imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Hai să vorbim pe bune despre Beauty-Gate!


Oare camera frontală de pe noile modele de iPhone corectează intenționat fotografiile sau e doar un fenomen natural? Pe ce se întemeiază scandalul Beauty-Gate?

Am trecut încă o dată de luna septembrie și, așa cum te-ai obișnuit, la Apple s-au petrecut o grămadă de lucruri. La începutul lunii, cei din Cupertino au prezentat 3 noi modele de iPhone. Iar la sfârșitul lunii, toată lumea vorbea despre cel mai recent scandal, sau gate. De fapt, au fost două astfel de scandaluri. În afară de beauty-gate, câțiva utilizatori au avut probleme de încărcare, pe care Apple le-a rezolvat la începutul lunii.

Desigur, haterii fac ce știu ei mai bine, iar comentariile de tipul „acesta e sfârșitul companiei Apple” au început să inunde internetul. Însă asta s-a întâmplat înainte ca malițioșii comentatori să se gândească de două ori la motivele pentru care iPhone XS realizează diferit fotografii, față de predecesorii săi. Nu e vina cititorilor noștri, a fanilor Android sau a utilizatorilor de iPhone XS: chiar și influencerii străini sau jurnaliștii de tech s-au înșelat.

Însă care e adevărul din spatele acestui efect nedorit de înfrumusețare? Va fi și acesta remediat de Apple? Întrebarea utilizatorilor care au trecut recent la noul dispozitiv flagship e cât se poate de îndreptățită. Pentru a înțelege complet ce se petrece, am făcut și noi câteva teste. Am comparat camerele frontale ale dispozitivelor iPhone 7, iPhone X și iPhone XS Max (aceeași cameră ca iPhone XS). La o primă vedere, se poate spune că noul model aplică un fel de procedură de anti-îmbătrânire. Dar dacă te uiți mai atent…

Testul „Beauty-Gate”

Am încercat camerele de selfie ale tuturor modelelor menționate mai sus în mai multe moduri și mai multe medii. Rezultatele ne-au surprins. Un aspect evident, ce se poate vedea și din fotografii, e că fotografiile realizate cu iPhone XS sunt mult mai bune decât celelalte. Dispozitivul a configurat automat cea mai bună expunere chiar și în condiții de luminozitate redusă. Un alt aspect de care ne-am lovit a fost că nu ne-am putut da seama dacă efectul de makeup funcționează mai bine pe luminozitate scăzută sau sporită.

Rezultatele testului Beauty-Gate.
De la stânga la dreapta: iPhone 7, iPhone X, iPhone XS

În anumite aspecte, se pare că iPhone XS realizează un proces în background prin care se pierd câteva detalii. E adevărat, și nu era un secret. În timpul prezentării Keynote, Apple a prezentat sursa scandalului beauty-gate, anume Smart HDR. Când realizezi o fotografie, iPhone XS face câteva instantanee supra- și sub-expuse în același timp. Acestea sunt imediat fuzionate într-o singură fotografie. Dacă vrei să știi mai multe despre fotografia HDR, citește în continuare!

Noile camere – din spate și din față – realizează fotografii cu un dynamic range mai mare. De asemenea, grație soluțiilor software implementate pe iPhone XS și XS Max, prim-planul și planul secund pot fi mutate mai aproape din expunere. Fotografia nu va etala părți arse, chiar dacă ISO și ASA sunt întotdeauna acompaniate de zgomot de imagine. Eliminarea acestora va rezulta într-o fotografie mai soft. Asta presupune, de asemenea, pierderea anumitor detalii.

Beauty-Gate: Pixel 2 sau iPhone XS?

Acest raționament a fost demonstrat de vloggerul Jonathan Morrison, care a oferit acestei povești o interpretare inedită. El a postat pe Instagram un selfie cu titlul „shot on Pixel 2”. Comentatorii creduli au început să ridice în slăvi camera telefonului Pixel 2. În același timp, au început să vorbească de rău compania Apple, pe baza scandalului beauty-gate. Singura problemă era că fotografia era realizată, de fapt, cu un iPhone XS. Asta ilustrează suficient de bine cât de inutile sunt discuțiile despre ce cameră e mai bună.

Una peste alta, în realitate nu există niciun scandal, niciun gate. Pur și simplu, camera de pe iPhone XS funcționează diferit față de predecesoarele sale. Și e doar o chestiune de gust, dacă îți place o metodă de procesare sau alta. Testăm noile dispozitive de vreo două săptămâni, și încă suntem amuzați de câteva funcții ascunse.

Află mai multe: DxOMark: Camera de pe iPhone XS e printre cele mai bune

Vezi oferta de produse iStyle!

ipadmini5
Apple Inc. (AAPL)

Ai citit asta?

“Fiecare Mac pe care îl cumpărăm permite IBM să economisească bani.”

Computerele care funcționează sub Windows ajung să fie, în final, de trei ori mai scumpe decât Mac-urile.