imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Funcția nativă de monitorizare a somnului ar putea sosi pe iOS


Această soluție ar putea intui fazele de somn în care te afli și ar calcula cel mai potrivit moment pentru deșteptare. Hai să vedem ce pregătește Apple în materie de monitorizare a somnului.

Există o grămadă de aplicații de monitorizare a somnului. Cu toate astea, în iOS nu există încă o opțiune nativă. Potrivit unui brevet recent, Apple ar dori să ofere și această funcție utilizatorilor săi, îmbunătățind astfel experiența din prezent.

Monitorizare a somnului: grafic.

Aplicațiile dezvoltatorilor terți încearcă să ghicească fazele somnului cu cea mai mare precizie. Asta pentru că somnul nu ține doar de culcare, adormire, trezire și sculare din pat. În decursul unei nopți, există câteva cicluri recurente de somn. Iar fiecare astfel de ciclu durează între 90 și 120 de minute și se desfășoară în 5 pași.

În total, există 5 faze: 4 NREM (somn profund) și 1 REM (faza în care se visează). Însă în această ultimă fază se întâmplă de cele mai multe ori trezirea. Pe durata unei nopți bune de somn, fazele de somn profund devin din ce în ce mai scurte, iar ordinea lor e după cum urmează: 1-2-3-4-3-2-1-5.

Cantitatea necesară de somn diferă de la o persoană la alta. Însă un aspect comun e că dacă te trezești înainte de a trece prin toate cele 5 faze, te vei simți obosit pe tot parcursul zilei. Aici intervine în ecuație ceasul deșteptător. Te forțează cu cruzime să te trezești, fără să țină cont de fazele tale de somn.

Soluții de monitorizare a somnului

Problema a fost descoperită de mai multă vreme, iar o serie de companii au dezvoltat deja diferite soluții. Există, de exemplu, Beddit – companie achiziționată de Apple –, dar și Withings, care a dezvoltat dispozitive similare. Majoritatea dintre ele ar trebui plasate sub saltea sau pe noptieră. Există mai multe abordări de monitorizare a somnului. Aplicațiile de telefon măresc volumul microfonului și fac aproximarea pe baza ritmului respirației.

Practic toate dispozitivele încearcă să facă același lucru. Singura diferență e că nu te vor trezi la o oră anume, ci într-un anumit interval. Indiferent că soluția de monitorizare a somnului e hardware sau software, aceasta are nevoie de senzori foarte puternici și o doză uriașă de atenție. Noi sperăm ca soluția dezvoltată de Apple să fie diferită.

Potrivit brevetului, în afară de faptul că iOS va avea propria soluție nativă, Apple Watch ar putea contribui la o măsurare mult mai precisă. iPhone-ul și Watch-ul, împreună, ar putea începe să realizeze automat calcule, pe baza semnelor vitale, fără să pornească vreo aplicație. În plus, ar putea determina și momentul exact în care ai adormit, ajungând astfel la un set mult mai precis de calcule.

Sursa: Apple Insider

Vezi oferta de produse iStyle!

MBA Retina
Apple Inc. (AAPL)

Ai citit asta?

“Fiecare Mac pe care îl cumpărăm permite IBM să economisească bani.”

Computerele care funcționează sub Windows ajung să fie, în final, de trei ori mai scumpe decât Mac-urile.