imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube
Funcțiile Downtime și Always Allowed Apps

Ghidul complet pentru control parental în iOS: Downtime și Always Allowed Apps


Cu Screen Time din iOS 12, Apple a parcurs o cale lungă pentru a ne ajuta să dezvoltăm obiceiuri sănătoase în utilizarea dispozitivelor și să creăm o experiență sigură pe internet pentru copiii noștri. Să aruncăm o privire asupra modului de utilizare a caracteristicilor Screen Time: Downtime și Always Allowed Apps.

În primul articol din seria noastră dedicată controlului parental, am discutat despre ce este controlul parental, de ce este utilizat și cum poți seta Screen Time protejat prin parolă. Așa cum am discutat mai devreme, Screen Time poate fi folosit în combinație cu Family Sharing. În acest caz, ca părinte, setezi din iPhone-ul tău Screen Time pentru copii, iar setările vor fi aplicate apoi pe dispozitivele acestora. Însă Screen Time poate fi setat și direct pe iPhone-ul sau iPad-ul copilului. În cazul în care copiii tăi sunt prea mici pentru a avea propriile dispozitive, ai posibilitatea să configurezi Screen Time pe iPhone-ul tău sau pe iPad-ul familiei. Indiferent de opțiunea pe care o alegi, să folosești Screen Time pentru a oferi copiilor niște perioade de pauză, fără tehnologie, este simplu.

Ce este Downtime?

Dacă App Limits sunt pentru a crea restricții pentru aplicații individuale, Downtime abordează întreaga utilizare a iPhone-ului. În principiu, îți blochează ție sau copilului tău dispozitivul pentru o anumită perioadă de timp. După activare, funcția restricționează utilizarea dispozitivului, permițând doar apelurile telefonice și orice altă aplicație care a primit undă verde din Downtime. În calitate de părinte, poți programa timpii de restricție pentru a te asigura că copiii tăi nu vor juca jocuri în loc să doarmă sau că nu vor vorbi cu prietenii pe social media în timpul mesei.

Singurul dezavantaj al funcției Downtime este că nu îți permite să setezi mai multe intervale de pauză într-o singură zi. Iar acest aspect ar fi util dacă ai dori să restricționezi utilizarea iPhone-ului pentru perioadele în care copiii tăi sunt la școală, trebuie să-și facă temele sau în timpul mesei în familie și înainte de culcare. Pe de altă parte, odată cu iOS 12.2. e posibil să setezi diferite intervale de timp pentru fiecare zi a săptămânii. Acest lucru este minunat, deoarece îți permite să adaptezi mai bine caracteristica Downtime la ritmul vieții de familie și la programul tău aglomerat și al copiilor. De exemplu, poate vei dori să iei în considerare programul familiei în weekend și ora mai târzie de culcare sau cursurile de după școală pe care le au copiii.

Descarcă noul iOS 12

După cum am menționat mai devreme, setarea diferitelor intervale Downtime pentru zile diferite este disponibilă numai de la iOS 12.2 încolo. Pentru a verifica versiunea de care dispui, accesează Settings> General> About. Dacă vezi 12.2 sau mai mult, atunci totul este în regulă. Dacă nu, atinge săgeata Back pentru a reveni la ecranul General și apoi selectează Software Update pentru a descărca și a instala cea mai recentă versiune de iOS. Dacă configurezi Downtime pentru dispozitivul copilului tău prin intermediul Family Sharing, asigură-te că atât dispozitivul tău, cât și cel al copilului, rulează cel mai nou sistem de operare mobil.

