imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Eșecul platformei Ping a contribuit la succesul înregistrat de Apple Music


Ping, prima platformă de socializare cu accent pe industria muzicală al celor de la Apple, a debutat în 2010, însă pur și simplu nu s-a putut ridica la înălțimea așteptărilor. Doi ani mai târziu s-a renunțat complet la acest proiect, iar peste trei ani a fost lansat un nou serviciu.

Popularitatea smartphone-urilor și a rețelelor de socializare sunt două procese care s-au generat reciproc, și nimic nu ar putea opri acest trend: în App Store au apărut valuri de noi aplicații și servicii. Apple știa încă din 2010 că pentru atingerea succesului nu e suficient să lanseze noi produse pe piață; pentru creșterea ratei de profit aveau nevoie și de servicii de calitate. În zilele acelea, iTunes era un serviciu destul de popular, iar afacerea din industria muzicală a celor de la Apple era mai mult decât o simplă ramură de business de succes, însă, desigur, trebuia să se reacționeze cumva la apariția Spotify.

Astfel că cei din Cupertino, văzând șansa oferită de rețelele de socializare, și-au închipuit un viitor în care vor construi propria platformă. Se zvonește că proiectul a fost un eșec total. La fel ca alte încercări ale companiei. Ping oferea posibilitatea ca, prin iTunes, muzicienii și interpreții să-și distribuie postările și să creeze evenimente, iar utilizatorii aveau ocazia de a vedea la ce concerte se duc prietenii lor.

Servicii similare sunt oferite azi de Spotify și Apple Music, deși acestea nu sunt chiar atât de populare. Steve Jobs a lansat Ping 4 – cu doar câteva luni înainte să-și dea demisia – și a afirmat că acest serviciu e un fel de Facebook și Twitter combinat cu iTunes. Și chiar așa au stat lucrurile; la Apple se oferă prioritate lucrurilor simple. S-a încercat integrarea în propria platformă a unei strategii care, aparent, funcționa foarte bine.

Practic, conceptul nu avea nicio problemă, de vreme ce o serie de muzicieni faimoși au susținut Ping, iar în primele 24 de ore s-au conectat un milion de utilizatori. Însă acesta e un număr destul de scăzut, dacă luăm în considerare că iTunes număra deja 160 de milioane de utilizatori. Cu toate astea, serviciul nu a fost întâmpinat cu prea multă căldură de reprezentanții presei, și chiar Steve Jobs a recunoscut că poate era mai bine ca serviciul să fie integrat pe Facebook.

Cu toate astea, până atunci Ping nu avea posibilitatea de a exista fără un public precum cel de care se bucura Facebook, așa că pur și simplu nu avea cu să reușească. În 2012, Tim Cook a afirmat într-un interviu că deja se înregistrează un feedback negativ din partea utilizatorilor în raport cu serviciul Ping, astfel că a devenit inutil ca Apple să mai dedice energie acestui proiect. De fapt, acest lucru nu era întru totul adevărat, de vreme ce iTunes încă avea nevoie de o doză de inovație, pentru că Ping nu reușise să furnizeze acest lucru. Cei de la Apple aveau nevoie de inovație atât pe partea de business, cât și pe cea de strategie; inovație ce a sosit 3 ani mai târziu.

A fost nevoie de acest răstimp pentru ca Apple să recunoască faptul că tot ce doresc oamenii e să asculte pur și simplu muzică, la fel ca în perioada de glorie a iPod-ului. Între timp, Apple a achiziționat Beats Electronics, compania lui Jimmy Iovine și a lui Dr. Dre, care era și proprietarul companiilor Beats by Dr. Dre și Beats Music. În urma acestui business de 3 miliarde de dolari, Apple a lansat în 2015 Apple Music, platformă care în prezent e al doilea cel mai mare serviciu se music streaming din lume. Afacerea din domeniul muzicii a celor de la Apple a fost condusă până în luna august a anului curent de Iovine, care a fost înlăturat din cauza eșecurilor înregistrate la categoria conținut unic.

Sursa: AppleInsider

iphone 8
Apple Inc. (AAPL)

Ai citit asta?

“Fiecare Mac pe care îl cumpărăm permite IBM să economisească bani.”

Computerele care funcționează sub Windows ajung să fie, în final, de trei ori mai scumpe decât Mac-urile.