imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Această postare nu a fost actualizată de mai mult de un an. Conținutul poate fi depășit.

Greșeli din care Apple a învățat foarte mult – Partea a doua


Recunoașterea, acceptarea și asumarea responsabilității pentru greșelile tale este o abilitate importantă nu numai pentru o ființă umană normală, ci și la nivel de companie. Desigur, greșeli enorme și eșecuri uriașe se pot întâmpla indiferent cât de mare sau mică este o companie. Întrebarea este dacă poate folosi aceste greșeli pentru a crește în continuare sau nu. Apple pare să fi învățat multe din greșelile pe care le-a făcut…

În prima parte a acestei serii am enumerat 5 eșecuri diferite din care Apple și-a învățat lecția. Din fericire, au câștigat experiență și, în cele din urmă au devenit și mai inteligenți. Acum avem alte 5 greșeli; să vedem consecințele acestora și cum Apple a profitat de ele.

Antennagate (2010)

Pre-comenzile iPhone 4 au depășit toate recordurile atunci. Astfel, Apple avea un motiv destul de bun pentru a anticipa volumele mari de vânzări și de venituri. Primele câteva loturi de comenzi au fost livrate, iar utilizatorii au avut o problemă comună. Apelurile se întrerupeau foarte frecvent. S-a dovedit că eroarea se întâmpla în special atunci când țineau dispozitivul în mâna stângă când vorbeau.

Apple a găsit răspunsul într-o secundă. Design-ul iPhone 4 a fost atât de nefericit încât puteai acoperi micul spațiu al antenei destul de ușor, fapt ce genera lipsa semnalului. Este inutil de menționat că pe Jony Ive a căzut toată vina, care a renunțat din motive estetice la o bucată mică de plastic ce ar fi trebuit să ajute la funcționarea antenei. Frumos!

Lecție învățată: Lucrurile au scăpat de sub control atât de repede încât Steve Jobs a trebuit să-și întrerupă vacanța din Hawaii pentru a explica lucrurile la o conferință de presă. După explicația memorabilă „nu-l țineți așa”, Jobs a trebuit să recunoască eșecul și Apple a trimis carcase gratuite celor care au depus o plângere. După acest fiasco, au pus accent puternic pe antenă și problema semnalului în modelele următoare. Cu toate acestea, încă este o problemă recurentă în Cupertino că lucrurile uneori arată mai bine decât funcționează.

Apple Maps (2012)

Nimeni nu se așteaptă ca o aplicație recent lansată să fie impecabilă, chiar dacă este o aplicație nativă Apple care trece prin sesiuni de testări nesfârșite. A fost o adevărată surpriză când compania din Cupertino a lansat un software atât de plin de erori și inutil, încât ne face să izbucnim în lacrimi chiar și acum.

Credem că adevărata durere nu e cea pe care utilizatorii au experimentat-o, ci cea trăită de Scott Forstall. Din cauza (și nu numai) acestei situații nefericite, și-a pierdut poziția de lider care i-a adus o sumă mare de bani pe masă. Chiar și unchiul Ben i-a spus lui Peter Parker:

Odată cu putere multă vine și multă responsabilitate.

Lecție învățată: Tim Cook a avut câteva momente neplăcute cu presa, Forstall a fost trimis înapoi în bucătărie să curețe cepe până când ochii îi sângerează și au început să repare situația și să dezvolte Apple Maps cât de repede au putut, devenind un software decent în ziua de azi. Eu folosesc Google Maps doar pentru că traficul și transportul public arată mai bine, dar este doar o chestiune de timp…

Plastic iPhone (2013)

Apple lansează mai multe iPhone-uri în fiecare lună septembrie. Au început acest obicei în 2013, odată cu introducerea combinației iPhone 5s și 5c. Ideea a fost în principiu corectă: ar fi putut atrage mai mulți oameni în ecosistem cu un iPhone mai accesibil.

