imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Această postare nu a fost actualizată de mai mult de un an. Conținutul poate fi depășit.

Facebook va pune tehnologie de ultimă oră într-o tradițională pereche de ochelari


CEO-ul Facebook, Mark Zuckerberg, a anunțat deja anul trecut că ei ar dori să ne pună o pereche de ochelari de realitate augmentată în fața ochilor. După aceea au fost publicate diferite randări ale acestui concept, dar acum știm mai precis cum va arăta gadgetul inteligent al viitorului mulțumită unui brevet înregistrat sub numele companiei.

Am văzut mai mulți ochelari AR în ultimii ani care erau mai mult sau mai puțin viabili. În același timp, tehnologia VR abia acum intră în cea mai bună perioadă, deși mijloacele de utilizare a acesteia sunt încă foarte limitate: este ceva ce a trebuit să recunoască și Facebook. Mark Zuckerberg a prezentat deja un concept de ochelari de realitate augmentată la conferința F8 de anul trecut, iar acesta seamănă mai mult cu un dispozitiv care ar putea înlocui smartphone-urile în viitor.

Dar de ce reprezintă progresul ceea la ce lucrează Facebook? Ce putem afla dintr-o cerere de brevet a companiei este că acest dispozitiv va folosi o tehnologie foarte asemănătoare cu cea a celor de la Microsoft numită HoloLens. Nu este nimic în neregulă cu conceptul firmei din Redmond, cu excepția faptului că este complet inutil pentru o gamă largă de utilizări, deși acesta nu este neapărat un lucru rău, deoarece nu a fost creat pentru utilizarea de zi cu zi a clienților.

Conform conceptului, Facebook ar folosi o tehnologie similară, bazată pe un sistem de ghiduri de undă, dar o va construi într-o pereche de ochelari de dimensiuni normale. Un scaner bidimensional va fi atașat ecranului, adică lentilelor, ceea ce ar face posibilă îmbinarea realității fizice și a elementelor generate de dispozitiv. Autorul documentului brevetului este Pasi Saarikko, care a lucrat și la HoloLens înainte de a se alătura echipei Oculus. Nu știm încă când vom putea vedea un prototip viabil al acestui concept (sau dacă există deja), așa cum nu știm când va fi lansat.

Am vorbit deja despre faptul că încercările Facebook din domeniul realității augmentate ar transforma compania într-un rival direct al Apple în acest domeniu. Acest lucru ar putea deveni realitate în cazul în care, după lansarea iOS 11, ARKit-ul va deveni, așa cum se așteaptă Apple, cea mai mare platformă AR din lume. Totuși aceste lucruri sunt destul de îndepărtate, sau așa par deocamdată.

sursa: Engadget

MBP
Apple Inc. (AAPL)

Ai citit asta?

“Fiecare Mac pe care îl cumpărăm permite IBM să economisească bani.”

Computerele care funcționează sub Windows ajung să fie, în final, de trei ori mai scumpe decât Mac-urile.