imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Gone Home – Singur acasă


Compania Fullbright, formată de foști dezvoltatori ai jocului Bioshock 2: Minerva’s Den, a lansat Gone Home în 2013, care a reușit să-i dea pe spate pe critici cu povestea sa emoționantă. De atunci, jocul a înregistrat succes constant. Cea mai recentă versiune a sa pentru iOS a apărut în decembrie, atât pentru iPhone, cât și pentru iPad.

De obicei, este o veste bună atunci când în App Store apare un titlu care s-a dovedit a fi excelent pe alte platforme mai serioase. În astfel de cazuri, avem de obicei o calitate peste medie, mai ales utilizatorii solicită o versiune mobilă. De fapt, în legătură cu versiunea iOS a jocului Gone Home, singura întrebare deschisă este dacă, într-o anumită măsură, experiența de joc are de suferit în comparație cu versiunile pentru computer și consolă, sau nu.

Desigur, înainte de verdict, trebuie să clarificăm lucrurile. Gone Home, creația companiei Fullbright din Portland, este un simulator de mers, înfășurat într-o poveste. În acest gen de joc, singurul lucru pe care trebuie să-l faci este să închei povestea în timp ce descoperi mediul înconjurător. Însă experiența completă a jocului e oferită de soluția de vizualizare interioară, care te face să simți cu adevărat că ești acolo.

Gone Home

Gone Home: un mediu de gaming încântător

Peisajul din Gone Home este format dintr-un conac vechi și spațios. Acțiunea se petrece în 1995, iar protagonista este Katie Greenbriar, care, la întoarcerea acasă dintr-o călătorie lungă în Europa, constată că familia sa a dispărut. Ca și cum asta n-ar fi de ajuns, casa îi este complet străină. Se pare că familia ei s-a mutat acolo pe când ea era plecată. Sarcina noastră este de a rezolva misteriosul caz – de ce lipsește familia lui Katie.

În timpul jocului, pe care îl poți finaliza cu ușurință în 2-3 ore, vei afla totul despre dramele personale și comune ale membrilor familiei. Jocul acordă o atenție sporită surorii mai mici, Samantha. Accentul este pus pe povestea ei de dragoste, neconvențională. Modul în care această idilă i se prezintă jucătorului este destul de impresionant. Vei empatiza cu siguranță cu problemele adolescenței. Iar când vei ajunge să te plimbi prin casă, vei ști totul despre viața părinților și despre căsătoria lor.

Secretul narațiunii este că aceasta e cu adevărat convențională. Întâlnim complicații ce pot apărea în fiecare familie. Jocul încearcă, de asemenea, să definească propria critică socială prin intermediul poveștii. Desigur, la urma urmei avem de-a face totuși cu un joc. Așadar, totul este creat pentru o experiență completă de divertisment.

Dacă dai informațiile necesare, obții scorul. Din obiecte mici și mesaje scurte, obții o imagine surprinzător de detaliată. Deci nu va trebui să-ți bați capul cu texte lungi (totuși, se cere un anumit grad de abilități lingvistice). Atmosfera jocului este, de asemenea, destul de apăsătoare. Conacul în semi-întuneric nu este deloc atractiv, mai ales când începi să strângi bucăți de informații despre fostul locatar care a murit în circumstanțe tragice.

Atmosferă

Pasajele secrete și ascunzătorile pe care le descoperi pe rând accentuează misterul locului. Ca să nu mai vorbim de extraordinarele efecte vizuale create de lumini și umbre. Efectele sonore sunt de asemenea la un nivel ridicat, furtuna continuă și zgomotele ciudate ale vechii clădiri te vor ține treaz pe durata întregului joc.

Totuși, nu este un banal castel bântuit. Intenția de la baza Gone Home nu este ca acesta să fie un joc de groază. Miza jocului sunt poveștile umane. Dacă lași deoparte elementele sinistre, vei descoperi o casă obișnuită cu atmosfera anilor 90. Experiența poate fi ușor nostalgică. De asemenea, poți pune casetele de pe podea la sistemul audio. Astfel, vei acoperi zgomotul ploii de afară cu cântece punk feministe.

Printre casetele video, am găsit chiar și câteva episoade din Dosarele X, dar hainele îngrozitoare pe care le-au pus în sertare și imaginile de fundal lipsite de gust ne arată, de asemenea, că suntem în secolul al XX-lea. Cu toate acestea, casa goală nu este animată doar de obiecte. Monologurile Samanthei sunt dublate perfect, iar calitatea este similară cu cea a jocurilor AAA. Ca bonus, la început poți porni comentariul audio. Astfel, vei afla o mulțime de lucruri despre dezvoltarea jocului.

Control

Desigur, toate acestea ar fi fost în zadar dacă adaptarea jocului Gone Home la această platformă nu s-ar fi realizat corespunzător. În cazul jocurilor care au o opțiune de vizualizare interioară, absența mouse-ului sau a controlerului este de obicei frustrantă. Problema controlului este într-adevăr un punct critic. Având în vedere ritmul lent din Gone Home, noi nu am întâmpinat nicio problemă și nu am avut niciodată sentimentul că rulăm o versiune simplificată.

Deci, ecranul tactil nu ar trebui să fie o reținere pentru nimeni. Controlul este natural, deoarece inițial a fost conceput pentru telefoane. Necesarul de energie nu e nici el de ignorat, cele 2,5 ore de investigație mi-au mâncat 40% din bateria cu luminozitatea la maxim. În plus, instalarea a fost excelentă, nu am experimentat niciun fel de ecran blocat sau înghețat.

Cu versiunea iOS de la Gone Home, oferta App Store a fost îmbunătățită cu un articol extraordinar. Experiența de joc la calitate de consolă este, uneori, doar un truc de marketing datorită limitelor platformei. Dar există și excepții, iar creația celor de la Fullbright se numără printre acestea. Din perspectiva Apple, această versiune pare să fie un succes. Noi am afirma chiar că varianta de iOS că își merită banii mai mult decât cea de Mac, care este disponibilă la un preț mult mai mare.

Vezi oferta de produse iSTYLE!

MBA Retina
Apple Inc. (AAPL)

Ai citit asta?

“Fiecare Mac pe care îl cumpărăm permite IBM să economisească bani.”

Computerele care funcționează sub Windows ajung să fie, în final, de trei ori mai scumpe decât Mac-urile.