imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Această postare nu a fost actualizată de mai mult de un an. Conținutul poate fi depășit.

Din garaj pe scenă, via Apple – O discuție amicală cu Ciprian Iacob


Povestea lui Ciprian începe într-un garaj din Piatra Neamț, unde ia contact pentru prima dată cu produsele Apple. “Erau doi baieți care reușiseră să strângă o adevărată armată de calculatoare, componente, circuite și toate cele.” Îi facuse cu ochiul un iMac G3 cu al său tub catodic viu colorat, în fața căruia iți era imposibil să ramâi impasibil. După o defilare a “armatei” de produse, pleacă acasă cu un iBook G4, “fratele mai bătrân al MacBook Air-ului, singurul pe care mi-l puteam permite la momentul respectiv”. Apple însă nu făcuse încă la acea vreme (iBook G4 a fost produs intre anii 2003 – 2006) trecerea la arhitectura x86 a celor de la Intel, așa că “switch-ul” s-a dovedit puțin mai complicat de făcut decât anticipase el. “Ajuns cu el acasă, mi-am dat seama că e o filosofie total diferită față de un PC cu Windows; arhitectura procesorului, împreună cu sistemul de operare, nu ofereau la acea vreme o compatibilitate foarte mare cu programele deja existente pe Windows.”

Câțiva ani mai târziu, lucrurile stăteau deja mult mai bine. Apple căpătase deja maturitatea oferită de câțiva ani de integrare solidă, atât cu platforma x86, cât și cu procesoarele Intel, iar Ciprian a luat în anul 2010 o hotărâre importanta pentru cariera si viitorul lui: aceea de a se axa pe muzica de film, “într-un context în care am migrat între pian, contrabas, dirijat, teorie muzicală și compoziție. Într-o lume în care procesul creativ intră din ce în ce mai activ în era digitală, am decis că trebuie să mă aliniez valului tehnologic, pentru a fi mereu cu un pas înainte.” Având in vedere că Logic Pro X, software-ul pentru compoziție și producție muzicală al celor de la Apple, reprezenta cea mai versatilă, stabilă și ușor de folosit soluție de pe piață, decizia de a opta pentru un sistem Mac a fost extrem de simplă.

Trăsătura de “caracter” preferata a lui Ciprian în ceea ce privește Apple este integrarea perfectă a tuturor serviciilor și produselor companiei, lucru care le face să funcționeze mai degrabă ca un întreg unitar, decât ca entități separate. “Sunt convins că la bază stau viziunea și filosofia în jurul cărora s-a construit ideea de Mac. Nu se lansează într-o bătălie a specificațiilor. Rămâne fidel garantării unei experiențe de utilizare fără cusur. Îți sare în ajutor la nevoie, e un companion, dacă munca ta depinde de calculator și eviți să te împiedici de problemele de hardware/software.”

De-a lungul anilor i-au trecut prin mână si a lucrat cu mai toate produsele Apple, de la iPod la iMac. “În prezent folosesc bineînțeles iPhone-ul, care îmi este și cel mai la îndemână fiind și cel mai portabil, iPad Pro, MacBook si MacBook Pro pentru portabilitatea pe care mi-o oferă in deplasări, precum și noul iMac Pro, care e absolut genial și dintr-o altă ligă (nu am reușit momentan, nici măcar împreuna cu echipa de la festival, să îi atingem limita maximă de resurse pentru nevoile noastre), oferit de partenerii și prietenii nostri de la iStyle, mereu alături de festivalurile de film Bucharest ShortCut și Bucharest Film Awards, pe care le organizez. Avantajul principal in viața mea de zi cu zi este că toate fișierele cu care lucrez se regăsesc în toate dispozitivele Apple pe care le folosesc, în același timp.”

Fie că folosește iPad Pro pentru a viziona filme sau pentru a compune muzică în Logic Pro X din aeroport sau că editeaza un film în Final Cut Pro X, Ciprian se declară mai mult decât un fan al produselor Apple. “Cred că termenul fan nu descrie în totalitate atașamentul pe care îl am față de Apple si produsele lor. Nu e nici obsesie, ci pur și simplu simt că e un sistem atât de funcțional și de perfectat până la ultimul detaliu, încât nu mă văd peste cinci ani lucrând într-un alt ecosistem; și întâmplător sau nu, aproape toți prietenii și oamenii din jurul meu au ajuns să folosească Apple. De la simpli utilizatori și până la power-useri.”

Cât despre viitor… “Cu sigurantă, cred că upgrade-ul logic ar fi către un MacBook Pro din generația cu touch bar. Am lucrat pe parcursul unui festival pe el și am rămas pur și simplu impresionat de resursele de putere pe care le ofera, având în vedere că vorbim despre un laptop. Cel mai aproape însa cred ca este un Apple Watch, având în vedere toate avantajele pe care mi le oferă, plus un design superb :) Simt că va veni curând.”

Ciprian Iacob este un tânăr compozitor de muzică de film cu o experiență de 10 ani în industrie, câștigată prin numeroase proiecte de succes în România, Marea Britanie, Franța și Statele Unite.

Compozițiile sale au fost promovate în cadrul unor festivaluri internaționale din Londra, Glasgow, Franța (Cannes), Los Angeles și New Delhi.

Printre colaborările sale recente se află și prestația pe scena principală în cadrul conferinței TEDx Cluj de anul acesta, experiență pe care a preschimbat-o într-un connecting the dots prin muzică live, film și tehnologie. În 2014 și 2016 Ciprian performează în concertul “The Masterpiece”, un proiect care a implicat nume de top din industrie, cum ar fi Hans Zimmer, Thomas Bergersen, sau Uyanga Bold.

A devenit fondatorul Bucharest ShortCut Cinefest – singurul festival lunar de film independent din București si  Bucharest Film Awards, eveniment de calibru care a reușit, prin specificul său, să redefinească conceptul de comunitate cinefilă și a adus la București în toamna anului 2017 peste 50 de producții independente, 24 de regizori, actori și producători din peste 10 țări, concerte, cinema VR, cât și massterclass-uri de scenaristică, muzică de film și cinematografie. Pe scurt, un circuit complex de activități și arte conexe.

MBA
Apple Inc. (AAPL)

Ai citit asta?

“Fiecare Mac pe care îl cumpărăm permite IBM să economisească bani.”

Computerele care funcționează sub Windows ajung să fie, în final, de trei ori mai scumpe decât Mac-urile.