imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Această postare nu a fost actualizată de mai mult de un an. Conținutul poate fi depășit.

Hands-on cu iPhone 6s și 6s Plus


Fotografiile Live Photos, precum și funcţia 3D Touch sunt deosebit de încântătoare.

„Singurul lucru care s-a schimbat e totul”, a fost declarația Apple cu privire la noile iPhone 6s și iPhone 6S Plus la evenimentul din 9 septembrie. Adevărat și nu prea. Carcasa pare neschimbată, dimensiunile ecranului nu s-au schimbat, iar modelul ce deschide gama are încă o capacitate de stocare minimală de 16GB. În interior este însă un iPhone nou, cu caracteristici noi și impresionante.

Am testat noile modele și chiar dacă prezentarea nu e impresionantă, noile funcționalități 3D Touch și Live Photos mi-au oferit o încântătoare experiență de utilizare.

Live Photos

„Ce este o fotografie?” se întreba Phil Schiller pe scenă. După mai mult de o oră și jumătate din prezentare, o astfel de dezbatere filosofică nu era binevenită. Însă ne-am dat seama că întrebarea are sens: fotografia este imaginea statică a unui moment, dar momentul poate avea un început, un mijloc și un sfârșit, prin urmare nu întotdeauna un simplu cadru îl poate reprezenta pe deplin. Aici apare noua caracteristică Live Photo de la Apple. Aceasta este activată în mod implicit în aplicația Camera, astfel încât veţi surprinde în mod automat 1,5 secunde înainte și după ce apăsaţi butonul declanșator.

La prima vedere poate părea un video, dar Apple spune că nu e un film. Acestea sunt fotografii de 12 megapixeli surprinse de camera iSight din spate și dacă le trimiteți unui prieten care folosește și el iOS 9 sau El Capitan, o animație vine împreună cu acestea. (Dacă le trimiteți oricui altcuiva, vor ajunge ca JPEG-uri simple, ca de obicei.)

Răsfoind Live Photos din Camera Roll, veți vedea o secvență de animație, suficientă pentru a putea deosebi o „fotografie animată” de o poză standard. Când apăsați mai tare pe poza „live” (o acțiune pe care Apple o numește 3D Touch pe noile iPhone), veți vedea toate cele trei secunde de mișcare.

Această funcţie e foarte utilă părinţilor care-şi fotografiază copii, de exemplu. În general, fotografiile copiilor sunt neclare, deoarece cel puțin o parte a corpului lor este în mișcare aproape tot timpul. Probabil că nu veți obține o poză care să nu fie neclară prin alegerea unui cadru dintr-o Live Photo, dar o animație a împleticelilor lor ar întrece orice fotografie neclară sau pe cel în care i-aţi surprins cu ochii închiși.

Dezvoltatorii vor putea de asemenea să folosească Live Photos – Facebook lucrează la implementarea acestei funcționalități, având obiectivul de a termina implementarea până la sfârșitul acestui an. Dar, chiar și dacă nu părăsesc iPhone-ul, Live Photos sunt pur și simplu cool. Puteți folosi una chiar și ca imagine de fundal pentru ecranul de blocare și apoi să folosiți 3D Touch-ul pentru a o anima.

3D Touch

3D Touch, vă întrebați? Da, asta este cealaltă caracteristică nouă disponibilă exclusiv pentru iPhone 6s și 6s Plus. Ea funcționează la fel ca Force Touch pe Apple Watch – o apăsare intensă a ecranului este diferită de o simplă atingere sau o glisare. Acest lucru vă va permite să interacționați cu aplicațiile (de la Apple și terțe părți) în moduri noi.

Icoane 3D Touch pe ecranul de start pentru accesul rapid la ultimele trei contacte cel mai recent apelate, de exemplu.
SUSIE OCHS Icoane 3D Touch pe ecranul de start pentru accesul rapid la ultimele trei contacte cel mai recent apelate, de exemplu.

