imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube
Emergency SOS: logo

Fii precaut: configurează funcția Emergency SOS pe dispozitivele Apple


Cel mai bun remediu e prevenția. Acest cuvânt de înțelepciune se aplică și situațiilor de urgență. Nimeni nu vrea să se gândească la cele mai rele situații de viață. Dar noi te încurajăm să alegi paza bună și să dedici 10 minute pentru a configura Emergency SOS pe iPhone și Apple Watch. Astfel, vei fii acoperit în caz de urgență. Desigur, sperăm să nu folosești niciodată funcția de urgență.

Cum trebuie să-ți configurezi iPhone-ul și Watch-ul pentru a fi pregătit în caz de situații de urgență medicale sau de alt tip. E destul de simplu. Trebuie să adaugi contactele de urgență și să completezi informațiile din Medical ID. (În special dacă suferi de alergii sau alte afecțiuni medicale.) Aceștia sunt doi dintre cei mai importanți pași de urmat. Apoi, pentru un grad sporit de siguranță, ai posibilitatea de a personaliza setările pentru Emergency SOS (funcția de urgență SOS). Astfel, poți preveni apelurile efectuate din greșeală către serviciile de urgență. În acest articol vom acoperi setările pentru iPhone și Apple Watch, dispozitivele pe care le porți cel mai mult cu tine.

Ce este Emergency SOS?

Funcția Emergency SOS oferă o metodă (single- sau multi-touch) de a apela rapid serviciile medicale de urgență din zonă. E o soluție grozavă pentru călătorii, pentru că nu e nevoie să cauți contactele serviciilor de urgență locale. În plus, dispozitivul poate trimite serviciilor specializate mesaje de urgență pre-definite. Acestea anunță autoritățile că ai activat funcția SOS. Aceste funcții sunt disponibile începând iOS 11 și watchOS 4, plus versiunile ulterioare. Iată încă un motiv să-ți ții sistemul actualizat la zi!

Emergency SOS pe iPhone

În plus, Apple a introdus suport pentru Advanced Mobile Location (AML) începând cu iOS 11.3 și watchOS 4.3. Această funcție îți trimite automat locația serviciilor de urgență. (Până în prezent, AML are suport doar în SUA, Estonia, Islanda, Irlanda, Lituania și Marea Britanie.)

După ce se activează SOS, iPhone-ul și Watch-ul vor afișa un Medical ID cu informații medicale esențiale. Printre acestea se numără înălțimea, greutatea, vârsta, grupa de sânge, afecțiuni medicale și alergii.

Cum adaugi contactele de urgență pe iPhone sau Apple Watch

Poți adăuga până la trei contacte de urgență. Astfel, familia sau prietenii vor fi notificați automat în caz că declanșezi apelul Emergency SOS. Poți configura foarte simplu aceste contacte de urgență în aplicația Health. Contactele alese vor primi SMS după ce se încheie apelul de urgență și vor continua să primească notificări cu locația curentă, atunci când te deplasezi.

E foarte simplu:

 1. Deschide aplicația Health pe iPhone.
 2. Selectează tab-ul Medical ID.
 3. Alege Edit din colțul dreapta-sus.
 4. Dă scroll, iar în tab-ul Emergency Contacts alege Add emergency contact.
 5. Selectează un contact din listă.
 6. Alege un tip de relație (Relationship).

Repetă operațiunea până când adaugi toate contactele pe care le dorești.

Cum completezi informațiile din Medical ID

Nu mai e nevoie să ții după tine un card de plastic cu toate informațiile de sănătate. iPhone-ul îți permite să pui imediat la îndemâna cadrelor medicale toate informațiile de sănătate esențiale. Durează doar 3 minute să introduci aceste date, însă acest răstimp îți poate salva literalmente viața. Iată ce trebuie să faci:

 1. Deschide aplicația Health și alege Medical ID.
 2. Alege Edit.
 3. Pentru a face Medical ID accesibil de pe Lock screen, activează funcția Show When Locked.
 4. Introdu toate informațiile pertinente despre sănătate, precum data nașterii, înălțime, grupa sangvină, alergii, afecțiuni sau statutul de donator.
 5. Selectează Done.

Cum personalizezi funcția SOS pe iPhone

iOS oferă o metodă foarte inteligentă de a realiza apelul de urgență fără să atragi atenția. Acest din urmă detaliu poate fi critic în cazuri de răpire sau alte tipuri de situații. Funcția poartă numele de Auto Call și constă în apăsarea succesivă de cinci ori pe butonul lateral sau butonul de sus. O altă variantă ar fi apăsarea butonului lateral și unul dintre butoanele de volum.

Dar se pare că mulți dintre noi activăm funcția din neatenție. Prin urmare, experții în securitate din Cupertino au adăugat încă o caracteristică la funcția Auto Call. E vorba de sunetul de numerotare inversă. În caz că ai declanșat apelul Emergency SOS, vei fi informat de acest sunet. Vei avea 3 secunde la dispoziție pentru a anula apelul.

Emergency SOS: countdown de 3 secunde

Însă a intervenit o altă dilemă. Pe de o parte, există avantajele evidente ale funcției pentru că nu vei mai apela din greșeală serviciul de urgență. Pe de altă parte, sunetul de numărătoare inversă anulează caracterul secret al apelului.

Din nou, depinde de tine dacă preferi un aspect sau altul.

Iată cum dezactivezi Auto Call:

 1. Deschide Settings pe iPhone.
 2. Alege Emergency SOS.
 3. Dezactivează Auto Call din comutator

Iată cum dezactivezi sunetul pentru numerotarea inversă:

Notă: Această opțiune e vizibilă doar dacă ai Auto Call activat.

 1. Deschide Settings pe iPhone.
 2. Alege Emergency SOS.
 3. Selectează comutatorul pentru Countdown Sound. Când comutatorul e gri, funcția a fost dezactivată.

Cum personalizezi Emergency SOS pe Apple Watch

Watch-ul e un dispozitiv-proxi pentru iPhone. Prin urmare, nu trebuie să-ți faci griji în privința informațiilor de urgență (contacte și date medicale). Acestea vor fi partajate de pe iPhone, din aplicația Health. Însă hai să vedem setările pentru activarea apelului de urgență de pe Watch.

Implicit, funcția SOS se activează ținând apăsat butonul lateral și dând swipe dreapta pe comutatorul Emercengy SOS. Dacă preferi o cale mai simplă, poți activa o setare care îți permite să activezi SOS doar ținând apăsat pe butonul lateral.

 1. Activează aplicația Watch pe iPhone.
 2. Dă scroll până la Emergency SOS (în iOS 12 și versiunile mai noi; în cele mai vechi de iOS 12, trebuie întâi să mergi la meniul General)
 3. Activează comutatorul Hold to Auto Call

Când activezi această opțiune, poți afișa în continuare Power Off, Medical ID și slider-ul SOS atunci când ții apăsat pe butonul lateral. Dacă vei continua să ții apăsat, vei activa funcția SOS printr-o singură apăsare.

În următorul articol îți vom arăta cum să realizezi un apel Emergency SOS propriu-zis de pe iPhone și Watch. Până atunci, fii precaut!

Vezi oferta de produse iSTYLE!

MBA
Apple Inc. (AAPL)

Ai citit asta?

“Fiecare Mac pe care îl cumpărăm permite IBM să economisească bani.”

Computerele care funcționează sub Windows ajung să fie, în final, de trei ori mai scumpe decât Mac-urile.