imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Această postare nu a fost actualizată de mai mult de un an. Conținutul poate fi depășit.

Fotografiile vor ocupa mai puțin spațiu în iOS 11


Am menționat doar această nouă caracteristică, deși ea va aduce o schimbare foarte importantă: vor fi introduse două formate noi de fișiere media odată cu apariția iOS 11. HEIF va fi formatul imaginilor, iar HEVC va fi cel al videoclipurilor. Aceste două noi formate ne pot economisi mult spațiu de stocare.

În ultimii ani, camera iOS a folosit standardul de comprimare video H.264 pentru video și JPG pentru imagini. Între timp, camera foto de pe iPhone a devenit din ce în ce mai bună, iar fișierele create au devenit din ce în ce mai mari. Pentru a rezolva această problemă, ai nevoie de mai mult spațiu de stocare atât pe iPhone, cât și în serviciul cloud ales.

Există însă și o altă soluție, mai eficientă, pentru această problemă: algoritmi de comprimare mai eficienți. Aici intervin doi algoritmi: High-Efficiency File Format sau HEIF și High Efficiency Video Coding, HEVC. Ambele formate sunt tehnologii foarte recente: dezvoltatorii au finalizat specificațiile tehnice undeva pe la sfârșitul anului 2015. Acești dezvoltatori nu sunt angajați Apple, deci este vorba despre o soluție care se încadrează în standardele obișnuite. Pur și simplu compania se pregătește viitorul consumului și creației media.

Ce înseamnă acest lucru pentru utilizatori? Însemnă că, dacă folosesc aceste două formate, fotografiile și videoclipurile lor vor ocupa aproape jumătate din spațiul pe care l-ar ocupa conform standardelor mai vechi, iar calitatea nu va scădea, dimpotrivă.

Probabil că nu mulți oameni știu, dar Apple folosește compresia HEVC pe iPhone deja de ceva timp, în FaceTime pentru a fi mai exacți. Da, conversațiile video se desfășoară folosind acest format pe iPhone 6 și toate celelalte modele mai noi. Datorită acestui algoritm ați putut avea conversați cu o calitate plăcută, chiar și atunci când conexiunea la Internet nu este cea mai rapidă, asta ca să nu mai vorbim de faptul că v-a economisit datele celulare și lățimea de bandă.

Dacă cumva utilizați deja iOS 11 beta (am scris un articol despre oportunitatea de a testa beta-ul), puteți deja beneficia de magie. Tot ce trebuie să faceți este să comutați între opțiunile de format High Efficiency și Most Compatible în meniul Settings> Camera> Formats. Puteți activa formatele de compresie HEIC și HEVC alegând opțiunea High Efficiency, în timp ce dacă doriți să rămâneți la formatele curente, JPG și H.264 .mov, optați pentru Most Compatible. Cei de la 9to5mac, au testat această nouă opțiune.

Autorul acestui articol a realizat o fotografie în New York City noaptea. Fotografia pe care a făcut-o în JPG a ocupat 2MB, în timp ce în format HEIF a avut doar 1,2MB. Ceva similar s-a întâmplat și în cazul filmărilor. Videoclipul comprimat H.264 a creat un fișier de 61,2 MB, în timp ce H.265, deci HEVC, a creat un fișier cu dimensiunea de numai 33 MB. Gândește-te cât de mult contează acest lucru, mai ales în zilele noastre când poți înregistra videoclipuri 4K cu telefonul, ceea ce înseamnă întotdeauna fișiere cu o dimensiune enormă.

Este, desigur, o problemă de compatibilitate, nu toate programele și dispozitivele acceptă acum aceste formate. Deși bănuim că dacă acești algoritmi de compresie sunt cu adevărat atât de performanți, se vor fi răspândi în cel mai scurt timp peste tot. Mai ales dacă Apple ajută acest proces cu câteva milioane de dispozitive compatibile pe care oamenii le folosesc pentru a prelua mai mult de 1 miliard de fotografii pe zi, așa cum am putut afla în timpul WWDC.

Puteți citi mai multe despre celelalte caracteristici ale noului iOS 11 din acest articol.

sursa: 9to5mac

MBA Retina
Apple Inc. (AAPL)

Ai citit asta?

“Fiecare Mac pe care îl cumpărăm permite IBM să economisească bani.”

Computerele care funcționează sub Windows ajung să fie, în final, de trei ori mai scumpe decât Mac-urile.