imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Această postare nu a fost actualizată de mai mult de un an. Conținutul poate fi depășit.

Durata de viață din ce în ce mai mare a Mac-urilor


Nimic nu durează la infinit. Dar Mac-urile continuă să-și facă treaba pentru mai mult timp decât ai bănui.

Acum câteva zile am fost rugat să rezolv o problemă a unui laptop. Am fost cuprins de uimire când mi-a fost arătat un MacBook din aluminiu din 2008 (unul dintre modelele acelea ciudate fără port FireWire). Chiar și după șapte ani își făcea treaba. Binențeles că i-am înlocuit bateria și hard discul cu unul SSD, dar cea mai mare parte a sistemului a rămas neschimbată și acest lucru mi-a întărit părerea că Apple nu primește încă suficient credit pentru durata de viață a produselor sale.

Dacă nu s-a stricat

De multă vreme se vorbește în comunitatea Mac că produsele Apple au durata de viață mai lungă decât PC-urile Windows, dar în ultimii ani a devenit din ce în ce mai evident că Apple dorește să facă produsele sale și mai longevive. Dacă te uiți la cerințele de sistem pentru instalarea viitorului sistem de operare OS X El Capitan spre exemplu, vei vedea că acesta poate rula pe sisteme începând cu iMac-ul de la mijlocul lui 2007. Mai mult, vei observa că aceste cerințe nu s-au modificat de la predecesorul său Yosemite încoace – cerințe care, la rândul lor, erau neschimbate de la predecesorul său Mavericks. Și de la predecesorul acestuia, Mountain Lion. Și tot așa. Adevărul este că cerințele minime de sistem nu s-au modificat în ultimii cinci ani.

Probabil și mai interesant, cerințele de sistem nu s-au schimbat prea mult nici pe partea de iOS, în ciuda iterațiilor și dezvoltărilor rapide de pe tărâmul smartphone-urilor. Noul iOS 9 va funcționa pe dispozitive începând cu iPhone-ul 4s și iPad-ul 2, vechi din 2011. (Bineînțeles, dacă vor rula ok pe aceste dispozitive este o altă discuție.)

Amândouă aceste lucruri sunt dovezi de măiestrie inginerească, dar în același timp ar putea părea contraproductive. Până la urmă, Apple face bani atunci când utilizatorii cumpără noi dispozitive – dar dacă calculatoarele lor vechi de șapte ani continuă să ruleze ultimele și cele mai bune sisteme de operare, care ar fi motivul lor să-și schimbe sistemul?

Evident, performanțele mai bune. Și funcționalitățile noi. Chiar dacă aceste sisteme de operare rulează pe dispozitive vechi, acestea nu dispun de hardware-ul necesar pentru noile funcționalități: Handoff, spre exemplu, necesită un anume chipset wireless. Iar Mac-urile mai vechi nu îndeplinesc ultimele și cele mai înalte standarde Wi-Fi.

Cu toate că de multe ori avem senzația că suntem trași pe sfoară – oh, scuze, nu mai oferim asistență pentru acel model…nu v-ați gândit mai bine să achiziționați unul nou? – abordarea Apple este mai subtilă, făcându-te să-ți dorești un produs nou mai curând decât să-ți iei unul de nevoie.

Bine pentru tine, bine pentru mine

De fapt, ai putea spune că menținerea unei liste mai lungi de dispozitive compatibile îi ajută pe cei de la Apple să-i determine pe clienți să-și facă upgrade-uri, utilizatorii rămânând oarecum blocați între folosirea echipamentelor care nu au cele mai recente caracteristici sau pe cele cu performanțe inferioare.

Personal însă, aș privi lucrurile altfel mai curând: prin păstrarea compatibilității cu dispozitivele mai vechi, Apple își îndeplinește obiectivul auto-proclamat de a-și satisface clienții. Nimănui nu îi place să i se spună că trebuie să renunțe la computerul lui doar pentru a face actualizarea la cel mai recent software. Acest principiu lucrează în avantajul Apple, deoarece menținerea unor sisteme de operare mai puțin fragmentate face mai convingătoare implementarea unor noi caracteristici. Ne referim aici mai mult la iOS, pe care Apple îl actualizează în mod regulat, dar același lucru este valabil și pentru OS X. Permițând cât mai multor utilizatori să adopte cele mai noi sisteme de operare, dezvoltatorii – inclusiv cei de la Apple – se pot concentra cu soft-urile lor asupra platformelor mai noi, fără a-și dezamăgi clienții care folosesc sisteme mai vechi. Acesta este unul dintre motivele principale pentru care Apple oferă gratis noile versiuni de software.

Există, de asemenea, și un element de securitare: oferind suport pentru platformele mai vechi, Apple se asigură că ultimele actualizări care rezolvă vulnerabilități de securitate vor fi instalate pe toate sistemele care mai sunt în folosință. În comparație, nu trebuie să ne uităm mai departe de recenta vulnerabilitate care a lovit dispozitivele Android pentru a vedea efectele unei platforme foarte fragmentate.

Benefic pentru toată lumea

Această longevitate merge mână în mână cu “declinul specificațiilor”. Vom continua să folosim dispozitivele noastre atât timp cât ele vor continua să îndeplinească ceea ce avem nevoie să facă, nu până când specificațiile ne sugerează că trebuie să upgradăm.

Acum, revenind la laptopul din 2008: dacă Apple continuă în ritmul actual, durata de viață a acelui calculator poate ajunge la zece ani de la achiziționarea lui, ceea ce oferă un randament al investiției foarte bun.

Între timp, noi, cei care facem upgrade-ul la acel nou și strălucitor produs – ca și mine, care am schimbat șapte smartphone-uri în opt ani – putem să vindem dispozitivele noastre mai vechi dar perfect funcționale pe o piață secundară, foarte vie, unde acestea vor continua să funcționeze pentru încă câțiva ani. Și asta este bine pentru noi, bine pentru persoanele care le cumpără și este bine chiar și pentru Apple.

sursa: Macworld

MBA Retina
Apple Inc. (AAPL)

Ai citit asta?

“Fiecare Mac pe care îl cumpărăm permite IBM să economisească bani.”

Computerele care funcționează sub Windows ajung să fie, în final, de trei ori mai scumpe decât Mac-urile.