imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Esențialele pure – Test B&O PLAY Beoplay H4


B&O PLAY a început să prindă viteză în ce privește lansarea noilor produse: au câte ceva nou în fiecare lună, fie că vorbim despre Beoplay A2 Active sau de ultimul sistem de sunet al lor, Beoplay M5. A trecut ceva vreme de când nu au mai lansat o pereche de căști, așa că era cazul ca danezii să vină cu o noutate.

E bine să ne uităm la proveniența B&O PLAY. Brandul a fost creat inițial de prestigioasa companie Bang & Olufsen, care a dorit ca produsele ei de calitate și cu design excelent să fie cunoscute de o piață mai largă datorită prețurilor mai accesibile. Cu trecerea timpului, moda a căpătat un rol tot mai mare în procesul de design al produselor, astăzi el fiind una din caracteristicile definitorii ale B&O PLAY, alături de calitatea de nivel înalt. Plaja de produse a fost micuță la început, însă s-a lărgit (și nu se oprește din a o face!): momentan brandul are 9 tipuri de boxe, 7 tipuri de căști over-ear și 5 tipuri de căști in-ear.

Modelul Beoplay H4 lansat în urmă cu o lună este practic varianta de căști over-ear wireless entry-level a companiei. B&O PLAY a lansat în ultima vreme tot mai multe modele Bluetooth, un lucru deloc surprinzător dat fiind că întreaga industrie se îndreaptă în această direcție. Să nu uităm că la iPhone 7 nu există o mufă pentru căști (și probabil nu va exista nici la modelele iPhone viitoare). H4 sunt interesante și din alte puncte de vedere: nu continuă trăsăturile de design ale H6, H7, H8 și ale noilor H9. Nu spunem asta din cauză că acelea sunt urâte, dar e bine să vedem diversitate.

Exteriorul

Să începem cu împachetarea. Beoplay H4 vin într-o cutie extraordinară, similară celei A2 Active, chiar dacă designul corespunde mai bine cu cea „widescreen” a boxelor testate de noi data trecută. După ce deschizi cutia, găsești căștile sprijinite pe o suprafață moale; sub ea sunt accesoriile, dar ele nu sunt multe. B&O Play a economisit intenționat bani, dat fiind că acesta este modelul cel mai ieftin al lor – asta însemnă că tot ce primești este un cablu cu jack și un alt cablu scurt pentru reîncărcare, dar din păcate nu și o punguță moale pentru transport și depozitare. Dacă tot l-am adus în discuție, nici cablul de încărcare nu este perfect: e foarte scurt, are cam 30 cm, și dat fiind că vorbim de un cablu simplu USB-A – Micro-USB, nu prea are rost să îl bagi într-o priză în perete la acea lungime; poate fi incomod chiar și lângă un laptop. Din fericire, datorită mufelor standard folosite, poți ușor să îl înlocuiești cu un cablu mai lung.

Acestea au fost toate părțile negative. Beoplay H4 este un dispozitiv tehnologic superb. Designul arată incredibil. Este simplu la bază, iar atmosfera emanată este impusă de gri-ul din jurul pad-urilor și de aluminiul în culoarea cuprului. E modern, simplu, retro și tradițional, toate în același timp. Designul a fost produs de Jakob Wagner, care a făcut același lucru pentru toată gama H. Danezii au lăsat produsul în mâini bune. Momentan există o singură culoare, gri-cenușiu, însă există zvonuri cum că B&O PLAY va lansa și alte culori sezoniere: unele sunt foarte interesante, așa că dacă vă plac culorile extreme, urmăriți-le.

Chiar dacă produsul celor de la B&O PLAY este entry-level, materialele sunt de calitate premium. Breteaua căștilor este realizată din oțel inoxidabil flexibil cu un material textil pe interior și piele pe exterior, în timp ce pad-urile sunt acoperite cu piele moale de miel, cum ne-a obișnuit compania. Boxele propriu-zise sunt plasate într-o îmbrăcăminte de plastic, dar gândește-te la plastic mai moale la atingere, și nu la cel rigid. Firele nu trec prin bretea (sau pe altundeva) grație unui nou design: sunt îmbrăcate într-un material textil împletit, „atârnând”. Pad-urile se învârt la 90 de grade, așa că putem să facem căștile plate pentru a le putea căra mai ușor sau pentru a le pune la gât. Diferitele mufe și butoane sunt pe partea dreaptă a căștilor. Dimensiunile sunt de 195 x 220 x 50 mm, iar căștile cântăresc 235 de grame, aparținând unei categorii mai ușoare.

Interiorul

În principiu, Beoplay H4 se conectează la aparatele noastre prin Bluetooth, folosind standardul 4.2; mai mult, folosesc un codec AAC, ceea ce înseamnă că sincronizarea sunet-imagine nu ar trebui să devină o problemă dacă ne uităm la ceva pe Apple TV. Compania ne promite o rază de 10 metri de funcționare, care este cu mult mai mică decât razele de 30 de metri obișnuite, dar e foarte probabil ca noi să nu ne îndepărtăm la mai mult de 10 metri de dispozitivul nostru. Abia când am ieșit din camera în care se afla și ne-am dus cam la 15 metri depărtare, sunetul a început să dispară. Căștile pot memora opt aparate separate și se vor conecta la ele automat.

