imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

iMac sărbătorește cea de-a 20-a aniversare


În urmă cu 20 de ani, pe 15 august, 1998, Apple a lansat oficial modelul iMac, primul computer compact al companiei. Minunata carcasă transparentă a modelului G3 și aspectul plăcut au reușit să aducă o mulțime de oameni mai aproape de lumea computerelor.

Unul dintre colegii noștri și-a adus aminte cum se uita fascinat, la orele de informatică din școala primară, la un computer albastru, așezat în spatele sălii. La acea vreme, nu avea nicio idee ce este cu acel aparat, însă ne povestește că ieșea puternic în evidență printre toate celelalte computere de culoare crem. Era un iMac de primă generație, pe culoarea Bondi, dar colegul nostru nu își mai amintește ce căuta acest dispozitiv în spatele sălii de informatică.

Însă la vremea aceea, computerele Apple erau mai degrabă niște rarități în anumite părți ale Europei, chiar dacă în 2004 un iMac G3 nu era privit ca ceva nou și nemaivăzut. Majoritatea dintre noi am ajuns să facem parte din această lume prin intermediul iPhone-ului. Apoi a apărut iPad-ul, și astfel, anumiți utilizatori pasionați au dorit să facă tranziția de la PC la Mac. Desigur, utilizarea culorii clasice de argintiu marchează o altă eră în istoria companiei Apple.

Partea din spate a computerului nostru arată mai bine decât partea din față a celorlalți competitori. Arată de parcă ar fi de pe altă planetă. O planetă fantastică. O planetă cu designeri mai buni.

Însă computerele Apple nu au fost dintotdeauna atât de convenționale; de exemplu, iMac G3 a fost de multe ori comparat cu un jeleu, de vreme ce culoarea albastră și forma în sine sunt destul de incitante și au adus pe piața computerelor un design nemaivăzut până atunci. În prezent, probabil că Jony Ive ar zâmbi ironic în fața unui astfel de design, pentru că în zilele noastre nimeni nu ar mai cumpăra astfel de computere, dar la acea vreme, designul a fost special gândit să fie viu colorat și translucid.

La întoarcerea sa din 1997, Steve Jobs a curățat haotica linie de produse a companiei, în care au rămas doar 4 dispozitive. Această mișcare a fost benefică pentru Apple nu doar din punct de vedere financiar, ci și prin prisma configurării organizației: în locul inginerilor, designerii au devenit noile rockstaruri ale companiei. Până în ziua de azi, dezvoltarea oricărui produs începe din departamentul acestora din urmă. Aceasta nu e o coincidență, de vreme ce era sarcina lui Jony Ive să permită modelului iMac G3 să aducă oamenii mai aproape de computere.

Dar cum? Aceste modele au fost proiectate să fie prietenoase și agreabile, iar la un an de la apariția primului model au fost lansate noi variante de culori. Atât materialul translucid, cât și mânerul au fost păstrate, pentru că dădeau computerelor Apple un aer mai plăcut și mai atractiv. Pe lângă design, și componentele hardware au fost destul de inovative: Apple a înlăturat conectorii ADB, SCSI și GeoPort, care au fost înlocuiți exclusiv de porturi USB.

Forma unică a plăcii de bază cu care a fost echipat modelul iMac G3. Hard diskul original de 4GB avea nevoie de un spațiu destul de mare pe placa de bază.

În afară de asta, drive-ul floppy a fost eliminat și înlocuit cu o unitate de CD-ROM, la care s-au alăturat o nouă tastatură și un nou mouse, ambele realizate tot din plastic translucid. Dar mouse-ul s-a dovedit curând a fi de neutilizat. Aceasta a fost un fiasco de proporții, iar noi suntem de părere că, de atunci, compania nu a mai reușit să realizeze un mouse cu adevărat revoluționar. Cu toate astea, la vremea aceea nu-i păsa nimănui de acest aspect, pentru că toată lumea se minuna de micul dispozitiv colorat al celor de la Apple.

Acesta e iMac. Întregul dispozitiv e translucid. Poți vedea înăuntru. Arată foarte tare!

A spus Jobs pe scenă în momentul lansării modelului iMac G3.

Acesta e și momentul în care s-a născut conceptul literei „i”, iar experții din interior au oferit și ei o mână de ajutor în acest sens. Nu există o explicație clară a acestei litere, însă Jobs a crezut întotdeauna că acesta se referă la următoarele cinci cuvinte: internet, individ, instruire, informare, inspirație. Mai târziu, conceptul a fost implementat pe toată linia de produse a companiei, care a fost în primul rând concepută pentru a ajunge în casa utilizatorului privat (căruia îi plăcea să petreacă ore întregi pe internet) și pentru piața din domeniul educației (care era importantă pentru Apple încă de la acea vreme).

În ultimii 20 de ani, acest produs s-a schimbat semnificativ, iar noi credem cu tărie că acesta e unul dintre cele mai frumoase și atent dezvoltate computere Apple până în zilele noastre. Anul trecut, Apple a scris un nou capitol lansând iMac Pro, care rupe tradiția liniei originale de producție. Care a fost primul tău model de iMac?

Sursa: MacRumors

Black Friday iPad
Apple Inc. (AAPL)

Ai citit asta?

“Fiecare Mac pe care îl cumpărăm permite IBM să economisească bani.”

Computerele care funcționează sub Windows ajung să fie, în final, de trei ori mai scumpe decât Mac-urile.