imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Această postare nu a fost actualizată de mai mult de un an. Conținutul poate fi depășit.

Developer de aplicații Mac folosește klingoniana pentru a-i exaspera pe cei care i-au piratat aplicația


Când un klingonian spune bortaS bir jablu’DI’reH QaQqu’ nay’ nu e bine. Asta înseamnă “răzbunarea este un fel de mâncare servit cel mai bine rece” și ceea ce este urmează probabil este o lovitură mortală.

Dezvoltatorul uBar, Edward Brawer, a avut o altă abordare în lupta cu cei care-i piratau aplicația. În momentul în care aplicația detecta faptul că a fost evitat mecanismul de verificare a licenței numele aplicațiilor și al directoarelor apăreau în limba klingoniană.

“Știam că lupta cu ei ar fi o pierdere de timp”, a declarat Brawer pentru Cult of Mac. “Acești oameni în mod clar nu au nimic mai bun de făcut. Deci, m-am gândit că un război asimetric ar fi cel mai bun răspuns. ”

uBar are aproximativ 30.000 de utilizatori plătitori. Utilizatorii noi pot testa uBar gratuit timp de o lună înainte de a li se cere să se înregistreze plătind o taxă de 20 $. Brewer estimează că aproximativ 1.000 de utilizatori au folosit modalități ilegale de a instala aplicația pe computerele lor, fără a plăti. Klingonienii sunt un fel de pirați în Star Trek.

În 2014, valoarea software-ului ilegal copiat a totalizat 10,9 miliarde $ doar în America de Nord, arată un studiu efectuat de VI Labs. Datele obținute în urma cercetării au arătat de asemenea că două din cinci produse software aflate în circulație, la nivel global, sunt neplătite.

Strategia lui Brawer a fost simplă. A lăsat “pirații” să copieze uBar. În loc să schimbe mecanismul de protecție, Brawer a programat uBar să traducă denumirile în cuvinte aleatoare klingoniene ori de câte ori aplicația detectează eludarea mecanismului de înregistrare.

Cult of Mac
Cult of Mac

“Ca fan SF, îmi place Star Trek, dar nu până în punctul de a fi un fan Star Trek”, a spus el. “Mi-am amintit că unii fani au fost atât de obsedați încât au învățat limba klingoniană. Așa că am căutat pe Google “dicționar klingonian” iar ce a urmat este istorie”.

Bineînțeles, utilizatorii neautorizați au trimis e-mailuri frustrate de pe conturile lor de mail de la locul de muncă către echipa de suport tehnic a uBar ca să se plângă despre “păsăreasca” care le-a apărut pe ecran. Unii chiar au semnat cu numele și denumirea poziției lor mesajele.

Echipa de suport tehnic le-a răspuns:

Întucât utilizați o copie piratată a uBar, este de la sine înțeles că trebuie să începeți să învățați klingonina. Este viata pe care ați ales-o. Dujeychugh jags nIv yItuHQo’!

Cu stimă,
Echipa uBar

Brawer a așteptat un an înainte de a publica detalii despre asta. De curând, a povestit despre strategia sa pe blogul său.

“Sunt mulțumit de rezultat”, a spus el. “În loc să fiu îngrijorat, supărat sau furios despre piraterie, aceasta ne-a oferit un subiect de amuzament pe tot parcursul anului și ne-a permis să ne concentrăm pe ceea ce facem cel mai bine – să scriem software pentru Mac”.

sursa: Cult of Mac

MBA
Apple Inc. (AAPL)

Ai citit asta?

“Fiecare Mac pe care îl cumpărăm permite IBM să economisească bani.”

Computerele care funcționează sub Windows ajung să fie, în final, de trei ori mai scumpe decât Mac-urile.