imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

De ce avem nevoie de cipul AI?


N-am putea spune nimic cu certitudine, deoarece dispozitivele noastre nu devin magic mai bune sau mai frumoase din cauza lui. Dar este adevărat?

A11 Bionic, care este inima și creierul celor mai recente produse Apple, are un nume foarte sugestiv. Se referă la diferite mecanisme organice care sunt încapsulate într-o cochilie tehnologică. Motorul Neural, care operează iPhone X, responsabil pentru executarea efectivă a operațiilor legate de inteligența artificială, face acest lucru; realizează 600 de miliarde de acțiuni pe secundă.

Suntem doar în zorii roboticii deci este firesc să nu ne alegem următorul dispozitiv bazat pe faptul că cipul care îl au în ele oferă suport pentru inteligența artificială sau ce aplicații putem instala mulțumită acestui lucru. Acest lucru s-ar putea schimba în curând.

Pentru a înțelege cum funcționează cip-urile AI, trebuie să ținem cont de fundamentul tehnologic al acestora. Pentru a începe, numele “cip AI” este puțin inexact în sine deoarece lucrurile sunt puțin mai complexe. Este un sistem pe un chip, sau SoC, pe care compania a condensat în esență toate elementele de calcul.

De ce a fost necesar acest lucru este destul de simplu de înțeles. CPU-urile pot executa o cantitate enormă de operațiuni indiferent de numărul de nuclee sau de frecvența la care funcționează. Cu toate acestea, acest lucru nu este suficient pentru ca învățarea automată reală să aibă loc.

Diferitele acțiuni bazate pe inteligența artificială necesită o cantitate imensă de calcule mici dar rapide. Acest lucru ar ocupa în mare măsură capacitățile computaționale ale procesoarelor, ceea ce ar duce la deteriorarea experienței utilizatorilor, deși pe termen lung le-ar fi benefică.

Aici intră în joc unitatea de procesare grafică sau GPU. Este capabilă să realizeze toate aceste calcule minuscule suficient de rapid. În loc să tot crească specificațiile de bază ale procesorului, de ce nu ar putea GPU-ul să facă calculele legate de AI?

Tot ceea ce mai este necesar este o soluție software optimizată, care este Core ML-ul introdus anul acesta la WWDC. Acesta a fost introdus pentru ca tot mai multe operații legate de AI să se desfășoare mai repede și într-un mod mai economic. Cele mai vizibile acțiuni legate de acest lucru sunt Face ID-ul, Animoji-urile și Siri pe iPhone X.

Totuși, Core ML deschide o lume cu totul nouă și pentru dezvoltatori. Aceștia pot crea aplicații în care funcțiile principale să se poată baza pe diferiți algoritmi AI. Un exemplu excelent este aplicația Nude care se bazează pe analiza inteligentă a fotografiilor. Analiza se adaptează și se dezvoltă în mod constant și inteligent.

Acest lucru ridică câteva întrebări. Apple repetă tot mereu faptul că toată învățarea și analiza se întâmplă în telefon. Deși un creier imens, comun, învață și devine tot mai inteligent, acest lucru nu se întâmplă în cloud, informațiile nu părăsesc niciodată dispozitivul.

Dacă ne uităm la imaginea de ansamblu și nu ne așteptăm doar la o creștere imensă a performanței bazată pe cifre, putem spune că introducerea chipului AI creează baza necesară pentru o dezvoltare tehnologică incredibilă care probabil ne va afecta toate aspectele vieții noastre.

sursa: The Verge, Apple, Machine Learning Journal

MB
Apple Inc. (AAPL)

Ai citit asta?

“Fiecare Mac pe care îl cumpărăm permite IBM să economisească bani.”

Computerele care funcționează sub Windows ajung să fie, în final, de trei ori mai scumpe decât Mac-urile.