imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

De ce au dispozitivele Apple o culoare atât de frumoasă?


Stratul superior de culoare se atașează direct dispozitivului, iar acest lucru îi permite să își păstreze strălucirea și după ani întregi de utilizare. Cum este posibil acest lucru? Iată care este secretul celor de la Apple!

Pe lângă nuanțele argintii simple, în selecția actuală de dispozitive Apple, poți găsi o mulțime de nuanțe: auriu, gri și, bineînțeles, toate culorile curcubeului atunci când este vorba despre iPhone XR. Care este secretul acestor culori atât de durabile?

Într-un singur cuvânt: anodizarea

Aceasta este procedura care i-a permis companiei să creeze iPhone-uri colorate. Același lucru este valabil și în cazul Mac-urilor sau al iPad-urilor, sau al oricăror alte dispozitive din aluminiu. În plus, astfel dispozitivele sunt protejate de coroziune și de zgârieturile inerente folosirii zilnice.

Procesul este cunoscut de ceva vreme și nu e nevoie să fii fizician pentru a înțelege cum funcționează. 

Primul pas: baia acidă

Piesele din aluminiu curățate sunt introduse în baia acidă și plasate în partea pozitivă (anod) a unei surse de 17-20V. În acest mod, este produs oxigen și suprafața metalului este acoperită cu o structură în formă de fagure cu o grosime de câțiva microni.

Următorul pas: colorarea

Acum, textura cu structură de fagure este umplută cu un fel de material colorant. În acest mod, nu este vorba doar de o colorare superficială, iar culoarea intră în structura aluminiului.

Baia caldă

Cel mai important pas este scufundarea suprafeței în apă caldă pentru a închide acești mici “pori”. Această procedură este esențială pentru o culoare durabilă. Toate componentele dispozitivelor argintii trec prin același proces, exceptând etapa de introducere a culorii.

Astfel, dacă zgârii un MacBook cu nuanța rose gold în profunzime nu vei ajunge la un strat argintiu. Iar culoarea rezistă chiar și în cazul componentelor care sunt folosite mereu, cum ar fi porțiunile din stânga și din dreapta track pad-ului, unde ne mișcăm mereu mâinile.

Culoare rose gold

O precizare importantă: cadrul pentru iPhone X și iPhone XS este fabricat din oțel inoxidabil, nu din aluminiu. Și acest material ar putea fi tratat în același mod, însă cei de la Apple au ales să folosească o vopsea specială. Prin urmare, variantele aurii și argintii ale acestor dispozitive trebuie manevrate cu mai multă grijă. De asemenea, este recomandat să le introducem într-o husă pentru a proteja culoarea. 

Sursa: Engadget, Wired

Fii mereu la curent cu noutățile din lumea Apple.

Descoperă ofertele iSTYLE.

MBA
Apple Inc. (AAPL)

Ai citit asta?

“Fiecare Mac pe care îl cumpărăm permite IBM să economisească bani.”

Computerele care funcționează sub Windows ajung să fie, în final, de trei ori mai scumpe decât Mac-urile.