imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Această postare nu a fost actualizată de mai mult de un an. Conținutul poate fi depășit.

Gerul care ne “omoară” bateriile


Frigul și dispozitivele Apple, fie că vorbim despre iPhone, iPad sau MacBook-uri, nu sunt cei mai buni prieteni. Care sunt simptomele și motivele acestei nepotriviri?

Apple folosește la cele mai multe produse baterii de tipul lithium-polymer. Deși au câteva avantaje, cum ar fi faptul că se pot realiza baterii foarte mici și cu forme atipice, bateriile Li-Pol au și dezavantaje, ca de exemplu o durată de viață mai mică și un comportament imprevizibil la temperaturile scăzute. La scăderea temperaturii cu câteva grade sub punctul de îngheț, bateria va pierde o mare parte din capacitatea sa și asta destul de brusc, în câteva minute.

După încălzirea la o temperatură normală de lucru, capacitatea bateriei va reveni la valorile inițiale. Astfel de variații de temperatură sunt de evitat și din cauza faptului că expunerile la frig scurtează durata de viață a bateriei (numărul de cicluri de încărcare disponibile). O expunere regulată la astfel de temperaturi, într-o perioadă scurtă de timp, poate duce chiar la distrugerea completă a bateriei. Același lucru este valabil și pentru laptop-uri – dacă sunteți un utilizator căruia bateria i se degradează rapid și îi dispar cicluri într-un mod misterios: oare nu ai purtat calculatorul de prea multe ori în ger?

De altfel, dacă vă uitați pe site-ul Apple, veți vedea că temperaturile recomandate de operare pentru dispozitivele iOS sunt între 0 și 35 grade Celsius.

1

Pentru portabile temperaturile recomandate de Aple sunt între 10 și 35 grade Celsius.

2

Sunt câteva lucruri de care este bine să țineți cont atunci când aveți de-a face cu astfel de temperaturi. Cel mai recomandat este să țineți telefonul într-un buzunar, ideal un buzunar interior, pentru a preveni răcirea excesivă a lui (dimpotrivă, a-l ține într-un buzunar exterior, în geantă sau rucsac, este complet nepotrivit). Ar trebui redusă la minimum utilizarea la exterior – un sfert de oră de lectură pe Internet poate opri bateria și o poate afecta grav. De asemenea, vă ajută și o husă cât mai etanșă.

Astfel de recomandări sunt aplicabile și pentru tablete și laptop-uri. Pentru acestea sunt recomandate husele de neopren ce creează o barieră suplimentară în calea frigului. Chiar și așa, nu este de dorit să expuneți dispozitivele pentru un timp prea îndelungat la temperaturi joase.

Ce trebuie făcut în cazul în care telefonul sau orice dispozitiv se oprește brusc? Nu încercați imediat re-încărcarea sau chiar re-pornirea lui! Cel mai bine este să-l lăsați un timp să se aclimatizeze la temperatura camerei și abia după aceasta să-l porniți și să-l re-alimentați. Această acomodare este necesară atât pentru ca bateria să revină la parametrii normali de operare, dar și pentru a evita fenomenul de condens care poate apărea în urma schimbărilor bruște de temperatură. Perioada de timp necesară aclimatizării este de aproximativ 30 de minute.

MBA Retina
Apple Inc. (AAPL)

Ai citit asta?

“Fiecare Mac pe care îl cumpărăm permite IBM să economisească bani.”

Computerele care funcționează sub Windows ajung să fie, în final, de trei ori mai scumpe decât Mac-urile.