Spre exemplu, puteți 3D Touch iconițe de pe ecranul de start pentru a accesa mai rapid anumite caracteristici: pictograma Facebook accesează comenzi rapide prin care îţi poţi modifica status-ul sau da un check-in, în timp ce la pictograma Camera aveţi opțiuni pentru a face un selfie sau pentru filmarea unui videoclip. Dacă încercați să utilizați 3D Touch pe o pictogramă care nu are o astfel de opțiune (cum ar fi Health), veți vedea că pictograma se „ridică” puțin pentru a vă anunța că a fost înregistrată comanda 3D Touch, dar nimic altceva nu se va întâmpla.

Astfel arată previzualizare unui e-mail. Nu ridicați degetul căci va dispărea, spre deosebire de Quick Look din OS X.
SUSIE OCHS Astfel arată previzualizare unui e-mail. Nu ridicați degetul căci va dispărea, spre deosebire de Quick Look din OS X.

3D Touch-ul devine chiar mai interesant o dată ce deschideți aplicații. Puteți să-l folosiți în Mail pentru a previzualiza un mesaj nou, dar nu e la fel de util ca Quick Look în OS X, deoarece previzualizarea dispare atunci când ridicați degetul de pe ecran. Ar fi mai rapid dacă am putea deschide mesajul printr-o simplă apăsare pe ecran.

Glisați marginea din dreapta pentru a marca un mesaj ca citit sau pe cea din stânga pentru a-l șterge. Acțiunea se întâmplă imediat ce ridicați degetul.
SUSIE OCHS Glisați marginea din dreapta pentru a marca un mesaj ca citit sau pe cea din stânga pentru a-l șterge. Acțiunea se întâmplă imediat ce ridicați degetul.

Dar funcţia de previzualizarea nu este pentru citire, ci pentru o sortare rapidă. Apple denumește această scurtă vizualizare a mesajelor „peek”. Dacă nu ridicați degetul de pe ecran, veţi putea glisa sus-jos şi dreapta-stânga pentru opțiuni.

Glisați dreapta pentru a marca mesajul ca citit – veți avea o opțiune „Mark As Read” în timp ce previzualizarea se mută în dreapta pentru a vă reaminti ce se va întâmpla atunci când veți ridica degetul. Dacă glisați spre stânga, veţi putea șterge mesajul.

La glisarea mesajului în sus, veţi face să apară butoanele de răspuns, redirecționare, semnalizare, reamintește despre mesaj mai târziu sau mutare. Întrucât aceste butoane trebuie selectate individual, glisarea în sus fixează fereastra de previzualizare pentru a le putea accesa.

Glisați previzualizarea în sus pentru a accesa celelalte opțiuni. Acum puteți ridica degetul, pentru a selecta unul dintre aceste butoane - previzualizarea va rămâne pe ecran în timp ce vă decideți.
SUSIE OCHS Glisați previzualizarea în sus pentru a accesa celelalte opțiuni. Acum puteți ridica degetul, pentru a selecta unul dintre aceste butoane – previzualizarea va rămâne pe ecran în timp ce vă decideți.

Dacă atingeți 3D Touch din nou peek-ul, veți deschide mesajul – această acțiune este denumită de Apple „pop”. Dacă doar accesezi peek-ul dar nu și pop-ul, mesajul nu va fi marcat ca fiind citit, peek-ul fiind metoda rapidă de găsi un anume e-mail, fără a mai fi nevoie să vă întoarceți pentru a-l marca ca necitit dacă nu era ceea ce căutați.

De asemenea, 3D Touch-ul face o groază de lucruri și în Messages: apăsaţi intens un nume pentru opțiunile de apel, FaceTime, adaugare la contacte și așa mai departe.