Două drivere electro-dinamice de 40 mm sunt responsabile pentru sunetul din fiecare ureche. Din moment ce vorbim despre căști wireless, avem nevoie și de baterie. Bateria proprie de 600mA ajută, dar ea nu poate fi schimbată, cum e cazul în alte căști Bluetooth ale B&O PLAY. Compania spune că durata de viață este de 19 ore, iar bateria se încarcă până la 100% în două ore și jumătate. Nu trebuie să te temi că Beoplay H4 rămân fără baterie la momentul nepotrivit: te poți conecta la dispozitivul tău prin metoda tradițională a unui cablu simplu jack-jack găsit în cutie.

Nu există microfoane sau butoane pe cablu. Ele sunt plasate direct pe căști (dat fiind că funcționează și wireless). Suprafața nu este una touch, ca la modelele mai scumpe ale B&O PLAY, ci cu mici butoane obișnuite plasate pe dreapta căștilor. Poate că e chiar o variantă mai bună, dat fiind că un ecran touch nu este tocmai ideal pentru a ajusta, spre exemplu, volumul. Au existat griji și în ce privește butonașele, însă ele se potrivesc perfect atingerii, ceea ce e grozav. Totuși, există o problemă legată probabil de software: când vrei să sari peste o melodie (dublu click pe butonul din mijloc), cântecul se oprește și repornește la al treilea click. Nu a fost prea enervant, dar cu siguranță nu așa trebuie să funcționeze sistemul – sperăm să existe o actualizare de software care rezolvă problema în curând. Încă un lucru de menționat este că din cauza inexistenței unui buton on/off, dacă dorim oprirea căștilor apăsând lung pe butonul play/pause, în loc pornește Siri.

Calitatea sunetului

Am ajuns la partea cea mai importantă. B&O PLAY folosește cuvântul „nefiltrat” în materialul ei promoțional, ceea ce înseamnă că ne putem aștepta la un sunet curat și lipsit de exagerări sau magie. Danezii au început să folosească fraza „Bang & Olufsen Signature Sound”, care promite aceeași calitate a sunetului ca cea a fratelui mai mare. Modelul H4 are un sunet extraordinar, respectând promisiunea. Subiectiv vorbind, bass-ul este prea amplu pentru sunetul curat pe care l-au promis, însă putem să-l modificăm cum dorim folosind funcția ToneTouch în aplicația Beoplay, la fel cum o putem face cu multe alte dispozitive ale companiei. Prin aceasta putem crea un sunet foarte armonios și curat. Sunetele de mijloc nu dispar, iar cele ridicate sunt curate și frumoase – asta la un volum normal, desigur; când ridicăm volumul la maximum, sunetul se distorsionează.

Vorbitul pe Skype sau la telefon nu a părut să fie o problemă, ceea ce înseamnă că microfonul funcționează bine, iar conexiunea cu vorbitul a fost bună. Purtatul lor a fost confortabil datorită greutății mici. Căștile nu vor deveni o povară pe capul tău în timpul plimbărilor lungi sau vizionării de filme. Poți auzi lumea din exterior destul de bine (fără să ne gândim la lipsa funcției de noice cancelling) chiar dacă pad-urile se potrivesc perfect peste urechi.

Verdict Final

Modelul Beoplay H4 este o opțiune grozavă de a pătrunde în lumea căștilor wireless. Le poți folosi la TV fără a-ți deranja familia și, cu primăvara venind, ele se potrivesc cu mersul la muncă dimineața, când temperaturile sunt permanent peste 10 grade Celsius. Nici nu mai aducem în discuție faptul că iPhone 7 nu are o mufă pentru căști, un alt motiv să încercați ceva wireless.

Designul Beoplay H4 arată grozav. Calitatea sunetului este de asemenea bună. Deși nu se ridică tocmai la înălțimea unor H9 sau H6, este o calitate mai bună raportată la cost. Prețul de 300 de euro este puțin cam mare pentru prima pereche de căști (poate chiar și pentru a doua), dar dacă te gândești că poți găsi și modele mai slabe calitativ la același preț, deodată situația nu mai arată atât de rea. Uitându-te la design le-ai cumpăra imediat, însă trebuie să te gândești dacă prețul merită. Dacă vei ajunge să le cumperi, cu siguranță nu vei fi dezamăgit. B&O PLAY a creat o pereche de căști de o calitate grozavă.

Apple Inc. (AAPL)

Ai citit asta?

“Fiecare Mac pe care îl cumpărăm permite IBM să economisească bani.”

Computerele care funcționează sub Windows ajung să fie, în final, de trei ori mai scumpe decât Mac-urile.