imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Evoluția MacBook Pro Retina


Recent lansatele modele de MacBook Pro 2018 continuă o tradiție care a început în 2012. Hai să vedem ce s-a schimbat în ultimii șase ani și cum a evoluat această serie.

Deși tehnologia Retina a fost lansată în 2010, odată cu iPhone 4, aceasta a fost implementată pe MacBook abia începând cu 2012. În cadrul discursului de la WWDC, unde a debutat tehnologia, Phil Schiller a lăudat displayul pentru subțirimea și calitatea lui. Aceștia au fost doi factori care s-au îmbunătățit cu trecerea timpului și care s-au transformat odată cu modificarea completă de design din 2016. Cu toate astea, există o mulțime de alte aspecte ale procesului de dezvoltare.

 De vreme ce din interiorul procesului tranziția nu a fost atât de spectaculoasă, vom compara cea mai recentă versiune, din 2018, cu prima generație de Retina MacBook Pro (modelele de 15”) ca să vedem cât de mult s-au schimbat în ultimii 6 ani.

Display

Hai să începem cu displayul Retina care a dat numele întregii serii. Nu e niciun secret că ambele modele de MacBook Pro Retina au displayuri Retina. De asemenea, nici rezoluția (2880 x 1800 px), nici densitatea de pixeli (220 ppi) nu s-au schimbat deloc. Cu toate astea, luminozitatea displayului a crescut de la 300 la 500 nit, o diferență destul de însemnată. În plus, recent, a fost introdusă tehnologia True Tone, caracteristică ce nu e prezentă pe primele modele.

În afară de asta, mulțumită unei lungi serii de calibrări și îmbunătățiri, dacă pui cele două diplayuri unul lângă altul, vei putea observa diferențe notabile. În principal pentru că soluțiile video NVIDIA GeForce GT 650M și Intel HD Graphics 4000 de 1GB, cu care erau echipate primele modele au fost înlocuite cu Intel UHD Graphics 630 Radeon Pro 555X (sau 560X) cu 4GB memorie.

Procesor

Modelul din 2012 a fost echipat cu un procesor Intel Core i7 4-core la 2.7GHz, care lucra la o viteză maximă de 3.7GHz, grație tehnologiei Turbo Boost. Noul model păstrează același procesor i7, însă cu 6 nuclee care lucrează la o viteză clock de 2.6GHz și care atinge o viteză maximă cu Turbo Boost de 4.3 GHz. Modelul echipat cu Intel Core i9 la 2.9 GHz, 6 nuclee și Turbo Boost de 4.8GHz reprezintă cu siguranță un alt nivel, dacă e să îl comparăm cu modelele din anii precedenți.

Tocmai am scris despre cei de la Intel, în urmă cu câteva zile, cu ocazia celei de-a 50-a aniversări a companiei. Potrivit ultimelor zvonuri, urmează o perioadă dificilă pentru producătorul de chip-uri, în principal dacă Apple va face pasul decisiv (pe care doar cele mai fanteziste minți îl puteau concepe) de a echipa Mac-urile cu chip-uri de producție proprie.

Baterie

Când a fost lansat, primul Retina MacBook Pro promitea 7 ore de browsing, mulțumită bateriei integrate de 95Wh. Pentru 2018, capacitatea bateriei a scăzut la 83.6Wh, dar durata nominală de browsing a crescut la 10 ore. În teorie, sună perfect, însă noi suspectăm că, înainte, cei de la Apple erau ceva mai sinceri în privința cifrelor.

Noi încă nu am întâlnit un MacBook pe care să poți lucra 10 ore fără să fie băgat în priză, însă, în același timp, nici nu avem prea multe lucruri negative de spus despre durata bateriei. Cu toate astea, nu a fost nicio coincidență că Apple a scos din bara de meniu afișajul cu timpul rămas de funcționare a bateriei. Nu ne îndoim că s-au înregistrat anumite îmbunătățiri și în acest domeniu, chiar dacă nu atât de spectaculoase ca în cazul procesoarelor.

Dimensiuni

Jony Ive, care nu a avut odihnă în ultimii șase ani, parcă a cioplit cu toporul centimetri buni din dimensiunile MacBook-ului. Greutatea modelelor de 15” s-a redus la 1.83 kg de la 2.02 kg, iar grosimea inițială de 1.8 cm a ajuns în prezent la 1.55 cm. Dar cea mai importantă schimbare a fost micșorarea marginilor ecranului, care afectau foarte mult dimensiunea.

