imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Care e rolul jucat de iPad mini în selecția Apple?


Această întrebare a răsărit în mințile multora dintre noi. iPad mini, care e cu adevărat un dispozitiv compact, nu a mai primit un upgrade de trei ani.

Inițial, iPad mini a marcat perioada de intrare în lumea tabletelor. A fost cea mai eficientă soluție din punct de vedere al prețului pentru cei care nu voiau să cheltuiască prea mult pe un iPad, dar care voiau să achiziționeze o tabletă. Între timp, piața a scăzut din ce în ce mai mult, iar iPad-ul a cam rămas fără competitori. În prezent, Apple plasează iPad-ul într-o nouă dimensiune, în care se vrea ca tableta să înlocuiască computerele.

Pentru mulți utilizatori, iPad mini a fost prima tabletă. E și cazul câtorva colegi ne-ai noștri. În primăvară, unul dintre ei a trecut de la iPad mini 3 la noul iPad 9.7”. A fost o alegere rațională din mai multe puncte de vedere. Noul iPad e mai ieftin și mai puternic decât iPad mini. În plus, noul iPad are și suport pentru Apple Pencil, aspect ce poate conferi o mulțime de avantaje. Cu toate astea, senzația de dispozitiv compact se pierde.

Phil Schiller a fost și el un mare fan al primei serii mini. Cu toate astea, în prezent ar avea o sarcină foarte grea dacă ar fi trebuit să vândă astfel de dispozitive.

Primul iPad mini, lansat în 2012, a fost văzut ca un adevărat dispozitiv-standard. Chiar dacă nu era dotat cu Retina Display, dimensiunea sa îl recomanda ca fiind perfect pentru cererile pieței de la vremea respectivă. De exemplu, oferea un confort sporit pentru lectură, pentru urmărirea clipurilor video sau a filmelor în avion, tren sau mașină. Simplu spus, conceptul funcționa. Cu toate astea, nu am mai avut parte de un iPad mini nou de câțiva ani buni. Dar de ce?

iPad mini: un viitor incert

De-a lungul anilor, Apple a încercat să ieftinească pe cât se poate noile modele de iPad, dar să le echipeze în același timp cu un hardware de calitate. Modelul 9.7” de anul acesta are același procesor ca iPhone 7 – care e în continuare o soluție durabilă. Comparativ cu versiunile precedente de iPad mini și iPad Air, rama lucioasă a fost eliminată. Apple a optat să lucreze cu un material mai ieftin.

Deși iPad mini 3 era cu câteva generații în urma seriei iPad Air, era deja echipat cu Touch ID.
Deși iPad mini 3 era cu câteva generații în urma seriei iPad Air, era deja echipat cu Touch ID.

Așadar, rețeta e simplă: iei un hardware bun, dar pe care nu trebuie să cheltuiești foarte mulți bani, îl pui într-o carcasă deja existentă, dar mult mai ieftină, și îl vinzi la un preț accesibil pentru majoritatea oamenilor. Practic, nu există niciun obstacol tehnologic care să împiedice Apple să facă uz de aceeași rețetă și în cazul dispozitivului iPad mini. Cu toate astea, pe o piață în creștere a telefoanelor cu display mare, un astfel de dispozitiv ar canibaliza veniturile companiei.

Pe măsură ce piața tabletelor pare să se redreseze, șansele lansării unui nou iPad mini scad semnificativ. Cu toate astea, diferențele de prețuri între versiunile compact și cele de 9.7” ar putea deveni foarte mici. Într-atât încât trecerea de la un dispozitiv la altul nu ar mai avea sens pentru mulți utilizatori. Mai ales dacă în pachet nu ar intra și suportul pentru Apple Pencil. Întrebarea dacă apariția unui astfel de dispozitiv va fi benefică sau nu anul viitor se pune destul de ardent în Cupertino, chiar dacă s-a înregistrat o cerere continuă.

Vezi oferta de produse iStyle!

MBA Retina
Apple Inc. (AAPL)

Ai citit asta?

“Fiecare Mac pe care îl cumpărăm permite IBM să economisească bani.”

Computerele care funcționează sub Windows ajung să fie, în final, de trei ori mai scumpe decât Mac-urile.