imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Această postare nu a fost actualizată de mai mult de un an. Conținutul poate fi depășit.

Facebook deține un dosar incredibil de bogat cu date despre tine. Citește și fă-ți griji!


E devastator să îți vezi toate datele, micile detalii și informațiile uitate, pe care Facebook a reușit să le strângă de-a lungul anilor, depozitate într-un singur document. Relații anterioare, postări stânjenitoare de acum 10 ani, date de înregistrare șterse și alte informații intime. Permiteți-mi să vă arăt cum să vă descărcați propriul fișier cu date!

Nu e prima dată când scriu despre cei de la Facebook și despre obiceiurile lor „speciale” cu privire la stocarea datelor personale. Departe de mine gândul de a demoniza serviciul, de vreme ce nu acesta e scopul acestui articol. Facebook poate fi util pentru o mulțime de lucruri, și nu i se poate nega rolul important și inevitabil pe care îl joacă în mediul online. Acesta a schimbat modul în care oamenii își mențin relațiile, în care ajung să se cunoască sau să planifice evenimente, ca să nu mai vorbim de afacerea de marketing sau de serviciul de mesagerie etc.

Prin acest articol și prin altele asemănătoare doresc să atrag atenția asupra importanței protejării datelor personale. Oamenii obișnuiesc să distribuie, zilnic, un volum enorm de date pe internet; și nu realizează asta decât atunci când au ocazia de a privi mai atent. Deși cred despre mine însumi că sunt o persoană atentă, care încearcă în mod conștient să acorde o atenție sporită acelor lucruri care ar trebui sau nu să apară pe internet, nu am fost dintotdeauna așa. În specia nu în urmă cu 8 ani, când mi-am făcut cont pe Facebook.

13 Iunie, 2010  21:59 UTC+02

Acesta e momentul exact al înregistrării mele. Nu cunosc această dată pentru că mi-am notat-o în calendar ca să am ce sărbători an de an, în schimb – așa cum se poate vedea – Facebook a stocat această informație cu o atare precizie. Iar asta e doar o părticică din nenumăratele date, mult mai intime, care în acest moment strâng praf undeva pe niște servere oarecare. Despre mine, viața mea, obișnuințele mele. Iar asta e destul de înfiorător.

În special pentru că nu am intenționat întru totul să ofer aceste date voluntar. La data respectivă nu aveam nici măcar 16 ani împliniți. Îmi aduc aminte că unii dintre prietenii mei aveau la acea vreme cont de Facebook, însă eu am fost fericit fără el o perioadă bună de timp. Îmi aduc aminte că motivul principal din spatele înregistrării a fost revelația că Facebook e o platformă internațională, și că utilizând-o voi putea intra în legătură și cu străini.

Desigur, în spatele deciziei stătea o iubire adolescentină, mai precis o fată din Suedia, de care m-am îndrăgostit nebunește pe durata scurtei ei șederi în Ungaria. Amintirea primului sărut și a timpului petrecut împreună mi-au rămas atât de puternic întipărite în minte, încât vă puteți imagina cât eram de curios să știu ce se mai petrece cu ea, ce mai studiază, unde locuiește în Suedia, și ca să fiu sincer până la capăt, speram în secret că voi putea vorbi cu ea pe chat.

În cele din urmă nu am mai avut ocazia asta, însă eu m-am trezit într-o altă relație. Cu Facebook. Și cu siguranță nu era o relație adolescentină cu întâlniri și complimente. Fără să-mi dau seama, am devenit parte din afacere încă din primele momente. Azi, desigur, nu sunt deloc surprins, însă la acea vreme nici măcar prin minte nu-mi trecea. Subiectul educației cu privire la prezența pe internet nu era atât de răspândit pe cât este azi, când din ce în ce mai multe campanii și organizații atrag atenția asupra pericolelor.