Conectori

Ei bine, aici s-ar putea să doară puțin, dar hai să vedem modificările. În vreme ce computerul din 2012 era echipat cu:

  • Un port de încărcare MagSafe 2
  • 2 porturi Thunderbolt
  • Un port HDMI
  • 2 porturi de 5Gb USB-A 3.0
  • Și un cititor de carduri SD

Fratele mai din 2018 are o listă mult mai modestă pe care figurează doar 4 porturi Thunderbolt 3 USB-C. Asta-i tot. Deși toate sunt capabile și de încărcare și pot lucra cu viteze de transfer de până la 40Gb, îți va lua ceva timp până să te obișnuiești cu asta.

Sunet

La capitolul sunet nu s-au înregistrat schimbări semnificative, însă diferența se poate, cu siguranță, auzi. La fel ca în urmă cu 6 ani, MacBook-ul e echipat cu în continuare cu o singură pereche de speakere stereo. Cu toate astea, subwooferul noului dispozitiv a fost transformat într-un speaker ce emite sunete ceva mai înalte, iar asta face ca totul să sune mult mai bine. Nu avem prea multe modificări nici în cazul microfoanelor, însă în loc de 2, acum există 3. Slavă Domnului că jack-ul de 3.5mm rezistă încă, dar cine știe pentru cât timp…

Elemente în plus

Nu ar trebui să uităm de acele câteva noi elemente în plus care au făcut dispozitivul curent să fie cu mult mai inteligent decât modelul din 2012. Să ne gândim doar la recent lansata comandă „Hey Siri”, la Bluetooth 5.0, la posibilitățile aduse de chip-ul T2 sau la Touch Bar și scannerul integrat pentru citirea amprentelor.

Merită să fac upgrade?

La fel ca iPhone-urile, MacBook-urile sunt renumite pentru durabilitatea lor. Chiar dacă vorbim despre un dispozitiv de 6 ani, acesta nu va fi exclus de pe lista dispozitivelor ce vor primi noua versiune de OS, macOS Mojave. Iar când vine vorba de performanță, sarcini nu foarte brutale pot fi onorate cu ușurință de Retina MacBook Pro, iar asta e o mențiune onorabilă. În altă ordine de idei, durata de viață a vechiului computer se apropie de final. Mai devreme sau mai târziu, suportul software se va încheia, iar service-urile nu se vor mai putea ocupa de ele, din lipsă de piese.

Dacă te gândești să faci upgrade, trebuie să ții cont de câteva lucruri. Pe de o parte, ultimul dispozitiv cu acest design a fost modelul Pro din 2015. Acestea sunt cele mai recente computere echipate cu toate tipurile de conectori, cu vechea tastatură și care au pe spate logo-ul strălucitor Apple. Dacă simți că nu ești pregătit pentru noul design căruia îi lipsesc conectorii, noi ți-am recomanda să optezi pentru acest model, care ar trebui să te țină câțiva ani buni.

Dacă ți-ar plăcea să optezi pentru noul design, e ceva mai complicat. În opinia noastră nu ar fi cea mai bună afacere să treci de la un model din 2016 la unul din 2017, pentru că nu au avut parte decât de câteva modificări minore. Însă modelul 2018 pare o alegere mult mai bună, de vreme ce acesta a venit cu un upgrade considerabil. De exemplu, un model mai puternic de MacBook Pro 2018 13” poate depăși cu ușurință un model de bază de 15” din 2016, doar dacă nu te intimidează tranziția la un monitor mai mic. Dacă te interesează un upgrade la capitolul performanță, ar trebui să iei serios în calcul această opțiune.

Dacă îți dorești să schimbi un dispozitiv mai vechi, îți recomandăm oricare dintre modelele din 2018. Dacă prețul ți se pare o problemă și dacă ai vrea să economisești ceva bani, e posibil ca modelele cu Touch Bar din 2017 să ți se pară o opțiune excelentă. Decizia îți aparține, există o mulțime de variante, indiferent dacă ești adeptul design-ului old school, sau al celui nou.

iphonexr
Apple Inc. (AAPL)

Ai citit asta?

“Fiecare Mac pe care îl cumpărăm permite IBM să economisească bani.”

Computerele care funcționează sub Windows ajung să fie, în final, de trei ori mai scumpe decât Mac-urile.