Cu toate acestea, acest concept a avut câteva probleme. În primul rând, iPhone-ul ieftin s-a dovedit a fi nu atât de ieftin. Acea diferență de preț de 100 de dolari comparativ cu mai atractivul 5s nu a fost suficientă pentru ca publicul larg să-l aleagă imediat. În al doilea rând, Apple este Apple deoarece furnizează produse fabricate din materiale premium pentru un preț premium. 5c a avut prețul premium deoarece carcasa din plastic nu se potrivea cu combinația celorlalte, din aluminiu-safir-sticlă.

Lecția învățată: Cu toate acestea, volumul de vânzări nu a fost cel mai scăzut, dar nici nu s-au apropiat de nivelul așteptat. Tim Cook a admis greșeala chiar și investitorilor. Am paria că nu a fost felicitat. Nu a fost surprinzător faptul că primul model „c” nu a avut succesori, dar Apple a păstrat conceptul și a creat iPhone SE, care avea același scop. Au dat cu adevărat lovitura cu el.

Bendgate (2014)

Trecuseră doar patru ani de la Antennagate și am primit următorul „gate”. Surprize, surprize… Dacă stai pe o foaie foarte subțire de metal, se va îndoi. Nu există un telefon care să nu fie destul de familiarizat cu amprentele fundului proprietarului său. Imaginile cu telefoane iPhone 6 Plus îndoite au început să apară imediat. A fost extrem de incomod pentru Apple, căci cu acel telefon a intrat pe piața telefoanelor-tabletă.

Cultura Meme era în plină glorie, creatorii de meme-uri au abordat subiectul fierbinte în secunda următoare, transformând totul într-un haos cu ajutorul jurnaliștilor și bloggerilor tech.

Lecția învățată: Apple a depășit situația și a spus că s-a întâmplat doar în cazul utilizatorilor barbari. Oricum, următoarele serii au fost fabricate dintr-un aluminiu mai puternic, numit seria 7000 și au fost întărite în locurile sensibile. În ciuda scandalului, oamenii au cumpărat iPhone-ul 6 atât de repede ca și cum nu ar fi existat ziua de mâine.

Publicitatea U2 (2014)

De unde să începem? Este inutil să discuți despre gusturile muzicale. Este o temă cu adevărat subiectivă și din acest motiv este inutil să-ți impui punctul de vedere în fața cuiva, mai ales dacă ești o companie tech imensă, cu milioane de utilizatori și clienți. Cu rușine sau nu, Apple a făcut asta. Ei bine, au vrut să facă un bine, dar totuși…

Tim Cook, chief executive officer of Apple Inc., left, and the band U2 gesture during a product announcement at Flint Center in Cupertino, California, U.S., on Tuesday, Sept. 9, 2014. Apple Inc. unveiled redesigned iPhones with bigger screens, overhauling its top-selling product in an event that gives the clearest sign yet of the company’s product direction under Cook. Photographer: David Paul Morris/Bloomberg via Getty Images

Au stabilit un parteneriat promoțional cu U2, iar cel mai recent album al trupei, Songs of Innocence, a apărut magic pe fiecare dispozitiv disponibil fără a te întreba dacă îl vrei. S-a dovedit că nu toată lumea este un fan U2 care se bucură dintr-odată de noul album din iTunes.

Lecția învățată: Apple a fost forțată să publice imediat un scurt tutorial despre cum să elimini melodiile nedorite și a decis să lase conținut exclusiv pentru Apple Music. Nici Bono nu a reușit să scape ușor, fiind nevoit să explice situația într-un interviu pe Facebook, numind aceasta o acțiune de auto-publicitate megalomanică. Nefiresc.

sursa: Wired

newMBA
Apple Inc. (AAPL)

Ai citit asta?

“Fiecare Mac pe care îl cumpărăm permite IBM să economisească bani.”

Computerele care funcționează sub Windows ajung să fie, în final, de trei ori mai scumpe decât Mac-urile.