Cum setezi Downtime

Să continuăm de unde am rămas în articolul precedent și să presupunem că ai activat deja Screen Time și ai creat o parolă pentru a-l proteja, astfel încât copiii tăi să nu poată schimba setările. Pentru a continua și a configura Downtime, urmează acești pași simpli:

Funcția Downtime
 1. Deschide Settings > Screen Time.
 2. Apasă pe Downtime.
 3. Când Donwtime se deschide, introdu parola parentală setată pentru Screen Time.
 4. Activează Downtime apasând pe on.
 5. Dacă dorești să setezi:
  1. Același interval Downtime pentru fiecare zi, selectează Every Day și continuă menționând orele la care va porni și se va opri Downtime.
  2. Pentru diferite intervale de deconectare pentru zile diferite, selectează Customise Days. Apoi alege orice zi pentru a ajusta timpii „From” și „To” conform preferințelor tale. Timpul programat într-o zi nu se poate suprapune cu timpul programat pentru o zi înainte sau după, dar poate începe sau se poate termina chiar în momentul în care se termină sau începe celălalt interval.
 6. Când ai terminat de configurat setările Downtime, asigură-te că opțiunea Block din Downtime este pornită. Acest lucru este foarte important, vei vedea de îndată de ce.

După ce Downtime a fost setat, copiii tăi vor primi un memento cu cinci minute înainte ca acesta să pornească. Odată pornit, vor primi o altă notificare care le va spune că timpul petrecut în fața ecranului va fi limitat până la ora stabilită de tine. În acest timp, pot efectua apeluri, dar toate aplicațiile care nu sunt exceptate vor apărea în gri, cu o mică pictogramă lângă numele lor în forma unei clepsidre. Dacă încearcă să acceseze o aplicație, li se va spune că au atins limita de timp și că pot cere mai mult timp.

Permisiuni

Părinții pot acorda permisiune pentru cererile primite introducând parola Screen Time. Poți alege perioada în care copilul poate utiliza aplicația respectivă. În plus, o poți aproba să funcționeze timp de 15 minute, timp de o oră sau toată ziua. Dacă opțiunea „Block at Downtime” nu este activată, copiii tăi pot extinde singuri limita aplicației. Aceștia pot să o prelungească cu 15 minute sau pur și simplu să o ignore pentru restul zilei. Niciuna dintre acestea nu o să-ți trimită o notificare și nici nu o să-ți solicite introducerea parolei Screen Time.

Cum să setezi Always Allowed apps

Din fericire, ca părinte poți decide și ce aplicații pot fi exceptate din Downtime sau orice altă restricție. (De exemplu, ca atunci când selectezi limită de aplicații în „All Apps & Categories”.) Astfel, acele aplicații vor mereu disponibile pentru a fi ultilizate. Această caracteristică poate fi utilă pentru aplicații precum Calculator, Notes sau Voice Memos. Acestea sunt foarte folositoare, însă copiii nu le găsesc suficient de distractive cât să-i țină treji noaptea. (Asta dacă bineînțeles nu ai acasă un mic Einstein a cărui jucărie preferată este calculatorul numeric.) Aplicația Phone este mereu disponibilă, iar Messages, FaceTime și Maps sunt exceptate din oficiu. În rest însă, lista depinde de tine.

Pentru a selecta ce aplicații să fie mereu disponibile:

 1. Deschide Settings > Screen Time.
 2. Selectează Always Allowed și când se deschide introdu-ți parola.
 3. În meniul care va apărea poți elimina cele trei aplicații exceptate din oficiu (Messages, Maps and FaceTime) prin apăsarea butonului roșu. De asemenea, poți alege ce aplicații pot fi exceptate apăsând butonul verde +.
 4. După ce ai terminat, poți ieși din meniu și te poți întoarce la setările Screen Time.

Dacă ai urmat instrucțiunile noastre, acum probabil că ai setat Downtime pe dispozitivul copilului tău, alături de aplicațiile mereu disponibile. Acum te poți relaxa un pic mai mult în privința timpului petrecut de copii pe dispozitivele lor. În episodul următor, vom discuta despre limitele aplicațiilor, despre conținut și restricțiile de confidențialitate pentru o experiență sigură pe internet și adecvată vârstei copiilor tăi. Așa că rămâi pe fază!

Vezi oferta de produse iSTYLE!

MBA
Apple Inc. (AAPL)

Ai citit asta?

“Fiecare Mac pe care îl cumpărăm permite IBM să economisească bani.”

Computerele care funcționează sub Windows ajung să fie, în final, de trei ori mai scumpe decât Mac-urile.