple. Prezenta un “smartphone” care de atunci ne-a schimbat tuturor viața de zi cu zi.

La conferința MacWorld 2007, Steve Jobs prezenta trei produse: un iPod cu ecran mare și control prin atingere, un telefon mobil revoluționar și un dispozitiv de comunicare prin internet revoluționar; era vorba nu despre trei dispozitive diferite ci unul singur: iPhone-ul.

Într-o vreme când majoritatea “smartphone-urilor” încă foloseau tastaturi sau stylus-uri, sau unele și tastaturi și stylus-uri, Apple propunea un dispozitiv fără tastatură, cu care interacționai cu degetul folosind ceea ce era denumit multi-touch. Apple revoluționa încă o dată interfața unui dispozitiv. O mai făcuse la calculatoarele personale introducând mouse-ul, la playerele MP3 introducând “click-wheel-ul” și acum multi-touch-ul.

Caracteristicile primului iPhone erau: ecran de 3.5-inch cu rezoluție 320 x 480 pixeli, un procesor cu viteza de 400 MHz, 128 MB de RAM, o cameră foto cu rezoluția de 2-megapixeli și avea două variante de stocare: un model cu 4GB și unul cu 8 Gb. Funcționa doar în rețeaua EDGE a celor de la AT&T în loc de a folosi noul standard 3G. Nu erau neapărat niște caracteristice spectaculoase, nici chiar la vremea aceea, dar sistemul de operare și modul de interacțiune îl diferențiau.

După prezentare unii au râs de produsul prezentat de Jobs. Steve Balmer spunea că telefonul nu are cum să fie interesant având în vedere prețul, varianta de 4GB se comercializa la 499 dolari iar cea de 8 GB avea un preț de 599 dolari. Unii preziceau că Apple va obține cel mult 1 procent din piața de telefonie mobilă. Iată că au trecut nouă ani de atunci și Apple deține aproape 25 procente din piața de telefonie și obține aproape 90 procente din profiturile pieței de profil.

Anunțat în ianuarie produsul a fost comercializat abia în 29 iunie 2007. În ziua lansării, în ciuda previziunilor sumbre ale unora, stocurile de iPhone ale multor magazine au fost golite în prima oră de la începerea comercializării produsului.

Pentru cei nostalgici în clipul de mai jos puteți viziona și o colecție cu toate reclamele originale pentru iPhone.

MBA
Apple Inc. (AAPL)

Ai citit asta?

“Fiecare Mac pe care îl cumpărăm permite IBM să economisească bani.”

Computerele care funcționează sub Windows ajung să fie, în final, de trei ori mai scumpe decât Mac-urile.