imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Această postare nu a fost actualizată de mai mult de un an. Conținutul poate fi depășit.

Google introduce propria soluție AR


Ceea ce pentru Apple este ARKit, ARCore va fi pentru Google în viitor. Cele două soluții sunt foarte similare atât ca funcții, cât și cunoștințe.

Google a avut deja câteva tentative asupra AR înainte de acest anunț recent, spre deosebire de Apple. Cuvântul „încercări” trebui luat în seamă cât mai la propriu: este singurul lucru pe care-l poți spune despre Project Tango, că a fost o încercare. Această idee care a fost atât de excepțional de inovativă în perioada sa nu a găsit un drum spre popularitate de atunci. De această dată, Google încearcă să abordeze această întrebare cu o strategie foarte similară celei Apple, cea care va deveni cel mai probabil adevărata muzică a viitorului.

Pentru a preveni întrebările „Cine a copiat pe cine?”, să trecem în revistă rapid situația din trecut și prezent a AR. Google a anunțat soluția sa, numită Project Tango, care practic avea în vedere AR în 2014, deci deja acum trei ani. Evident, la acea vreme existau numeroase idei în jurul posibilelor direcții de folosire a acestei tehnologii, începând cu proiectarea 3D a caselor și mergând până la orice ți-ai putea imagina, dar aceste fantezii sci-fi inițiale s-au liniștit până la locul unde e AR acum: plasarea, mutarea și animarea obiectelor virtuale într-un spațiu real, totul cu ajutorul ecranelor telefonului, desigur.

Totuși, a existat o problemă uriașă cu întreaga idee, care a ajuns să fie un obstacol care a făcut ca succesul general al Project Tango să fie imposibil – faptul că e nevoie de hardware special pentru a funcționa (senzori, camere care să vizualizeze spațiul, hardware extrem de puternic). De aceea nu a putut ajunge decât în anumite dispozitive de referință care deja erau create cu hardware specializat. Acest lucru nu a fost popular cu utilizatorii finali. Putem spune că proiectul a stagnat.

Lenovo Phab 2 Pro, unul din dispozitivele care a suportat Project Tango.

Pe măsura trecerii timpului, conceptul AR a captat interesul tot mai multor companii, în special cel al Apple. Interesul acesta a dus la ARKit, care a fost introdus în acest an la WWDC. Cu ajutorul lui, AR chiar poate ajunge la milioane de utilizatori într-un timp foarte scurt. Din nou, putem vedea că deși nu Apple a venit cu ideea inițial, ea a creat o modalitate de a aplica tehnologia cu succes unui produs care poate atrage și mai mulți utilizatori spre companie. Trucul a fost că de fapt nu e nevoie de hardware specializat pentru a face ARKit să funcționeze (cu excepția unui procesor destul de puternic, desigur). Telefoanele momentan disponibile vor putea să o facă de asemenea. Nu va trebui să coși jacheta la nasture, ci invers.

Apple a dat lovitura prin asta. Se pare că Google a simțit de asemenea că există mult mai mult potențial în AR decât ce a reușit să obțină cu Project Tango, așa că a început să caute propria soluție. Aceasta este ARCore, practic versiunea pentru Android a ARKit. Nu prea are rost să ne gândim la problema copierii, din cauză că este aproape imposibil ca Google să fi putut copia tehnologia de la Apple. Crearea unei astfel de soluții noi este pur și simplu imposibil de făcut în două luni și jumătate, timpul trecut de când Apple a introdus ARKit.

Acum că am încheiat cu asta, să ne întoarcem la ARCore. În primul rând, tehnologia în sine este încă într-un fel de fază de testare. Deocamdată, doar Google Pixel și Samsung Galaxy S8 sunt compatibile cu tehnologia, dacă Android 7.0 Nougat sau o versiune mai nouă a sistemului rulează pe telefonul în cauză. Evident, Google are ambiții mai mari cu privire la platformă în sine. Ea plănuiește să creeze suport pentru mult mai multe telefoane înainte de lansarea publică, astfel încât Google speră să aducă tehnologia spre 100 de milioane de dispozitive Android.

Nu este deloc un număr mic. Multă lumea a notat cinic că ideea este nobilă, dar că datorită nevoii de a avea cel puțin Android 7.0 pentru ca ea să funcționeze, Google nu ar trebui să se aștepte ca numărul de oameni care utilizează ARCore să crească exponențial prea curând. Există adevăr în acest lucru dacă suntem sinceri: dacă cel mai nou iOS rulează pe cel puțin 80% dintre iPhone-uri la doar câteva luni de la lansare, doar 13.5% dintre dispozitivele Android utilizează Nougat la un an după lansare. Bazându-ne pe asta, Android 8.0 este așteptat să se răspândească la o rată similară. Totuși, trebuie să menționăm că există atât de multe telefoane Android în funcțiune încât chiar și cu numerele mici de adaptabilitate, e posibil ca cifra de 100 de milioane de utilizatori să fie atinsă.

Pe lângă asta, ARCore va fi foarte similar cu ARKit în ce privește funcțiile și cunoștințele. Dorim să subliniem o opțiune interesantă care ne-ar putea afecta pe noi, utilizatorii Apple, pa baza celor spuse deja. Google crede că web-ul va deveni „un component crucial al viitorului AR”. Ținând cont de asta, e lansat un prototip de browser web pentru dezvoltatori, oferindu-le oportunitatea de a experimenta puțin cu AR. Google speră ca în viitor aceste website-uri pot fi construite cu implementarea unei „experiențe AR” într-un fel sau altul. Toate vor avea loc într-un mod astfel încât atât utilizatorii Android, cât și cei iOS să le acceseze în același timp.

Dacă vrei să citești mai multe despre asta, accesează website-ul dedicat ARCore al Google.

sursa: Macrumors

oldMBA
Apple Inc. (AAPL)

Ai citit asta?

“Fiecare Mac pe care îl cumpărăm permite IBM să economisească bani.”

Computerele care funcționează sub Windows ajung să fie, în final, de trei ori mai scumpe decât Mac-urile.