imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube
Google își cere scuze.

Google își cere scuze de la Apple


Compania Google se teme că va fi tratată ca Facebook. Prin urmare, și-a dezactivat voluntar aplicația de colectare a datelor și a adresat o scrisoare deschisă către Apple. 

Într-un alt articol recent, am scris despre Facebook, care a evitat regulamentul App Store și a instalat o aplicație pe telefoanele mai multor utilizatori – printre care se numără și adolescenți – pentru a colecta literalmente toate datele acestora. Fotografii, clipuri video, mesaje, istoricul navigării, tot. Procesul a avut o natură ascunsă și oferea vouchere în valoare de 20 de dolari pe lună.

Apple permite companiilor să utilizeze programul Developer Enterprise pentru a crea aplicații unice pentru uz intern. Aceste aplicații enterprise nu ar trebui încărcate în App Store (pot fi instalate prin intermediul sistemului MDM – însă trebuie aprobate de Apple).

Când s-a dovedit că Facebook profită de această posibilitate, Apple a blocat imediat toate aplicațiile enterprise ale lui Zuckerberg. Asta a făcut ca toate e aplicațiile interne de la Facebook din iOS să devină imposibil de utilizat.

Aici includem versiunile timpurii de test ale aplicațiilor Facebook, Instagram și WhatsApp.

Asta afectează într-o foarte mare măsură procesul de dezvoltare, pentru că versiunile nu pot fi pre-testate. Ca să nu mai vorbim de faptul că, de exemplu, transportul zilnic al angajaților Facebook era organizat printr-o aplicație enterprise.

Google reacționează prudent

Însă povestea nu s-a terminat. Azi de dimineață s-a aflat că Google utiliza un truc asemănător pentru a colecta date de la utilizatori. Aplicația utilizată de data asta se numea Screenwise Meter. Însă cazul Google e cumva mai puțin grav, pentru că intențiile au fost comunicate ceva mai clar, iar identitatea nu a fost ascunsă. În plus, participanții au fost recrutați prin intermediul propriului program, numit Opinion Reward. Programul de vouchere a rămas neschimbat din 2012.

Însă reacția celor de la Google a fost foarte interesantă. Pe de o parte, aceștia au eliminat singuri aplicația. În plus, au publicat o reacție deschisă către Apple, printr-un articol în The Verge:

Aplicația din iOS Screenwise Meter nu ar fi trebuit să funcționeze în cadrul programului developer enterprise – a fost o greșeală și ne cerem scuze. Am dezactivat această aplicație pe dispozitivele iOS. Aplicația e complet voluntară și așa a fost mereu. Am fost onești cu utilizatorii în privința modului în care le utilizăm datele din aplicație. Nu avem acces la datele criptate din aplicații sau de pe dispozitiv, iar utilizatorii pot renunța la programul nostru în orice moment.

E limpede că Google dorește să evite soarta Facebook, care a pierdut dreptul de utilizare asupra aplicațiilor enterprise. Singura întrebare e dacă Apple va trece cu vederea abuzul care durează de 7 ani…

Tu ce crezi, va scăpa Google de soarta pe care a avut-o Facebook?

Sursa: The Verge

Vezi oferta de produse iSTYLE!

MBA Retina
Apple Inc. (AAPL)

Ai citit asta?

“Fiecare Mac pe care îl cumpărăm permite IBM să economisească bani.”

Computerele care funcționează sub Windows ajung să fie, în final, de trei ori mai scumpe decât Mac-urile.