Bine ai venit în țara oglinzilor

Nu am avut niciun dubiu că Facebook înregistrează tot. Cu toate astea, nu mi-am imaginat niciodată că păstrează un fișier de 520MB, extrem de bine organizat, cu toate activitățile pe care le-am făcu vreodată pe Facebook. Desigur, e posibil ca asta să nu fie o noutate pentru voi, însă până acum eu nu am știut că acest fișier se poate descărca. E mai ușor decât se poate crede și există o descriere oficială a acestuia. (link)

  • Pe orice site Facebook, dați click pe săgeata orientată în jos aflată în colțul din dreapta-sus și alegeți „Settings”.
  • Mergeți la „General” > „General Account Settings” și dați click pe „Download a copy of your Facebook data.”
  • După ce ați făcut asta, dați click pe „Start My Archive”
  • Introduceți-vă parola atunci când vă este cerută, și așteptați până vă este creat pachetul de date (durează aproximativ 10-15 minute)
  • Descărcați fișierul, dezarhivați-l și deschideți documentul index.html
  • Înfruntați-vă trecutul

Ei bine, această experiență a fost – cel puțin pentru mine – ca o oglindă; am putut vedea în oglindă reflexia adolescentului care am fost în urmă cu 8 ani, cu tot cu frumusețea, nostalgia și neplăcerile acelei perioade.

Nu are rost să neg: m-am numărat printre acei oameni „amuzanți și naivi” care, la început, în loc de un număr de telefon, au scris o formulă matematică ([341,12(a+x)log] : 3). Iar asta doar pentru că e foarte amuzant să nu-mi dau numărul de telefon, ci să scriu în schimb ceva fără niciun sens. Ce stânjenitor… La fel ca faptul că la secțiunea „Current City and Hometown” am scris șmecherește „Asta la ce mai servește?”

Dar permiteți-mi să merg mai departe, pentru că s-au lămurit o mulțime de aspecte. A doua zi am început să-mi șterg anumiți prieteni. În principal aceia cu care nu mai țin legătura. Asta m-a făcut să-mi dau seama câte lucruri s-au schimbat de atunci. Pe 18 iunie 2010, fata din Suedia m-a adăugat – pun pariu că eram în al nouălea cer. Prima mea postare a apărut, de asemenea, la scurt timp după aceea; la 9 zile de la înregistrare am scris următorul mesaj:

                                   „ La mulți ani, Rodrigez! :D”

Nu mă întrebați cine naiba e Rodrigez, și de ce am postat asta pe timeline-ul meu; oricum, cel puțin acum știu că asta a fost prima mea postare pe Facebook. Iar aceasta a fost urmată de multe altele. Am devenit prieten cu o mulțime de oameni, mi-am distribuit scorurile de la Crazy Cabbie, muzică și așa mai departe. Pot să-mi verific toate activitățile, una câte una, chiar și pe cel mai stupide dintre ele. Iar acesta e doar vârful icebergului. Până acum am examinat doar cele mai rușinoase categorii, dar haideți să ne îndreptăm atenția și înspre un set de date ceva mai intime.

 

Locația estimată pe baza adresei IP: 46.688, 17.704

Din acest punct de vedere, câmpul de „Security and login” este o mină de aur. Data și durata logărilor active, adresele IP de unde s-au realizat acestea, date despre browsing și cookie-uri, jurnale de activitate, modificări ale numerelor de telefon, ale numelor și parolelor; se poate găsi aproape orice. Pot vedea, într-o listă, toate adresele IP pe care le-am folosit vreodată. Mai șocant e faptul că, în anumite cazuri, locația estimată apare alături de coordonatele exacte exprimate în latitudine și longitudine. E de necrezut!

Deși am răsuflat ușurat să aflu că fotografiile și clipurile video pe care le-am șters nu pot fi recuperate, bucuria mea a durat până în momentul când am deschis directorul cu mesaje din setul de date primite de la Facebook și am dat scrool până la subdirectorul numit Photos.

În acele mesaje am găsit în total 1252 (!) de fotografi trimise sau primite

Nu am avut timp să mă uit prin toate. Am găsit notițe de la universitate, GIFuri cu pisici, meme și chiar notițe picante. Și nu contează dacă le-am șters din document și am jurat să nu mă mai uit la ele. Cu toate astea, problema în sine nu se rezolvă pe această cale. Facebook a stocat toate aceste date, iar eu nu pot face aproape nimic împotriva acestei realități.

În mod similar, nu pot face nimic împotriva faptului că toate mesajele mele sunt stocate. În decurs de 8 ani am vorbit pe chat cu 292 de persoane, uneori foarte mult, uneori doar foarte puțin. Însă un lucru e sigur: Facebook stochează totul. Fiecare caracter pe care-l scriu este arhivat. Iar eu nu sunt singurul.

 

Așa cum pot verifica când mi-am adăugat prietenii, pot vedea prietenii șterși, dar și pe cei ignorați. A fost suficient să acord celor de la Facebook o singură dată acces la contactele mele, iar toate acestea apar în dosarul meu de date, chiar dacă eu nu mi-am dorit asta.

