imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Această postare nu a fost actualizată de mai mult de un an. Conținutul poate fi depășit.

De ce Mac?


Din ce în ce mai multe companii preferă să ofere angajaților produse Apple. Macintosh-ul a fost primul computer personal accesibil tuturor. Această filosofie a urmărit produsele companiei de la începuturi până în ziua de azi. Mac-urile sunt ușor de folosit de oricine și vin cu foarte multe aplicații utile preinstalate. Fie că le folosești doar pentru a citi mail-ul și a naviga pe internet, fie că le folosești pentru a vizualiza sau edita tabele excel, fie că le folosești pentru a crea muzică sau film, sunt șanse foarte mari să poți face toate acestea imediat ce scoți Mac-ul din cutie. Dacă ai nevoie de anumite aplicații profesionale, evident trebuie să le achiziționezi separat.

Revenind, motivele principale pentru care Mac-ul a devenit un sistem din ce în ce mai des întâlnit în mediul corporate sunt: securitate, ușurința în gestionare și un randament al investiției mult mai bun. Asta spus foarte pe scurt, mai jos vom detalia puțin pe fiecare dintre aceste teme.

compare_large

Faptul că Mac-urile sunt mult mai sigure imediat ce au fost puse în funcțiune este un fapt bine știut. Datorită felului în care macOS este construit, acesta este mult mai puțin vulnerabil atacurilor cibernetice. Chiar dacă un atac reușește să compromită securitatea sistemului, pagubele sunt mai mici, fiind destul de dificilă compromiterea sau pierderea totală a datelor. Marea parte a atacurilor reușite au țintit anumite persoane și au fost de tip “social engineering”, acestea neputând fi contracarate cu măsuri tehnice, căci atacatorii au obținut datele necesare preluării controlului asupra sistemelor sau conturilor chiar de la persoanele vizate. Mai mult decât atât, Find my Mac oferă o funcționalitate binevenită în mediul corporate, aceasta permițând ștergerea datelor de pe sistem de la distanță, în cazul în care acesta este pierdut sau furat.

streamlined_large

macOS-ul este gândit pornind de la conceptul de siguranță, acesta fiind unul dintre obiectivele principale asumate și urmărite de Apple. Tehnologia de ultimă oră este integrată în sistemul de operare pentru a monitoriza și cripta comunicațiile. Actualizările de sistem sunt frecvente, compania reacționând foarte prompt la orice amenințare care apare. În acest scop, Apple a și declanșat un program de recompense pentru cercetătorii care identifică probleme de securitate. Astfel, Apple oferă sume considerabile celor care anunță compania despre astfel de probleme. Mai mult decât atât, întreg ecosistemul este gândit în așa fel încât chiar și aplicațiile altor dezvoltatori pe care le instalăm pe calculator să fie atent verificate în prealabil (cele disponibile pentru instalare prin intermediul App Store) și, oricum, odată instalate, ele nu pot accesa orice resurse ale sistemului, ci doar pe cele pentru care au primit permisiunea, neavând acces la componentele de bază ale sistemului de operare.

Gestionarea ușoară a Mac-urilor este integrată în sistem. Îl poți scoate din cutie, îl integrezi în rețea, este configurat automat cu ajutorul Apple Configurator, după care te poți apuca de lucru. Sistemul are integrată o soluție de realizare automată a copiilor de siguranță care funcționează foarte simplu și cu ajutorul cărora poți migra instant pe un nou calculator în cazul în care se realizează un upgrade sau vechiul sistem s-a defectat. Foarte pe scurt, Mac-urile înseamnă mai puțină muncă pentru departamentele de IT.

develop_apps_with_mac_large

Comparativ, Mac-urile au un preț similar cu cel al PC-urilor business-class, dar costul necesar pentru mentenanța lor este mult mai mic. Foarte interesant în această direcție este un studiu recent al celor de la IBM care le-a indicat faptul că, pornind de la o perioadă de utilizare de patru ani, înlocuirea PC-urilor cu Mac-uri le reduce costurile cu sume între 265 și 535 dolari per sistem. Având în vedere faptul că planul lor este să înlocuiască 100.000 de sisteme PC cu Mac-uri (au înlocuit deja 90%), putem vedea că reducerile de cost sunt considerabile, ajungând la aproape jumătate de milion de dolari anual.

iPhone-ul este un smartphone care se află deja în buzunarele din ce în ce mai multora dintre noi. iPad-urile devin o soluție tot mai viabilă ca dispozitive pentru un birou mobil. Toate acestea, coroborate cu ușurința cu care dispozitivele Apple colaborează între ele, formând ceea ce nu de puține ori este denumit eco-sistemul Apple, sunt motivele pentru care sistemele Apple sunt alegerea ideală și eficientă pentru orice business din punctul de vedere al costurilor. Soluții precum iCloud, Continuity sau nou introdusul Universal Clipboard nu fac decât să puncteze și mai bine nivelul integrării dispozitivelor Apple.

works_with_mac_and_ios_large

Mai jos găsiți, dacă doriți și alte informații, o pagină realizată de Apple pentru a detalia pașii și avantajele utilizării Mac-urilor în mediul de afaceri și în educație, precum și alte articole ale noastre pe această temă:

 

MBA Retina
Apple Inc. (AAPL)

Ai citit asta?

“Fiecare Mac pe care îl cumpărăm permite IBM să economisească bani.”

Computerele care funcționează sub Windows ajung să fie, în final, de trei ori mai scumpe decât Mac-urile.