imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Această postare nu a fost actualizată de mai mult de un an. Conținutul poate fi depășit.

Guvernul SUA versus Apple


Cei de la Apple au publicat pe site o scrisoare deschisă, adresată de Tim Cook utilizatorilor de iPhone, ca răspuns la solicitarea FBI de a le facilita accesul la datele stocate în iPhone-ul unuia dintre atacatorii de la San Bernardino. În scrisoarea respectivă Tim Cook și-a reafirmat poziția, respectiv faptul că acest lucru ar reprezenta un pas fără precedent și care ar pune în pericol siguranța utilizatorilor de iPhone. A precizat de asemenea faptul că acest lucru ar avea “implicații mult mai mari decât cele legate de cazul particular despre care este vorba acum”.

“Implicațiile solicitărilor guvernamentale sunt descurajante. Dacă guvernul se poate folosi de “All Wrists Act” pentru a face mai ușoară deblocarea unui iPhone, va avea posibilitatea de a accesa dispozitivul oricui pentru a analiza datele din acesta. Guvernul ar putea extinde această “breșă” de securitate și ar putea solicita Apple să construiască un software de supraveghere pentru a vă intercepta mesajele, accesa înregistrările medicale sau datele financiare, pentru a vă localiza, sau poate chiar să vă acceseze microfonul sau camera fără ca dumneavoastră să știți.”

FBI-ul a făcut această cerere în baza “All Writs Act”, o lege din epoca colonială (anul 1789) care permite autorităților să emită ordine dacă subiectul respectiv nu este acoperit de o altă lege sau statut.

Precizând că cei de la Apple respectă profesionalismul și sunt convinși de bunele intenții ale celor de la FBI, compania oferind până acum tot suportul agenților federali, Tim Cook a continuat, spunând că ceea ce solicită cei de la FBI, Apple nu are, și consideră ca fiind prea periculos să creeze.

Cei de la Apple le-au furnizat deja reprezentanților guvernamentali datele stocate în contul de iCloud al atacatorului respectiv, dar, se pare că acesta cu câteva zile înainte de atac și-a dezactivat funcția de backup. Astfel că pozele, mesajele, apelurile și alte informații din aceste ultime zile se află doar în iPhone-ul 5c al atacatorului, pe care cei de FBI l-au recuperat. Apple susține că aceste date nu pot fi decriptate datorită tehnicii de criptare folosite. Datele aflate pe dispozitiv sunt criptate pe baza unei chei aflate în hardware-ul iPhone-ului și pe baza parolei de acces pe care proprietarul a stabilit-o pentru dispozitivul respectiv. Problema este faptul că agenții federali bănuiesc că atacatorul și-a activat funcția care după 10 încercări nereușite de a introduce parola datele de pe iPhone sunt șterse automat. Exact pentru a preveni acest lucru solicită ei intervenția Apple. FBI-ul dorește ca Apple să dezactiveze această funcție astfel încât după aceea, ei să poată folosi mașini foarte puternice care să încerce toate combinațiile de caractere și cifre pentru a găsi parola dispozitivului. Cei de la Apple susțin la rândul lor că nu au cum să realizeze acest lucru.

Este foarte interesant de urmărit ce se va întâmpla în continuare în acest caz. Este vorba și despre un context destul de delicat, pe de-o parte este guvernul american care încearcă să rezolve cazul celui mai mare atac terorist de pe teritoriul SUA din 2001 încoace, de cealaltă parte este Apple care încearcă să apere niște principii și valori justificându-și decizia prin faptul că, odată realizată o breșă de securitate, nu va trece mult timp până aceasta va fi replicată și exploatată de toată lumea.

Scrisoarea în varianta ei integrală o puteți citi aici.
Hotărârea judecătorească cu ajutorul căreia FBI-ul solicită celor de la Apple dezvoltarea unei soluții care să faciliteze decriptarea datelor o găsiți aici.

sursa: TechCrunch, Washington Post

MBA Retina
Apple Inc. (AAPL)

Ai citit asta?

“Fiecare Mac pe care îl cumpărăm permite IBM să economisească bani.”

Computerele care funcționează sub Windows ajung să fie, în final, de trei ori mai scumpe decât Mac-urile.