Merită dat un click scurt și la secțiunea „Ads”. Facebook listează toate domeniile de care crede că ai putea fi interesat. Dacă alegi „Your ad preferences”, poți vedea pe ce conținut sponsorizat ai dat click sau pe care le-ai închis. Ultimul, dar nu cel din urmă aspect e că poți vedea lista advertiserilor care au acces la datele tale de contact.

Nu e dificil de concluzionat că, având acces la o cantitate vastă de date și un set potrivit de algoritmi, se poate realiza un profil complet despre propria persoană. Când te trezești, când te bagi în pat, ce interese ai, care-i locul tău preferat, unde ai mers la școală sau universitate, unde îți place să mergi în vacanță, ce fotografii sau postări îți plac, în ce categorie de prețuri te încadrezi când faci cumpărături etc.

Nu e deloc surprinzător că Facebook are cel mai precis algoritm de recunoaștere facială. Pe Facebook se distribuie zilnic milioane de fotografii în care oamenii sunt vizibili. Însăși utilizatorii ajută la adnotarea datelor folosind funcția Tag.

Un bilet dus către marele Albastru

Dacă sunteți suficient de șocați de cantitatea aceasta enormă de date, presupun că în acest moment doriți să recăpătați controlul asupra setului personal de date. Ei bine, vă doresc mult noroc. De fapt, eu însumi planificam o curățare intensă a profilului imediat după această experiență, din cauza mai sus menționatelor postări stânjenitoare din anii adolescenței. Nu spun că e imposibil, însă asta ar dura probabil câteva luni bune.

Vreau să spun că Facebook nu oferă o soluție concretă pentru astfel de cazuri. Oricine care a trecut printr-un proces de backup știe că singura soluție e să se șteargă manual pozele, postările, comentariile, tag-urile și așa mai departe. Este, de fapt, o sarcină complexă chiar și în cazul în care privește doar o singură persoană. Haideți să ne gândim doar puțin cam de cât timp ar fi nevoie pentru a face asta cu fiecare intrare din jurnalul de activitate din ultimii 5 ani. E aproape imposibil să ștergi manual sute sau mii de comentarii, postări, fotografii și videoclipuri.

Cel mai bun pont pe care l-am întâlnit a fost descărcarea unei aplicații care înregistrează mișcările mouse-ului și le repetă. Singurul lucru pe care trebuie să-l fac e să ajustez ștergerea datelor de pe timeline-ul meu. Cu toate astea, nu e cea mai elegantă sau eficientă soluție. Mai mult decât atât, odată ce te-ai hotărât să alegi această opțiune, nu poți fi sigur că activitatea e ștearsă de tot; e posibil ca unele servere să rețină informația. Pur și simplu nu ai cum să știi. Dacă Facebook ar fi dorit cu adevărat să rezolve aceste probleme, creatorii ar fi inventat o unealtă potrivită. Însă nu au făcut-o, desigur, pentru că fac bani de pe urma datelor noastre personale, și nu își vor tăia singuri craca de sub picioare.

Prin urmare, nu prea avem de ales; tot ce ne rămâne e prevenția. Trebuie să avem grijă să distribuim doar acele date care ne pot recomanda ca persoane responsabile peste ani. Înainte de a da click pe butonul de share – care este, supriză, surpriză, vizibil peste tot – trebuie să ne gândim pentru o secundă dacă suntem întru totul siguri că vrem să facem asta.

Dacă se întâmplă să aveți copii, atrageți-le atenția într-un mod inteligent asupra pericolelor, și încurajați-I să utilizeze Facebook astfel încât să evite experiențe similare celei de care eu am avut parte.

Ca o concluzie și ca un gând de avertisment, permiteți-mi să vă ofer rezumatul perfect al experimentului meu: ultima informație înregistrată în arhiva mea de la Facebook arată așa:

Descărcat de utilizatorul X.Y. – 22 Martie 2018, 17:56 UTC+01

Da, am generat informații chiar și descărcându-mi propriul set de informații…

MBA Retina
Apple Inc. (AAPL)

Ai citit asta?

“Fiecare Mac pe care îl cumpărăm permite IBM să economisească bani.”

Computerele care funcționează sub Windows ajung să fie, în final, de trei ori mai scumpe decât Mac-urile.