imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Această postare nu a fost actualizată de mai mult de un an. Conținutul poate fi depășit.

Iată de ce nu trebuie să te încrezi în recenziile online


Recenziile date diferitelor produse în magazinele online nu sunt întotdeauna cele mai sigure. Putem de multe ori citi opinii care nu sunt scrise de oameni reali, ce au rolul de a înșela clienții. După cum reiese dintr-un experiment, inteligența artificială se află la un nivel de dezvoltare atât de ridicat încât și un robot poate produce aceste note false într-un mod autentic.

Dacă nu ai avut încredere în opiniile necunoscuților până acum, nu ar trebui să ai nici de-acum încolo: e foarte posibil să fie un robot care încearcă să te convingă de ceva. Nu este o întâmplare rară ca unii dintre cei care acordă serviciilor sau produselor 4 sau 5 stele să fie comentatori plătiți, fiindcă acest lucru a devenit un business grozav în ultimii ani, la fel cum au apărut și fermele de click-uri. Totuși, ce se întâmplă când aceste recenzii nu sunt create de oameni, ci de roboți? Ți-ai da seama că o opinie care pare a fi de încredere vine din creierul unui program?

Nu este chiar atât de ușor de sesizat, a concluzionat un experiment condus de un grup de cercetare de la Universitatea Chicago ale cărui rezultate detaliate vor fi prezentate în octombrie. În timpul experimentului, echipa a creat un robot cu inteligență artificială „hrănindu-l” cu milioane de recenzii reale într-o rețea de tip neural: rezultatul a fost că acest robot AI a putut crea recenzii autentice într-o măsură mai mare decât cele scrise chiar de oameni. Au fost generate 5 recenzii false a 40 de restaurante diferite în timpul experimentului, iar trei persoane au avut sarcina de a evalua acele recenzii.

Rezultatele au arătat că subiecții testați au crezut că recenziile scrise de robot erau reale într-un procentaj mai ridicat decât cele care erau scrise de oameni. Încă există mult spațiu de dezvoltare în acest domeniu, dar chiar și aceste rezultate sunt extraordinare. Există multe companii uriașe menite să filtreze aceste recenzii false în cât mai multe modalități posibile, dar lupta împotriva lor pare nesfârșită. Gândirea paranoică este mai periculoasă decât cea naivă, dar totuși este bine să luăm în seamă recenziile pe care le citim online cu o doză uriașă de scepticism.

sursa: The Verge

MBA
Apple Inc. (AAPL)

Ai citit asta?

“Fiecare Mac pe care îl cumpărăm permite IBM să economisească bani.”

Computerele care funcționează sub Windows ajung să fie, în final, de trei ori mai scumpe decât Mac-urile.