imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Ar putea autoritățile (FBI) să forțeze deblocarea Face ID?


Mulțumită FBI, pe agendă a revenit problema ciudatei relații dintre diferite autorități și soluțiile de autentificare biometrică de pe telefoanele mobile.

FBI și Apple sunt cunoștințe vechi, în special când e vorba de întrebarea „cine-i mai puternic”. În caz că ai uitat, amintește-ți doar de dezbaterea pe tema criptării dintre Apple și FBI în legătură cu incidentul armat din San Bernardino din urmă cu trei ani.

La acea vreme, autoritățile au reușit să confiște iPhone-ul infractorului. Însă nu l-au putut debloca, pentru că era protejat cu codul de securitate. Așa că au cerut ajutorul companiei Apple, dar aceasta a refuzat cooperarea, invocând argumentul confidențialității.

Sigla Apple, alături de sigla FBI.

Cazul a avut o importanță aparte pentru media. Începând de la Snowden, până la Obama, toată lumea și-a dat cu părerea pe această temă. Ca să nu mai precizăm că s-au lămurit anumite principii legale, precum faptul că în SUA e ilegal să forțezi infractorul să-ți spună codul de acces.

Acum, pe timpul unei anchete ce priește pornografia infantilă FBI a confiscat suspectului un iPhone X cu Face ID. Se pare că unul dintre detectivi a cerut (în realitate credem că a fost vorba de o comandă ceva mai forțată) suspectului să-și deblocheze dispozitivul cu fața. În cazul de față, suspectul a decis să coopereze. Însă nu acesta e cel mai interesant aspect, ci faptul că s-a descoperit că:

Din punct de vedere legal, Face ID nu are același statut legal precum codul de acces.

Pentru codul de acces, autoritățile nu ar fi putut cere sau nu ar fi putut forța suspectul. Acesta e primul caz cunoscut când autoritățile americane ar putea proceda astfel, cu aprobare judiciară. Acesta poate fi punct-cheie în era telefoanelor mobile cu autentificare biometrică, având în vedere că sistemul legal se bazează pe precedente.

Tu ce părere ai? E bine ca autoritățile să forțeze un suspect să-și deblocheze telefonul când au un mandat de percheziționare? De ce există diferența aceasta între Face ID și codul de acces?

Sursa: The Verge

Vezi oferta de produse iStyle!

mbp
Apple Inc. (AAPL)

Ai citit asta?

“Fiecare Mac pe care îl cumpărăm permite IBM să economisească bani.”

Computerele care funcționează sub Windows ajung să fie, în final, de trei ori mai scumpe decât Mac-urile.