imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Această postare nu a fost actualizată de mai mult de un an. Conținutul poate fi depășit.

Greșeli din care Apple a învățat mult – Partea 1


Recunoașterea, acceptarea și asumarea responsabilității pentru greșelile tale este o abilitate importantă nu numai pentru o ființă umană normală, ci și la nivel de companie. Desigur, greșeli enorme și eșecuri uriașe se pot întâmpla indiferent cât de mare sau mică este o companie. Întrebarea este dacă poate folosi aceste greșeli pentru a crește în continuare sau nu. Apple pare să fi învățat multe din greșelile pe care le-a făcut…

În timp ce am discutat istoria iOS-ului în seria noastră de patru articole, am observat că Apple a luat multe decizii care nu au dus nicăieri sau au fost dezastre complete. Acestea creează unele situații dificile pentru că atunci când tu (în acest caz, CEO-ul companiei) militezi pentru decizia ta neinspirată doar pentru a păstra o imagine de autenticitate, ai putea îndruma compania spre faliment. Totuși, dacă îți recunoști greșelile ești imediat vizat de grupurile de atotștiutori a căror voce va spune la unison: „vezi, ți-am spus eu”.

Un bun conducător poate ține cont de acest lucru și poate accepta critica, recunoaște greșeala și poate învăța din ea, iar dacă acel lider bun comunică întreaga acțiune cum trebuie, își poate păstra chiar și credibilitatea intactă. Steve Jobs a fost, evident, un lider bun (sau, cel puțin din acest punct de vedere, sigur a fost), la fel cum am spune că Tim Cook era un director executiv profesionist (altfel nu ar fi ajuns acolo unde este acum), dar ambii au făcut greșeli de-a lungul drumului pe care au trebuit să le îndrepte. Să vedem cinci asemenea exemple!

Ciudatul predecesor al iPhone-ului (2005)

Știi care a fost primul telefon mobil Apple? Atenție, întrebarea este dificilă. Nu ne gândim la iPhone, ci la ROKR E1. Nu e de mirare dacă nimeni nu își amintește. Întregul concept a fost îngrozitor și, bineînțeles, un eșec complet.

Totul a început cu faptul că Steve Jobs a început să se îngrijoreze de iPod la mijlocul anilor 2000, deoarece telefoanele mobile capabile să redea muzică erau din ce în ce mai populare. Pe măsură ce Apple nu a vrut să fie lăsată în afara acestui lucru nou și extraordinar, a făcut un acord cu Motorola pentru a crea un produs împreună, urmăritorul dispozitivului foarte popular RAZR, care ar fi avut și un iPod încorporat.

Rezultatul final? O teroare de produs care arată ca un telefon low-tech, cu o interfață teribilă și capabilă să stocheze doar 100 de melodii. Chiar și Steve Jobs, care a fost un profesionist când era vorba să comercializeze produse, a fost jenat să vorbească despre acest telefon la marea prezentare.

Lecție învățată: Apple a realizat că nimic bun nu se poate întâmpla dacă pui la dispoziție  tehnologia unei alte companii, așa că a trebuit să preia frâiele și să-și creeze propriul telefon. Poate că iPhone-ul nu s-ar fi creat niciodată dacă această întâmplare nu ar fi avut loc.

iPhone la reducere (2007)

Apple a fost întotdeauna acuzată că are prețurile scandalos de mari. De aceea s-au gândit că scăderea acestor prețuri i-ar bucura pe clienți. Ei bine, după cum s-a dovedit, modul în care utilizatorii se simt este chiar literalmente opusul – sau cel puțin printre cei care au cumpărat produsul la preț întreg.

Prețul primului iPhone a fost redus cu 200 de dolari după nici două luni de la lansarea sa, pentru că Apple se gândea ce mișcare extraordinară de PR va fi. În schimb, a trebuit să facă față unei mulțimi de critici și plângeri din partea clienților. Utilizatorii inițiali s-au înfuriat și criticii au judecat aspru această strategie de marketing agresivă și destul de lipsită de etică.

Lecția învățată: Lucrurile s-au înrăutăți atât de mult, încât Steve Jobs a fost forțat să ofere o compensație de 100 de dolari tuturor celor care au cumpărat anterior produsul la prețul întreg. Apple a fost mai atentă la vânzări de atunci, așa cum putem simți în portofelele noastre.

Nu avem nevoie de aplicații aici (2007)

Atitudinile erau mult diferite în legătură cu iOS-ul înainte ca bine-cunoscutul slogan Apple, „Există o aplicație pentru asta”, să se răspândească în întreaga lume. După ce compania a terminat primul iPhone, Steve Jobs a declarat ferm șefului de personal: nu este pregătit să permită unor dezvoltatori părți terțe să îngreuneze telefonul cu tot felul de aplicații de calitate slabă, distrugând astfel întreaga experiență a utilizatorului. Dacă Jobs nu și-ar fi schimbat idea despre această chestiune la scurt timp după declarație, Apple ar fi avut un curs foarte diferit în istorie.

