imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Această postare nu a fost actualizată de mai mult de un an. Conținutul poate fi depășit.

Intel lărgește banda și oferă compatibilitate cu USB-C în noul standard Thunderbolt 3


Thunderbolt-ul nu este un standard mort – chiar dacă cei de la Apple, care l-au promovat cel mai mult, l-au omis de pe noul macBook 12”, iar USB 3.0 si USB 3.1 au proliferat datorită costurilor mai mici. O dată cu prezentarea de către Intel a noului Thunderbolt 3 la expoziţia Computex din Taiwan, această tehnologie a revenit și este mai promițătoare ca oricând. Este de asemenea o combinație cu USB-C, în încercarea de a permite viitoarelor dispozitive să beneficieze de avantajele ambelor tipuri de conectori.

Unul din aceste avantaje va fi viteza. Intel a anunțat că Thunderbolt 3 dublează lățimea de bandă, oferă 100 Waţi pentru alimentare – și va funcționa printr-un conector USB-C. Va oferi lățimi de bandă de până la patru ori mai mari pentru date și de până la două ori mai mari pentru video decât orice alt cablu.

Versiunea originală de Thunderbolt a atins viteze de 10 Gbps, în timp ce, o dată cu a doua iterație, a ajuns la 20Gbps, a menționat Senior VP Kirk Skaugen de la Intel. Thunderbolt 3 va atinge viteze de 40Gbps. Această lățime de bandă, spun oficialii Intel, este suficientă pentru a transmite două semnale 4K la 60Hz sau pentru un singur monitor 5K. Deși denumite 5K, aceste monitoare au cu 70% mai mulți pixeli decât monitorul 4K.

De ce contează: Noile caracteristici Thunderbolt 3 îl poziționează pentru a face față necesităților următoarelor generații de tehnologii necesare monitoarelor cu rezoluții din ce în ce mai mari, a perifericelor, precum și a tendinței tehnologiilor actuale de a transfera din ce în ce mai multe date și cât mai rapid. De asemenea, alianța cu USB-C ridică Thunderbolt-ul la nivel de nouă stea a constelației conectorilor și îi asigură un viitor cert.

Thunderbolt 3 dublează viteza predecesorului.
Thunderbolt 3 dublează viteza predecesorului. sursa: IDG
Este denumit Alpine Ridge

Numele de cod la Intel pentru chipul Thunderbolt 3 este Alpine Ridge și acesta va fi printre primele controlere care va suporta USB 3.1 la viteze de până la 10Gbps.

Intel a descris Thunderbolt 3 precizând că are „suficientă viteză să conecteze orice”. Da, boldul aparține Intel.
Oferind suport pentru multiple protocoale precum USB, PCIe, DisplayPort și chiar Ethernet, Intel a menționat că 10Gb ethernet va veni „gratuit” în rețele mici peer-to-peer.

IDG
sursa: IDG

Noul protocol va funcționa la viteze de 20Gbps, comparabile cu Thunderbolt 2, pe fire pasive de cupru de până la 2 metri lungime. Pe cabluri active de cupru viteza va crește până la 40Gbps, dar va fi limitată în continuare la o lungime a cablurilor de maxim 2 metri. Pentru a putea funcționa și la distanțe mai mari, de până la 60 de metri, a precizat Intel, vor fi necesare cabluri optice active, dar pentru asta oricum va trebui să așteptăm cel puțin până anul viitor.

Calculatoarele și perifericele cu porturi Thunderbolt 3 sunt așteptate să apară la sfârșitul acestui an.

sursa: Macworld

MBA Retina
Apple Inc. (AAPL)

Ai citit asta?

“Fiecare Mac pe care îl cumpărăm permite IBM să economisească bani.”

Computerele care funcționează sub Windows ajung să fie, în final, de trei ori mai scumpe decât Mac-urile.