imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Această postare nu a fost actualizată de mai mult de un an. Conținutul poate fi depășit.

Documentele 3D, în vizorul celor de la Apple


În ultimele zile, au fost mai multe știri scurte despre subiectul pe care l-am menționat mai sus – documentele 3D și faptul că Apple le are în vedere. Am luat toate articolele respective și le-am inclus într-unul singur. Dacă ești interesat să-ți faci un avatar al tău într-un mod cât mai realist, pentru momentele când te joci pe calculator/pe mobil, sau ți-ar plăcea să-ți asamblezi mobila de la IKEA pe baza unui manual cool în AR (Realitate augmentată), ori pur și simplu de-abia aștepți lansarea ochelarilor Apple AR-VR, atunci ești unde trebuie.

TrueDepth pentru crearea animațiilor

Îți mai amintești când ți-am arătat cum animează cei de la studiourile Hollywood personajele CGI din filmele blockbuster? Tehnica se bazează pe același mod în care funcționează animoji pe iPhone X. Evident că nu este suficientă energie în telefoanele noastre, dar, în teorie, există oportunitatea de animarea personajelor doar prin utilizarea sistemului de cameră numit TrueDepth.

Dezvoltatorii următorului joc de mobil, The Walking Dead – Our World, au transformat teoria în practică și, folosind o metodă specială, au creat personaje animate cu ajutorul iPhone. Procesul este următorul: la început, ei au pregătit pe Mac un model 3D al personajului respectiv, iar apoi au creat conexiunea părților care se mișcă cu masca formată din 50 de puncte pe care TrueDepth este capabil să le observe pe față.

Când totul este gata, pasul următor este o aplicație dedicată. Animatorul poate verifica o imagine previzionată a personajului pe telefon, apoi prin apăsarea butonului de înregistrare începe imitarea expresiilor dorite, ca la final să încarce toate informațiile în computer. Programul de animare poate modifica în continuare keyframe-urile înregistrate și apoi le poate exporta. Și iată cum avem un personaj virtual cu expresii umane, care seamănă perfect cu cele din viața reală.

Dezvoltatorilor le-ar plăcea să ducă acest lucru și mai departe. Ei plănuiesc să facă acest proces de animare disponibil și pentru utilizatori, astfel încât să-și creeze propriile avatare. Un lucru cam grozav, nu-i așa?

Realitatea augumentată pentru a evita complicațiile

Aplicația IKEA a fost una dintre primele care a intrat în valul ARKit și a demonstrat de ce avem nevoie de realitatea augmentată. În aplicație, poți să cauți cu ușurință printre obiectele de mobilier și, dacă îți place vreuna dintre ele, poți să o pui în locația dorită din casă și să te decizi dacă arată bine sau nu.

Sună grozav, dar nu poți scăpa de durerile de cap date de asamblare. În ciuda faptului că IKEA include informații foarte detaliate și manuale simple în cutiile produselor lor, montarea poate fi un moment greu pentru mulți dintre noi. Poți ajunge chiar să angajezi un profesionist pentru a face acest lucru pentru tine.

Avem vești proaste pentru acei profesioniști: serviciile lor ar putea fi inutile în curând. Adam Pickard, dezvoltatorul iOS, a creat aplicația perfectă pentru asamblare – manuale care funcționează cu realitatea augmentată. Astfel, acele piese de mobilier le va putea face cu o singură mână până și cel mai puțin inteligent babuin.

Trebuie doar să scanezi codul de bare de pe cutia obiectului de mobilier cu ajutorul aplicației – care este încă la nivel de dezvoltare – și poți arunca la gunoi manualul obișnuit de asamblare. Prin realitatea augmentată poți urma întreg procesul de montare pas-cu-pas, totul fiind animat. Îți poți da seama unde îi este locul celui mai mic șurub.

Dezvoltatorul s-a folosit de diagramele și configurațiile de la IKEA, iar aplicația a fost realizată prin programele Adobe. Dar cu siguranță va trece la ARKit, dacă va fi urcată pe App Store.

Patente pentru AR-VR care ne duc spre o lume Science Fiction

După cum se poate vedea în videoul de mai sus, ar trebui să-ți ții dispozitivul în mână în timpul procesului de asamblare. Totuși procesul în sine nu este o muncă pe care să o poți realiza cu o singură mână, ar fi mult mai ușor să te uiți la el doar din când în când. Iar ochelarii pentru realitate augmentată de la Apple ar putea face acest lucru posibil.


Totuși, Apple Glass este, în cel mai bun caz, de-abia în stadiul de dezvoltare, deci ne despart încă ani buni de lansarea propriu-zisă. Acest lucru nu împiedică însă compania să patenteze diferite tehnologiii necesare. Deși Tim Cook susține că Realitatea Augmentată este viitorul, Apple nu a renunțat complet la realitatea virtuală. Patentele care au fost recent propuse pentru aprobare sugerează clar acest lucru.

Primul patent ar putea rezolva problema întârzierii care afectează aproape toate tipurile de ochelari VR. Una dintre cele mai mari probleme ale acestei tehnologii este faptul că mediul virtual mereu în schimbare generează o cantitate extrem de mare de date. Și este extrem de dificil să înaintezi fără o mică întârziere. Soluția descoperită de Apple ar putea duce la o optimizare a procesului.

În momentul redării, sistemul ar putea crea două tipuri de imgini diferite – una cu o rezoluție mare și alta cu o rezoluție mică. În acest caz, doar acele câmpuri în care se concentrează atenția utilizatorului ar avea o rezoluție mare necesară unei experiențe bune. Câmpul periferic ar avea o rezoluție scăzută pentru a nu consuma inutil resursele sistemului. Ochiul uman funcționează într-un mod asemănător. Astfel, Apple ar putea crea o experiență VR fără întârzieri neplăcute, folosind un sistem de urmărire a capului și a ochilor.

Celălalt patent ar putea introduce o tehnologie pentru „citirea 3D“. Conform descrierii patentului, utilizatorii nu ar trebui decât să își pună la ochi ochelarii AR-VR pentru a deschide un document 3D pregătit special. Documentul ar pluti în fața ochilor utilizatorilor, indiferent de direcția în care aceștia ar alege să privească. Probleme ca datul paginii sau răsfoirea ar putea fi rezolvate prin diferite gesturi.

Cea mai interesantă parte este că documentul în sine ar putea fi multidimensional. Astfel, utilizatorii ar putea aprofunda anumite lucruri, aducând documentul mai aproape de ei. De exemplu, în cazul unei diagrame complexe, ar putea ridica planul respectiv de pe pagină, realizând practic un efect de zoom 3D.

S-ar putea ca în viitor să fie extrem de amuzant să fii student.

Surse: The Verge, 9to5Mac, AppleInsider

MBA
Apple Inc. (AAPL)

Ai citit asta?

“Fiecare Mac pe care îl cumpărăm permite IBM să economisească bani.”

Computerele care funcționează sub Windows ajung să fie, în final, de trei ori mai scumpe decât Mac-urile.