Lecția învățată: Phil Schiller și alți directori au discutat cu Jobs atât de mult despre acest subiect până când Jobs a cedat în cele din urmă și dezvoltatorii terți au putut începe să lucreze la propriile aplicații pentru iPhone în martie 2008. App Store a fost lansat în luna iunie a aceluiași an, cu doar 500 de aplicații la momentul respectiv. În același timp, ideea că ar trebui să existe doar aplicații de calitate în App Store a rămas și chiar și astăzi este monitorizat strict ce poate fi adăugat pe rafturile magazinului virtual și ce nu poate.

Permiterea lansării Android pe piață (2008 – azi)

În august 2006, Apple a oferit un loc la masa directorilor CEO-ului Google de atunci, Eric Schmidt. Între timp, cercetarea și dezvoltarea iPad-ului, iPhone-ului și a sistemului de operare erau în plină desfășurare. Deși Google a achiziționat echipa de dezvoltare care lucrează la Android în 2005, viziunea Apple privind utilizarea telefonului i-a lăsat probabil o impresie puternică lui Schmidt, precum și Android-ului. Nu la mult timp după ce Android 1.0 a fost lansat în 2008, Schmidt a rupt complet legăturile cu Apple, iar cele două sisteme au fost rivale de atunci.

Din păcate, Apple a făcut mai multe greșeli de-a lungul drumului: nu a prins din urmă Android la timp; a permis și altei platforme să decoleze de mai multe ori, lăsând Apple și alți producători de hardware concurenți în urmă în anumite aspecte (să ne amintim doar de ecranele OLED sau încărcarea fără fir).

Lecția învățată: Steve Jobs a fost atât de convins că întregul Android este doar o copie încât a declarat „război termonuclear” lui Google, ceea ce a dus la runde epuizante de procese și alte legi cu dus și întors. Trebuie să recunoaștem că acest lucru nu a fost cea mai bună dintre alegeri; atitudinea lui Tim Cook este mult mai bună; el a acceptat pur și simplu această situație și încearcă să transforme lucrurile în așa fel încât iOS să fie întotdeauna superior, fără nici un fel de război. Utilizatorii vor decide pentru ei înșiși ceea ce doresc.

Prototipul iPhone-ului pierdut (2008)

E enervant să-ți pierzi telefonul într-un bar, mai ales când telefonul pe care l-ai pierdut este un iPhone destul de scump. Totuși, această problemă este în esență una destul de personală pe care o poți depăși cu ușurință. Însă pierderea telefonului într-un bar atunci când nu este nici măcar al tău, ci al companiei Apple și este și un prototip pe care nimeni nu l-a văzut vreodată, cu excepția câtorva persoane alese, iar pe lângă toate acestea, șeful tău este însuși Steve Jobs, cunoscut pentru temperamentul său nu atât de amabil … ei bine, sună mai mult ca o condamnare la moarte.

Această poveste i s-a întâmplat cu Gray Powell în 2010, nefericitului inginer Apple de 27 de ani, care a ajuns să piardă un iPhone 4 într-un bar cu aproximativ șase săptămâni înainte de anunțul oficial. Această poveste nu a continuat cu onorabilul descoperitor, ci cu o persoană care se afla în acel bar și a găsit telefonul, pe care apoi l-a vândut lui Gizmodo. Bineînțeles, techblog-ul a analizat modelul în profunzime și a generat astfel un spoiler impresionant cu fotografii cum lumea nu a mai văzut până atunci.

Lecția învățată: La o săptămână după acest incident, un editor de la Gizmodo s-a trezit acasă cu „poliția tehnologiei înalte” din California, echipa Rapid Enforcement Allied Computer, pe scurt R.E.A.C.T., care a percheziționat casa, căutând iPhone-ul. Întreaga operațiune a fost inițiată de Apple și, după cum știm, nu au lăsat nimic la voia întâmplării de atunci. Secretele sunt protejate de reguli extrem de stricte și un grup de foști experți în forțele speciale s-au adunat doar pentru această sarcină.

sursa: Wired

Dacă te interesează metodele pe care foștii agenți NSA, FBI și ai Serviciilor Secrete le utilizează pentru a-i găsi pe cei care scurg informații din interiorul Apple, îți recomandăm să citești acest articol.

iPhoneXR
Apple Inc. (AAPL)

Ai citit asta?

“Fiecare Mac pe care îl cumpărăm permite IBM să economisească bani.”

Computerele care funcționează sub Windows ajung să fie, în final, de trei ori mai scumpe decât Mac-urile.