imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Această postare nu a fost actualizată de mai mult de un an. Conținutul poate fi depășit.

Elon Musk se teme de apariția roboților ucigași și așteaptă măsuri de precauție din partea ONU


Mai mult de 100 de experți în robotică solicită reglementări privind utilizarea roboților cu inteligență artificială în cadrul armatei. Ei doresc stabilirea unui cadru formal care să împiedice o invazie a roboților ucigași. Elon Musk și celelalte personalități influente din industrie, care au aceeași opinie cu el, doresc să se ia măsuri de prevenție cât mai curând posibil.

Ar fi greu să spunem exact ce sperăm să vedem în viitor sau care ar putea fi rezultatul fuzionării inteligenței artificiale și a roboticii. Nu este deloc exagerat să fim puțin speriați atunci când Stephen Hawking, Steve Wozniak și Elon Musk repetă mereu aceeași mantră despre faptul că vor exista probleme cu roboții. O mie de specialiști din domeniu și-au manifestat deja îngrijorarea cu privire la acest subiect în 2015. Singurul lucru bun pe care îl pot aduce cuvintele lui Elon Musk și ale celorlalți specialiști este acela de a ajuta la creșterea nivelului de conștientizare din partea publicului larg, dar mai ales a autorităților, cu scopul de a declanșa o reacție care să prevină mai degrabă decât să rezolve.

Elon Musk, cunoscut în primul rând pentru Tesla și SpaceX, și alte 115 astfel de personalități care pot fi numite experți în domeniul inteligenței artificiale, au chemat ONU să facă ceva împotriva folosirii roboților în situații de război. Potrivit poziției lor, AI și roboții vor aduce cea de-a treia revoluție militară. Aceste mașini sunt precum cutia Pandorei și vor aduce teroarea omenirii. Autorii acestei scrisori au mai adăugat că nu a mai rămas mult timp pentru a acționa, deoarece robotica și arsenalul militar sunt deja la un nivel complet inimaginabil pentru oamenii de rând.

Odată dezvoltate, ele vor permite o escalare a conflictelor armate la o scară mai mare decât oricând și cu o evoluție mai rapidă decât pot înțelege oamenii. Acestea pot fi arme ale terorii, arme pe care despoții și teroriștii le pot folosi împotriva oamenilor nevinovați, iar armele pot fi piratate pentru a se comporta în moduri total nedorite.

Cu toate acestea, nu toată lumea vede viitorul și situațiile care se prefigurează atât de sumbre. De exemplu, fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg, a reacționat recent la discursul lui Elon Musk, spunând că nu-i înțelege pe cei care încearcă să imagineze scenarii apocaliptice. El crede că inteligența artificială ne va face viața mai bună în multe feluri. Reacția lui Musk nu s-a lăsat așteptată și i-a răspuns pe Twitter: “Am vorbit cu Mark despre asta. Înțelegerea sa asupra subiectului este limitată.”

sursa: BBC

MBA
Apple Inc. (AAPL)

Ai citit asta?

“Fiecare Mac pe care îl cumpărăm permite IBM să economisească bani.”

Computerele care funcționează sub Windows ajung să fie, în final, de trei ori mai scumpe decât Mac-urile.