În plus, Hard-press URL-uri pentru a le previzualiza și apoi pop pentru a le deschide în Safari. Hard-press pe adrese pentru a le vedea pe hartă sau pe anumite zile pentru a face o programare în calendar. Acest lucru ar trebui să ne ajute atunci când ne facem planuri împreună cu prietenii, nemaifiind nevoie să ne mutăm de la o aplicaţie la alta pentru acest gen de operaţiuni.

Reading List-ul din Safari este acum la o atingere 3D Touch distanţă
SUSIE OCHS Reading List-ul din Safari este acum la o atingere 3D Touch distanţă

Ca și în cazul Live Photos, caracteristica 3D Touch este accesibilă dezvoltatorilor de aplicații. Spre exemplu, pictograma Facebook asigură accesul rapid direct din ecranul de start la postarea unui status nou sau pentru a da check-in. În cazul Instagram-ului, 3D Touch-ul este disponibil pentru toate elementele din interfață, peek la pictograme și profiluri de utilizator oriunde în aplicație.

S-a pus problema dacă 3D Touch-ul ar putea fi folosit pentru a oferi feedback haptic pentru o tastatură de pe ecranul iPhone-ului, iar răspunsul ar fi că acest lucru nu se află încă în API, dar nu e sigur. Totuși, chiar și așa, 3D Touch-ul poate face mai ușor de navigat cu o singură mână telefoanele cu ecrane mari de la Apple.

Primii utilizatori ai Apple Watch au avut sentimente contradictorii cu privire la Force Touch-ul de pe acel dispozitiv. E incredibil de util, dar nu foarte intuitiv – durează ceva vreme până te obişnuiesti să folosești Force Touch-ul știind ce vei obține după ce o faci, deoarece fiecare aplicație poate implementa în mod diferit acest gest. Probabil că utilizatorii de iPhone 6s vor întâmpina aceleași probleme la început, dar mai mult ca sigur că 3D Touch-ul va deveni rapid foarte la îndemână după o scurtă perioadă de acomodare.

Camera și hardware

Camera iSight (din spatele iPhone-ului) a fost perfecţionată, ajungând acum la 12 megapixeli şi putând filma la standard 4K. De asemenea, şi camera FaceTime (din partea din față) a fost îmbunătățită – cu iPhone 6s, ea poate surprinde instantanee la o rezoluție de 5 megapixeli. Viteza de declanșare este foarte mare, iar mărirea fotografiilor demonstrative de pe fiecare dispozitiv a dezvăluit foarte multe detalii. Panoramele pot ajunge până la 63 de megapixeli, iar acum, în albumul special creat din iOS 9, puteţi vizualiza întreaga panoramă în fiecare miniatură.

În ciuda acestor schimbări, cu excepția noilor camere, hardware-ul este aproape la fel. Cea de-a doua generație de buton Touch ID funcționează mai rapid, spun cei de la Apple. Noua variantă de culoare rose gold este foarte plăcută „pe viu”, iar cei de la Apple au fost foarte inspirați să o lanseze împreună cu un Apple Watch Sport din aluminiu de aceeaşi nuanţă, astfel încât să le puteți asorta.

APPLE Rose gold este într-adevăr frumos.
APPLE
Rose gold este într-adevăr frumos.

iPhone 6s și 6s Plus sunt mai groase cu doar două zecimi de milimetru faţă de iPhone 6 și 6 Plus, o diferență insesizabilă în momentul în care le veți ține în mână. Carcasele pentru noile telefoane ar trebui să se potrivească și telefoanelor vechi, în timp ce reciproca este valabilă în funcție de designul și materialele din care sunt făcute. Toate butoanele, porturile și camera sunt poziţionate la fel.

sursa: Macworld

MBA
Apple Inc. (AAPL)

Ai citit asta?

“Fiecare Mac pe care îl cumpărăm permite IBM să economisească bani.”

Computerele care funcționează sub Windows ajung să fie, în final, de trei ori mai scumpe decât Mac-urile.