imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Această postare nu a fost actualizată de mai mult de un an. Conținutul poate fi depășit.

Detaliile tehnice cu privire la Face ID sunt extraordinare


Secretele noului iPhone X vor rămâne bine ascunse până când vor fi disponibile pentru toată lumea și luate la puricat. Dar putem spune cu certitudine, fără să fi văzut dispozitivul, că densitatea celei mai înalte tehnologii pe milimetru pătrat este cea mai mare în canalul aflat în partea de sus a ecranului de la iPhone X.

A fost absolut fantastic atunci când Phil Schiller, VP al departamentului de marketing al Apple, a prezentat iPhone X și a povestit despre senzorii aflați în spatele ecranului. Și asta nu pentru că Schiller este un prezentator fenomenal, dar lista senzorilor aproape că iese din ecranul gigant. Este incredibil cât de multă tehnologie au reușit acești oameni să introducă într-un loc atât de mic. Hai să vedem despre ce e vorba:

o cameră cu infraroșu, un senzor de lumină puternică denumit „flood illuminator”, un senzor de proximitate, un senzor de lumină ambientală, un difuzor, un microfon, o cameră de 7 MP și un proiector DOT.

Da, opt senzori diferiți și multe alte părți într-o bucată de aproape 0.5 cm x 3 cm. Deși e adevărat că pe unele dintre ele le-ai întâlnit și înainte, să ne întoarcem totuși în timp la camera de pe spatele iPhone 4 care avea 5 MP – iar acum camera de față a noului iPhone X are 7 MP. Acest aspect oferă cu totul și cu totul o altă atitudine. Să nu mai menționăm de trioul compus din camera cu infraroșu, de senzorul „flood illuminator” sau de proiectorul Dot care sunt total noi în iPhone și, de asemenea, și pe piața telefoanelor mobile inteligente.

Da, în telefoanele deștepte sunt noi. Dar altundeva ceva similar a apărut acum câțiva ani, iar acest lucru este un exemplu relevant despre viteza de dezvoltare ale acestor tehnologii. În 2009, Microsoft a introdus acest lucru:

Da, acesta este Kinect care a fost menit să dezvolte și să urce la un alt nivel experiența Xbox și, după cum putem observa, senzorii noului iPhone X sunt similari cu cei de la Kinect. Microsoft a cumpărat această tehnologie de la o companie mică din Israel numită PrimeSense. PrimeSense și-a început cariera și a făcut primii pași cu 3D mapping. Invenția lor a fost să creeze o hartă tridimensională dintr-o hartă dotmap invizibilă și mișcările ei, cu ajutorul unui grup de infradot-uri proiectate pe o suprafață.

În cazul Kinect, a fost vorba despre o hartă cu o adâncime de 320 x 240 și 2048 de nivele de sensibilitate, realizate baza a aproximativ 30 000 de puncte laser pe care proiectorul IR le-a proiectat asupra scenei conform unui pattern proprietar. Nu e nicio surpriză că de atunci, Kinect a fost un produs extrem de căutat, care a ajuns să fie vândut în milioane de exemplare, iar totul s-a transformat într-un succes răsunător pentru Microsoft. Totul a fost atât de incredibil încât ei au spus că a fost vorba despre o capodoperă care a revoluționat industria jocurilor de atunci. Acum știm că nu a fost așa, dar a avut într-adevăr un impact imens în robotică.

Un robot în care au fost implementați senzorii Kinect.

Timpul a trecut, iar tehnologia s-a răspândit. Soluția Intel numită ReapSense a fost lansată în anul 2015 ca făcând parte din Windows Hello; în 2016, Lenovo a introdus Phab 2 Pro, primul telefon pe care rula sistemul de operare Google Tango. În timp ce dezvoltarea Kinect continua. În 2013, Microsoft a prezentat a doua versiune, care a fost mult mai elaborată decât prima. În afară de fețele utilizatorilor, putea detecta și tensiunea arterială. Această îmbunătățire a fost inventată de Microsoft și nu de PrimeSense pentru că

în 2013, Apple a intrat în posesia completă a PrimeSense.  

Știind acest lucru acum, nu mai este o surpriză faptul că Face ID funcționează atât de bine din moment ce e autorizată de o companie care a creat Kinect pentru Microsoft în urmă cu 8 ani, de la început. Camera TrueDepth a noului iPhone X proiectează peste 30 000 de puncte „infradots” pe chipul utilizatorului. În cazul în care nu e lumină suficientă, este ajutat de senzorul „flood illuminator”, astfel încât informația 3D este captată de camera infraroșu și informația primită trece direct către un procesor secund 2-core dedicat, care se bazează pe învățare automată.

Acesta nu este un lucru pe care să-l construiești în garajul tău cât ai bate din palme. Aceasta desființează ideea că Apple a dorit să implementeze Touch ID în ecranul dispozitivului, iar după ce și-au dat seama că este un eșec, au scos Face ID din pălăria magică. Conform spuselor lui John Gruber, autor Daring Fireball, se pare că ar fi o tehnologie de lucru, Apple a oprit dezvoltarea integrării Touch ID și s-a axat pe Face ID. Și ne putem încrede în cele spuse de el pentru că este unul dintre cei mai informați jurnaliști independenți din jurul Apple.

Acesta a fost rezultatul final.

În concluzie, sunt două lucruri care merită notate. Pe de o parte, tehnologia progresează extrem de rapid. Ceea ce a fost un simplu demo experimental în 2009 este acum alături de alți senzori într-un spațiu ce măsoară doar 1,5 centimetri pătrați aflat în spatele ecranului iPhone X. De cealaltă parte, fie că vă place sau nu, Apple a atras atenția asupra Face ID ca fiind următorul pas în recunoașterea biometrică acum câțiva ani, lăsând scannerul de amprente în urmă.

sursa: The Verge și Daring Fireball

AW
Apple Inc. (AAPL)

Ai citit asta?

“Fiecare Mac pe care îl cumpărăm permite IBM să economisească bani.”

Computerele care funcționează sub Windows ajung să fie, în final, de trei ori mai scumpe decât Mac-urile.