imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Hai să facem Touch Bar-ul folositor din nou!


Să recunoaștem, Touch Bar-ul este considerat cea mai nefolositoare caracteristică introdusă recent. Fără îndoială că, în forma sa originală, nu sporește eficiența, dar încălcând direcțiile indicate de Apple, îl poți transforma într-un mic ecran destul de folositor.

Seria MacBook Pro 2016 nu a fost un succes răsunător. Design-ul era absolut remarcabil, iar singurul lucru care lipsea, la o primă vedere, era logo-ul Apple luminat. În orice caz, lipsa porturilor, prețul ridicat al configurației de clasă medie și Touch Bar-ul destul de inutil au dezamăgit mulți utilizatori.

Lipsa porturilor este în continuare o problemă, epoca USB-C nu a venit pe cât de repede se așteptau cei de la Apple. Totuși, azi există multe soluții alternative pentru a extinde numărul de porturi și cu timpul ne-am și obișnuit. Ne-am obișnuit și cu prețurile în continuă creștere. Totuși, partea de hardware s-a îmbunătățit constant, mulțumită update-urilor.

Dar, ceva nu a fost schimbat: funcționalitatea Touch Bar-ului. În mod normal, acesta a intrat pe piață cu o promisiune: ,,Acum! Dezvoltatorii își pot lăsa imaginația să zboare și să creeze lucruri excepțioanle.” – lucrurile nu au evoluat chiar așa. Deși multe aplicații suportă Touch Bar-ul, sunt puține care chiar aduc o îmbunătățire experienței utilizatorului, mai ales în cazul utilizării în mod profesionist.

Sunt foarte mulți utilizatori care preferă comanda CMD (⌘) + C pentru a copia, în loc să folosească Touch Bar-ul. Sunt motive destul de simple. In primul rând, este vorba despre instinctul care se dezvoltă de-a lungul anilor. Cu siguranță ai folosit de multe ori anumite combinații de taste. De ce să folosești alte metode acum? In al doilea rând, cei mai mulți utilizatori urmăresc ecranul în timp ce scriu și nu privesc tastatura. Nimeni nu va verifica regulat Touch Bar-ul pentru a observa iconițele noi.

Asta e problema reală cu bara funcțională: nu arată mereu la fel. Scurtăturile sunt ușor de învățat pentru că sunt mereu în același loc. Butoanele care se schimbă în mod constant pot să îți încurce metodele.

Schimbare constantă necesită atenție constantă și să îți muți privirea în sus și în jos.

Rezultatele acestor cauze au făcut mulți utilizatori să renunțe la folosirea acestei caracteristici. În mod evident, sunt și utilizatori care o preferă, dar ne bazăm pe tendința generală.

Totuși, există întotdeauna un ,,DAR”!

Dacă ai putea să ignori recomandările Apple și să oprești dinamica barei OLED, ai putea să-ți îmbunătățești experiența. Am putea spune că, în final, Touch Bar-ul ar putea deveni ceva folositor.

Soluția

Dezvoltatorul și blogger-ul lituanian Vaily Zubarev a postat un articol pe blogul său despre o soluție pe care o poți încerca cu ușurință. Să vedem!

În primul rând, ai nevoie de o aplicație numită ,,BetterTouchTool” pe care o poți descărca de pe site-ul dezvoltatorului gratis pentru 45 de zile sau poți opta pentru o licență de 2 ani pentru 6.5 dolari, sau chiar pentru o licență completă pentru 20 de dolari. Merită să încerci varianta gratis înainte de a-ți lua un angajament pe termen lung. În continuare îți vom prezenta ideile lui Zubarev si pașii instalării.

Principiul după care s-a ghidat dezvoltatorul a fost constanța. Pe Touch Bar trebuie să apară doar butoanele pe care le folosești și acestea trebuie să rămână acolo. Cererile utilizatorilor sunt variate, de aceea cu metoda lui Zubarev poți să îți personalizezi cu ușurință bara și să îți creezi propria soluție. Vom prezenta selecția creatorului și vom începe de la stânga la dreapta.

ESC – Nu e nevoie de explicații de ce acest buton e mereu necesar. E de neînțeles de ce acesta dispare din când în când. Devine foarte frustrant să cauți butonul prin interfața cu întreruperi.

Default – Zubarev a amplasat un buton lângă ESC care poate readuce Touch Bar-ul la forma pe care a creat-o Apple. Poate fi o opțiune foarte folositoare în cazurile în care chiar ai nevoie de o funcție cum ar fi în Final Cut Pro.

Finder – Butonul de Finder e grozav, îl iubim. Singura problemă este că nu funcționează cum ne așteptam. Se poate întâmpla să vrei să încarci o poză în browser și apăsând pe pictograma Finder observi că se deschide un folder la întâmplare care era deja deschis. Poate deveni foarte enervant.

Folosind Apple Script, Zubarev a plasat în Touch Bar un Finder care deschide o fereastră nouă peste toate celelalte ferestre deschise.

Frequently Used Apps – Din moment ce creatorul se ocupă în principal de programare, folosește frecvent aplicațiile SublimeText și Notes, așa că le-a amplasat pe amândouă pe Touch Bar.

Now Playing – Încă îmi amintesc când conceptul de Touch Bar-ul era doar un zvon. Era prezentată exact această funcție, care afișa muzica pe care o ascultai. Din păcate, aceasta nu a fost inclusă in produsul final.

Aplicația BetterTouchTool folosește scripturi care rezolvă problema. Afișează atât muzica din iTunes, cât și de la alte aplicații auxiliare. Apăsând pe buton, poți sări la următoarea melodie.

Reminders – În ziua de azi, e destul de greu sa supraviețuiești fără to-do lists, calendare și reminders. Folosind o comandă poți face ca următorul reminder să fie afișat pe Touch Bar. Foarte folositor!

Coffee Break – Conform regulilor lui Zubarev, cea mai importantă regulă a vieții de birou este să nu-ți lași niciodata dispozitivul nesupravegheat, chiar dacă doar te duci la toaletă sau la o pauză de cafea. A implementat butonul ,,Coffee Break” care blochează dispozitivul și închide ecranul. E destul de folositor.

Volume – Trebuie să îl fi enervat modul în care trebuia să îți plimbi degetul pentru a schimba nivelul volumului, întrucât a schimbat acele sisteme în butoane de două ori mai subțiri decât cele originale.

Instalarea

Din fericire, BetterTouchTool permite importarea preferințelor, iar opțiunile de mai sus, precum și multe altele te lasă să personalizezi bara așa cum îți place ție. Zubarev a făcut cunoscut aranjamentul pe GitHub și mulți entuziaști s-au alăturat, așa că poți alege dintre mai multe configurații.

Pentru pasul zero, dezactivează ,,Show macOS Control Strip” și nu uita să descarci extensiile necesare Apple Script, în caz că vrei să adaugi tu funcții suplimentare. Tot ce trebuie să faci este să apeși Manage Presets în aplicație, apoi Import și să deschizi setările dorite.

Funcțiile elementare sunt simplu de ales, iar restul depinde de tine. Merită să petreci puțin timp căutând setările potrivite pentru tine. Îi mulțumim lui Zubarev pentru că ne-a arătat că Touch Bar-ul poate fi chiar util.

Pentru alte detalii și Apple Scripts vizitează blogul dezvoltatorului.

Sursă: vas3K

 

MBA
Apple Inc. (AAPL)

Ai citit asta?

“Fiecare Mac pe care îl cumpărăm permite IBM să economisească bani.”

Computerele care funcționează sub Windows ajung să fie, în final, de trei ori mai scumpe decât Mac-urile.