imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Această postare nu a fost actualizată de mai mult de un an. Conținutul poate fi depășit.

iPad 2 este cel mai folosit model de iPad


În preajma lansării în magazine a noului iPad Pro cei de la Localytics au publicat un studiu despre cel mai utilizat model de iPad. Rezultatul a surprins puțin întrucât de la lansarea iPad-ului 2 în 2011 au mai apărut numeroase alte modele.

Studiul se bazează pe date colectate de la peste 50 milioane de iPad-uri. 20 % dintre acestea au fost iPad-uri 2, conform celor de la Localytics. Imediat după ele au urmat iPad mini-urile la 18 procente și iPad Air-urile cu 17 procente.

Modelele actuale de vârf din gama iPad-urilor, iPad Air-ul 2 și iPad-ul Mini 4, reprezintă 9 procente și respectiv 0,3 procente din totalul de iPad-uri utilizate. Modelul original de iPad, cel din 2010, reprezintă încă 3 procente.

Explicația celor de la Localytics pentru aceste procentaje, este faptul că iPad-urile au o durată de viață mai lungă, ele nefiind legate de contractele pe 2 ani pe care le necesită iPhone-le. În plus, atunci când apar noi modele, prețurile de vânzare ale modelelor vechi scad, făcându-le pe acestea mai atractive pentru cumpărători.

Întrebarea este dacă iPad Pro-ul va reuși să modifice jocul în piață? Răspunsul din păcate nu poate fi decât unul vag: posibil. Asta mai ales datorită faptului că iPad-ul Pro este primul model din ultimii ani care aduce modificări majore în comparație cu predecesorii săi. Cea mai importantă dintre acestea fiind creșterea cu 25% a ecranului față de modelul precedent de Air și cu 39% mai mult decât modelul “Mini”.

Conform unui studiu precedent cei de la Localytics au dedus o corelație între dimensiunea mai mare a ecranului și timpul petrecut de utilizatori în aplicații. În acest context decizia Apple de a mări ecranul pare justificată.

Un motiv de îngrijorare ar putea fi rata scăzută de adopție la lansare pe care o au iPad-urile, mai ales dacă aceasta este comparată cu rata de adopție a iPhone-urilor. iPad-ul Mini 4, abia lansat a înregistat o rată de adopție de numai 0,2% în prima lună de la lansare. De fapt, toate modelele lansate în ultimii trei ani au înregistrat o rată de adopție mică în primele cinci luni de la lansare. Excepție a făcut doar iPad-ul generația a 3-a care nu prea avea concurent la momentul lansării. Se pare că și lipsa unor diferențiatori între modelele de iPad a jucat un rol important în lipsa de motivație a utilizatorilor de a-și actualiza modelul de iPad.


Un bun motiv de a face schimbarea și de a achiziționa noul iPad Pro, este și iOS-ul 9. Cele mai importante funcționalități ale noului iOS (picture in picture, slide over și split view) nu sunt disponibile pe modelele mai vechi de iPad.

Rămăne de vazut dacă toate acestea, la care se mai adaugă și poziționarea de către Apple a iPad Pro-ului ca soluție pe piața de business, un teritoriu în plină expansiune pentru piața de tablete, va face din iPad Pro acel produs care să revitalizeze piața de tablete. Vom vedea ce vor hotărî clienții.

sursa: appleinsider, Localytics

MBA
Apple Inc. (AAPL)

Ai citit asta?

“Fiecare Mac pe care îl cumpărăm permite IBM să economisească bani.”

Computerele care funcționează sub Windows ajung să fie, în final, de trei ori mai scumpe decât Mac-urile.