imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Facebook îți fură datele ca opțiune de „securitate”


Poate părea de necrezut, însă cea mai recentă invenție a companiei care se ocupă de toate datele personale este destinată să ajute la îmbunătățirea securității de navigare, însă în realitate este un spyware. Dacă ești sensibil la modul în care datele tale sunt salvate în mediul online, NU descărca această aplicație!

Facebook a lansat o nouă funcție pentru utilizatorii săi, iar aceasta se numește Protect. Acesta e practic un serviciu de VPN – Virtual Private Network (rețea virtuală privată) – ce are ca scop să-ți păstreze datele ascunse și criptate. Sună cool, nu-i așa? Și e gratis! Însă lucrurile au început să fie cam ciudate când s-a dovedit că serviciul este asigurat chiar de Facebook.

Facebook, adică acea companie care face în mod deschis afaceri pe baza datelor personale și a comportamentului utilizatorilor săi.

Nu e surprinzător dacă afirmăm că Protect face același lucru. Iar ei au avut curajul să prezinte totul ca pe o funcție de securitate. Hai să vedem despre ce e vorba.

În 2013 Facebook a achiziționat Onavo, o companie mai mică ce se ocupă de servicii VPN. Noua funcție e disponibilă în More – meniul sandwich din colțul din dreapta jos – Explore > Project. Vei fi direcționat la aplicația de VPN a companiei Onavo – acum Facebook – din App Store. De vreme ce toate soluțiile de VPN sunt servicii cu plată, e posibil ca utilizatorii obișnuiți să găsească această aplicație gratuită atrăgătoare și să o descarce crezând că își îmbunătățesc nivelul de siguranță.

Oricum, nu fac din asta un secret. În descrierea aplicației se afirmă clar că:

Pentru a asigura acest nivel de protecție, Onavo utilizează un VPN pentru a stabili o conexiune care să direcționeze tot volumul de comunicare al rețelei dumneavoastră prin serverele Onavo. Ca parte din acest proces, Onavo vă va colecta traficul mobil de date. Asta ne ajută să îmbunătățim și să operăm serviciile Onavo analizând modul în care utilizați site-urile, aplicațiile și datele. Pentru că facem parte din Facebook, aceste informații sunt utilizate de asemenea pentru a îmbunătăți produsele și serviciile Facebook, pentru a afla ce fel de produse și servicii apreciază oamenii, și pentru a crea experiențe mai bune”.

 

Depinde de tine să decizi dacă merită sau nu. Potrivit informațiilor deținute de TechCrunch, produsul celor de la Ontavo are în prezent 33 de milioane de utilizatori. 38% utilizează iOS, 62% utilizează Android. Nu suntem naivi când vine vorba de Internet, și nu ne miră nimic. Însă mișcarea imorală a celor de la Facebook poate afecta pe toată lumea.

Noi v-am recomanda să evitați Protect, pentru că îi va trimite lui Big Brother fiecare mișcare pe care o faceți.

Sursa: 9to5Mac

Beats decade
Apple Inc. (AAPL)

Ai citit asta?

“Fiecare Mac pe care îl cumpărăm permite IBM să economisească bani.”

Computerele care funcționează sub Windows ajung să fie, în final, de trei ori mai scumpe decât Mac-urile.