imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

În urmă cu 20 de ani, iMac a fost un adevărat pionier 


Primul iMac a fost lansat în 1998, fiind primul model de computer all-in-one de la Apple. iMac-ul a adus utilizatorul mediu mai aproape de lumea IT-ului, a eliminat toate cablurile de acces ale computerului, fiind avansat pentru epoca în care a apărut și a lansat o nouă direcție pe piață.

Îți mai amintești epoca lui Windows 98 și a Internetului prin dial-up? Lansarea primului iMac s-a întâmplat în acel moment, în 1998, atunci când Steve Jobs i-a făcut prima prezentare, la Flint Center. Jobs revenise în cadrul companiei cu un an înainte, iar prima sa mișcare a fost să lichideze întreaga gamă de dispozitive. Această nouă direcție a ucis și Newton-ul, care era un dispozitiv revoluționar, dar nu atât de căutat.

Întreaga operațiune de curățenie a fost necesară deoarece Apple aveau atât de multe computere în gama lor de produse încât nici măcar angajații nu știau despre ce dispozitive era vorba, ca să nu mai vorbim de utilizatori. Jobs a eliminat seria Performa, destinată uzului personal, și aceasta trebuia înlocuită cu ceva. iMac-ul G3 a fost soluția foarte prietenoasă propusă de echipa lui Jony Ive.

Primul iMac a fost un dispozitiv revoluționar, deoarece a renunțat la toate standardele vechi (ADB, SCSI, GeoPort) și le-a înlocuit cu USB. Au renunțat la unitatea floppy, ceea ce a fost o mișcare îndrăzneață în ’98, înlocuind-o cu o unitate CD-ROM. In acel moment, toate programele de dezvoltare începeau de la design, iar designerii erau noile vedete ale companiei, hotărând totul în ceea ce priveste noile dispozitive. La început, iMac G3 era disponibil în 5 culori diferite, iar carcasa din plastic era parțial transparentă.

Nu este nici o surpriză, dat fiind că sarcina principală a echipei de design a fost de a crea un computer care să fie cu adevărat tentant pentru utilizatorii nefamiliarizați cu IT-ul. Deoarece interacțiunea a fost obiectivul principal, designerii au ales carcasa rotunjită și au decis să adauge un mâner uriaș pe respectiva „cocoașă”. Comparativ cu toate celelalte computere ale vremii, iMac avea un design cu adevărat futurist, fără a mai vorbi despre mouse-ul OZN.

Ulterior s-a dovedit că era foarte dificil de utilizat, astfel încât producția a fost curând oprită. Mai târziu, gama a fost extinsă la 13 culori. Evoluția nu s-a oprit însă după iMac G3, 4 ani mai târziu a fost lansat G4. Aspectul său futurist era determinat de un mâner diferit, care era menit să ajusteze poziția ecranului. A fost de asemenea disponibil în alb, culoarea atât de iubită de Jony Ive.

El a creat, de asemenea, pixuri albe pentru Zebra, care nu au fost foarte apreciate de către achizitor dar care, atunci când au fost lansate, au fost un adevărat succes. Designul curat și steril a continuat cu iPod și cu G5, introdus în 2005. Pe parcursul anilor computerele au devenit din ce în ce mai subțiri, dimensiunile ecranelor au devenit mai mari, iar, în 2009, au fost vândute cu periferice wireless.

Primele iMac-uri cu ecrane 5K au fost introduse în 2013, iar doi ani mai târziu au apărut noile Magic Mouse, Magic Trackpad și Magic Keyboard, care au rămas neschimbate de atunci. Gama de iMac-uri s-a schimbat foarte mult în decursul anilor, iar acestea nu sunt doar pentru utilizatorii obișnuiți.

ipad
Apple Inc. (AAPL)

Ai citit asta?

“Fiecare Mac pe care îl cumpărăm permite IBM să economisească bani.”

Computerele care funcționează sub Windows ajung să fie, în final, de trei ori mai scumpe decât Mac-urile.